5p
             Ha őszinte vagyok hozzátok, azt tudom mondani, hogy tele vagyunk kétségekkel. Milyen a Mai Tai a Maldív-...

             Ha őszinte vagyok hozzátok, azt tudom mondani, hogy tele vagyunk kétségekkel. Milyen a Mai Tai a Maldív-szigeteken? Barbadosi rummal csinálják? Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Miért kell mindennek tökéletesnek lennie? Nem elég ha a Mai Tai tökéletes? Na, ugye. Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünk következményét. Nem tudjuk. Mert kóklerek vagyunk, így egymás között, de mit tudsz csinálni, kicsiember, leváltasz bennünket. Oszt kikre? Ránk? Mi sohasem a vajas oldalunkra esünk. Azon ugyanis beluga kaviár van. Nem tudod, mi az, neked parizert dobott a gép, hát ilyen az élet. 

            Ennyi tehetségünk van, gyerekek. És? Századvég-igazgató vagyok, Széchenyi-díjas történész, egyszer láttam a Bourdieu-t egy konferencián 1996-ban. Ő beszélt, én főleg a szendvicsekre figyeltem. A tévében is én vagyok, nem te, ennyit tehetségünk van, gyerekek. A gyerekemnek is ennyi tehetsége van, mégis ő lesz a minisztériumi altanácsadó, nem a te gyereked. 

             Amit meg lehetett csinálni az elmúlt negyedszázadban, azt megtettük. Csak nézz körül, te lent vagy, mi fent, és így is marad. Oda vagyunk nőve. Amúgy meg el lehet menni. Southamptonban konténereket is pakolhatsz a tanári diplomáddal, szabadság van, kiharcoltuk neked a szabadságot, vérünkkel, verejtékünkkel, Mai Tai-unkkal. 

             Természetesen mindaz, amit tudunk, az anyagaink kidolgozottsági foka hagy maga után kívánnivalót. És akkor? Hagy. A mi anyagaink ilyenek. Newport University-ről van doktorid? Nekem három. Kidolgozott. Ki dolgozott, ki nem, mit számít? Lent vagy, aranyapám, onnan hallgatsz most engem. Felfelé hallgatsz, lefelé csak nézel dühösen a hajléktalanra, a cigányra. Rettegsz, hogy egyszer olyan leszel, mint ők, és akkor majd téged fog utálni az, aki a helyedre csúszott eggyel feljebbről. Inkább őket utáld, mint miket. Nem mintha nem szarnánk le. 

              Reggeltől éjszakáig. A szó szoros értelmében. Igen, a szó szoros értelmében hetvenöt millió. El sem tudnád lopni. Vagy, ha mégis, akkor ülsz érte hat évet, és utána teleplakátoljuk az arcoddal a várost. A lentiek lopnak hetvenöt milliót, a fentiek írnak érte tanulmányt. Reggeltől éjszakáig, nagyjából.

              Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. És? Kérdezett valaki? Menj ki az utcára, és verd a seggedet a földhöz, kiabálj, gyújts fel valami székházat, aztán szépen ülj vissza a helyedre, mert most megint elkúrjuk, aztán megint, aztán megint. Na, most képzeld!

              Lehet még egy picit teszetoszáskodni, de nem sokat. Csak viccelek. Akármennyit lehet. 

              Nincsen tovább. Nincsen. Lófaszt nincs. 

              Általában sok kritika van, hogy a rendszer nem eléggé kerek, nem eléggé konzisztens... És szarunk rá. Te írod a kis blogodat, vörös a fejed, sikongatsz, hogy ez nem demokrácia, mi meg röhögünk rajtad. Nem elég kerek, nem elég konzisztens, haha. 

              Az a csapat, amelyikre rábíztátok ennek az oldalnak a vezetését, az képes nagyjából erre a teljesítményre. A mandrillok és a bonobók még egy kicsit többre is képesek, de nem rájuk bíztátok, hanem ránk. Pech. 

              ,,Hazudtunk reggel, éjjel meg este." És ez így is marad. Ha azt mondom, jobb neked most, és teljesítünk, neked teljesítünk, és megnyitjuk és felavatjuk, neked nyitjuk meg, neked avatjuk fel, és mindenki téged irigyel, akkor te azt elhiszed, és boldog vagy. Mert ha nem, rezsin leszel rúgva. Mi hazudunk, te elhiszed, ez a szabály. Tartjuk magunkat a szabályainkhoz, mert ezek a mi közös, demokratikusan hozott szabályaink. Mindkettőnknek így jó, főleg nekünk, és az meg, hogy neked milyen, másodlagos fontosságú.

             Tudom, hogy nekem ezt könnyű mondani. Tényleg az. És még kurva jó is. 

              Én azt gondolom, hogy meg lehet csinálni. Csak, csak akkor lehet végigcsinálni, ha a lényegben, a lényegben hisztek és a lényegben van egyetértés.  A lényeg az, hogy mi fent vagyunk, ti meg lent. Nekünk trafikunk lesz, neked infarktusod. Mindenkinek nem juthat trafik. Stadionod van? Kellene, mi? Kapsz helyette rétest estére. Majd, ha egyszerre lépsz. Reggel felülsz a buszra, délután már tapsolhatsz, lobogtathatod a kis zászlód, és megköszönheted, amit kaptál, vagy nem kaptál, de ezen nem veszünk össze.  Ez a lényeg, ebben legyen egyetértés. És ebből az egyetértésből rendszert fogunk csinálni. 

               De nem azért kell politikusnak lenni, mert ebből olyan kurva jól meg lehet élni. Hanem mi a fasznak? Kurva jól meg lehet élni belőle. Még abból is kurva jól meg lehet élni, ha a seggébe bújhatsz egy politikusnak. Hát te erről csak álmodhatsz, a szép kerek, konzisztens seggről. 

                Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó huszonöt évet. És baromi jól esett. A barbadosi rum is jól esik. Ne nézz olyan bután, te is megkaptad a lehetőséged, nem? Ja, nem.           

              

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG