2p

A republikánusok vezette amerikai képviselőház csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszerítené Joe Biden elnököt, hogy fegyvereket küldjön Izraelbe.

A törvényjavaslat ezzel megrója a demokratát a fegyverszállítások késleltetése miatt, miközben arra is felszólítja Izraelt, hogy tegyen többet a civilek védelmében a Hamász elleni háborúja során – írja a Reuters hírügynökség. Az izraeli biztonsági segítségnyújtási támogatásról szóló törvényt 224:187 arányban hagyták jóvá, nagyrészt pártvonalak mentén. Azonban tizenhat demokrata csatlakozott a legtöbb republikánushoz és igennel szavazott, valamint három republikánus állt át a demokratákhoz az intézkedés ellen szavazva.

A palesztin-párti egyetemi tümtetések sok fejfájást okozhattak Joe Biden amerikai elnöknek
A palesztin-párti egyetemi tümtetések sok fejfájást okozhattak Joe Biden amerikai elnöknek
Fotó: EPA/Caroline Brehman

A törvényjavaslat várhatóan nem válik törvénnyé, de elfogadása kiemeli az Egyesült Államok választási évében fennálló mély megosztottságát Izraellel szembeni politikájában.

A palesztin hatóságok szerint legalább 35 272 civilt öltek meg Izrael gázai hadjárata során. Terjed az éhezér, és a part menti enklávé lakosságának nagy része hajléktalanná vált, és az infrastruktúra is megsemmisült.

A republikánusok azzal vádolták Bident, hogy hátat fordított Izraelnek, miután széles körű palesztin-párti tiltakozásokkal szembesült. „Ez egy katasztrofális döntés, amelynek globális vonatkozásai is vannak. Nyilvánvalóan politikai számításból hozták meg, de nem hagyhatjuk, hogy ez így maradjon" - mondta Mike Johnson, a republikánus képviselőház elnöke szerdán a párt más vezetőivel tartott sajtótájékoztatóján.

Izrael, amely évtizedek óta az Egyesült Államok katonai segítségének fő címzettje, még mindig több milliárd dollár értékű amerikai fegyverhez jut, annak ellenére, hogy késik egy szállítmány óriásbombákból, és más fegyverszállításokat is felülvizsgál a Biden-adminisztráció. A külügyminisztérium kedden egy 1 milliárd dollár értékű Izraelnek szánt fegyversegélycsomagot helyezett kongresszusi felülvizsgálat alá – közölték amerikai tisztviselők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Közel a skót függetlenség? Felhatalmazás már van rá
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 13:33
A skót kormánynak demokratikus felhatalmazása van Skócia függetlenségének kivívására, mivel a legutóbbi skóciai parlamenti választáson a függetlenséget pártoló erők kerültek többségbe - mondta vasárnap John Swinney skót miniszterelnök.
Nemzetközi Putyin felbőszült – Ukrajnát kisegíti egy fegyvergyártó nagyhatalom
Káncz Csaba | 2024. június 23. 10:01
Szöul már eddig is képes volt segíteni a lőszerek Ukrajnába jutását anélkül, hogy közvetlenül Ukrajnába kellett volna halálos segélyt szállítania. A Putyin-Kim paktum miatt átalakuló szöuli politika most lehetővé tenné a fejlett fegyverrendszerek és a lőszerek gyors, közvetlen eljuttatását Kijevbe. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kormányváltást! Kormányváltást! - követelték tízezrek Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 09:29
Izraelben szombaton este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők.
Nemzetközi Egyre több szerb lőszer jut el Ukrajnába Nyugat-Európából
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 08:25
Megint rakétatámadás érte Kijevet.
Nemzetközi Macron bevallotta: súlyos döntést kellett hoznia
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 06:58
Emmanuel Macron francia elnök a szélsőségek elleni szavazásra buzdította a franciákat a június 30-án és július 7-én esedékes kétfordulós előhozott nemzetgyűlési választásokon, amelyeket a pártjának az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége után írt ki.
Nemzetközi „Így fog égni az országotok is” – mondták az átnevelő táborban az elrabolt ukrán gyerekeknek
Kormos Olga | 2024. június 23. 05:44
Anasztáznak fogalma sem volt, hogy Irina – az oroszok által megszállt Krím-félszigeten lévő gyerektábor felelőse – miért vágta pofon. Csak azt tudta, hogy hiányzik neki az édesanyja, és haza akart menni az ukrán Herszon városába. Öt ukrán gyermek visszatért az orosz száműzetésből és elmesélték, mit éltek át.
Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG