3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem fogom most nektek megoldani a migránskérdést, csak összeírok néhány megfontolandó szempontot. 1. A migránsáradatot ...

Nem fogom most nektek megoldani a migránskérdést, csak összeírok néhány megfontolandó szempontot.

1. A migránsáradatot Magyarország nem fogja megállítani. Átengedheti kontrolláltan, megszűrheti, eloszthatja, kimazsolázhatja - vagy csinálja amit most, hogy eljátssza Európa wannabe fasiszta államát, gyakorlatilag a semmiért. Szerencsére ez a kormány, élén a miniszterelnökkel, túl debil ahhoz, hogy meg is valósítsa, bár látom és értékelem (irónia) az igyekezetet.

2. Magyarországnak ma is, a jövőben meg különösen szüksége lesz a bevándorlók jelentette plusz munkaerőre és fizetőképes keresletre. Az aktív népesség csökken, már tíz év múlva sem lehet fenntartani a jelenlegi felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszert. Ha már olyan hülyék voltatok (már aki), hogy tapsoltatok a magánnyugdíjrendszer elzabrálásának és elherdálásának, akkor most legyetek szívesek elgondolkodni rajta, hogy ki fogja kifizetni a nyugdíjatokat. A gyerekeitek nyilván nem, mert azok vagy leléptek már, vagy le fognak.(Igen, külföldről osztom az észt, és még csak nem is a saját nyugdíjamról beszélek.) Egyéb ötlet, valaki?

3. A romák integrálásában ez az ország évszázados tapasztalatokkal, konkrétan kudarcélményekkel rendelkezik. Esetleg meg lehetne próbálni valami mást is, mint a szegregáció, az iskolázatlanságban és nyomorban tartás és a kriminalizálás állami politikája. Ennél többet nem tudok segíteni.

4. Nyitott kérdés, hogy ki döntse el, hol telepedhet le a migráns. Ennek alkérdése, hogy kaphat az európai polgárokkal azonos mozgási szabadságot. Ha a befogadó államok dönthetik el, hogy melyik migránst fogadják be, akkor azok az államok vannak előnyösebb helyzetben, ahol a migránst először nyilvántartásba veszik. Ez amellett szól, hogy a Magyarországra belépőket akár erőnek erejével is itt regisztrálják, villámgyorsan elbírálják a kérelmüket, majd a jó munkaerőt csábító munkaerő-piaci, szociális, oktatási és kulturális ajánlattal itt is tartsa az ország. Ha a migráns választhatja meg, hogy hol akar élni (nyilván ennek az ország kvótája jelenti a korlátját), akkor Magyarországnak a német, holland, svéd stb. munkaerő-piaci, szociális stb. csomaggal kellene versenyeznie, veszíteni fog és a kvótarendszerben a leggyengébb minőségű, legkockázatosabb, legproblémásabb migránsokat fogja megkapni. Nekem ebből az következik, hogy Magyarország elemi érdeke, hogy a kvótarendszerbe beszálljon, aktívan alakítsa a migránsok befogadásával kapcsolatos EU-s szabályozást, a helyzetéből adódóan lefölözze a tömeget, majd egy ígéretes csomaggal (és adminisztratív eszközökkel) biztosítsa, hogy itt maradjon, akire szükségünk van, és menjen tovább, akire nincs.

5. Ha Magyarország rászánja magát, hogy kimazsolázza a menekülteket, akkor világosan definiálnia kell (magának), hogy mit szeretne. A migránsok el fogják venni a munkát, asztat el, hálistennek, mert így legalább a munka el lesz végezve. Az Orbán-kormánynak van némi affinitása a gazdasági mérnökösködéshez, mint a közép- és felsőoktatás szétve átalakításából láttuk. A változatosság kedvéért esetleg oda lehetne engedni olyanokat is, akik nem teljesen segghülyék a kérdéshez.

Ma ennyit tudtam segíteni Magyarországon. Illetve még annyit, hogy ma Hágába megyünk, megnézzük - többek között - a Bíróságot, hátha eszembe jut róla valami.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG