2p

A bevásárlóturizmus él és virul.

Beindult a vásárlóturizmus Szlovákiába, a magyar boltok drágulásával egyre többen próbálnak szerencsét a határon túli bevásárlással. Laptársunk, a szintén a Klasszis Média által kiadott Mfor részletesebben is körbejárta a jelenséget cikkében.

Dinamikusan növekszik az a Facebook-csoport, ahol a tagok a szlovákiai bevásárlás élményeit és praktikáit osztják meg egymással – kezdi cikkét laptársunk. Persze, mindez nem véletlen, számos termék ugyanis sokkal kedvezőbb áron vásárolható meg a Komáromban (Komárno), Párkányban vagy éppen Nagymegyerben található szupermarketekben.

Megéri átugrani Szlovákiába?
Megéri átugrani Szlovákiába?
Fotó: Pixabay

Az adórendszer a baj?

Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülésekor az adórendszer átalakítását fontosnak tartotta. Ennek szellemében ugyan a hazai adóék (az adóterhelés általános mértéke) nem lett érdemben alacsonyabb, mint a V4 országokban, ám máshol vannak a hangsúlyok. Magyarországon a személyi jövedelemadó mellett a társasági adó mértéke is viszonylag alacsony, ezt a költségvetés a fogyasztási adókkal (például az áfa) kompenzálja. A nagy probléma az, hogy az európai szinten legmagasabb mértékű áfát további különadókkal fejelték meg az elmúlt években, ezek pedig az üzletekben magasabb árakat eredményeztek. A 4 százalékos kiskereskedelmi adó is hozzájárult ahhoz, hogy 2023-ban Európában nálunk volt a legmagasabb az infláció mértéke.

Az eleve magas áfát megfejelő extraadó így együtt minden mástól függetlenül komoly, 11 százalékos árkülönbséget tud okozni nagyon sok terméknél, hiszen a magyar nettó árakra kvázi 31 százalék adó rakódik, míg Szlovákiában a 20 százalékos áfát nem terheli további tétel.

További részletek laptársunk cikkében. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
Nemzetközi Mennyit tehet hozzá az olimpia a gyengélkedő francia gazdaság növekedéséhez?
Bózsó Péter | 2024. július 12. 15:01
A francia nemzeti bank 0,2 százalékos növekedést valószínűsít a második negyedévre, az olimpia és a politikai bizonytalanság hatása a harmadik negyedévben jelentkezik.
Nemzetközi Fico nem lesz Patrióta
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 13:44
A Robert Fico vezette Smer–SD nem tér vissza a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe, de nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, illetve annak frakciójához sem. A szlovák miniszterelnök viszont védelmébe vette Orbán Viktor diplomáciai road show-ját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG