3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miért lenne bárhol, a gazdaságpolitikától a felsőoktatásig, a külpolitikától az élelmiszeriparig más a helyzet, mi...

Miért lenne bárhol, a gazdaságpolitikától a felsőoktatásig, a külpolitikától az élelmiszeriparig más a helyzet, mint a fociban? Hajszálra ugyanaz a helyzet. Pontról pontra.

1. Ezeknek a politikai és szakmai  „eliteknek”, a gazdaságpolitikától a felsőoktatásig, a külpolitikától az élelmiszeriparig fogalmuk sincs arról, mi van most a világban. És halálos sértésnek vesznek minden erre tett utalást, főleg mert nem is értik.

2. Megrekedtek negyedszázaddal ezelőtt, a nyolcvanas években. Ez volt az utolsó történelmi pillanat, amikor a magyar eliteket komolyan érdekelte, hogy mi van a világban.   (tokfalvi elek, kapitalizmus.blog.hu)

 Az Egyesült Királyságban öt évente felmérik az egyetemi tanszékek tudományos teljesítményét. Ez a Research Excellence Framework, a REF. Öt kategória van: 4. A világ élvonala.  3. Nemzetközi viszonylatban is kiváló. 2. Nemzetközileg elismert. 1. Hazai szinten elismert.  0. Aki nem éri el az 1. szintet.  Ezek a pontszámok egyénekre vonatkoznak, négy publikáció alapján értékelnek, és a végén ezen pontszámok alapján rangsorolják a tanszékeket. 

 A kategóriákra szeretném felhívni a figyelmet. Ezek a kategóriák nemcsak a tudomány világában értelmezhetőek, hanem mindenütt, ahol lehetőség van nemzetközi összehasonlításra. Tokfalvi valójában azt állítja, hogy a magyar elitek leginkább az egyes kategóriába sorolhatók, amikor éppen nem a nullásba. Természetesen vannak olyan magyar elitcsoportok, amelyekre a négyes vagy a hármas kategória jellemző, a vízilabdától a kombinatorikáig, de a meghatározó elitek a közelében sincsenek a nemzetközi színvonalnak. Ennek egyik fontos oka a kádári kontraszelekció. Értéktelen emberek százai kerültek elit pozíciókba még a hetvenes-nyolcvanas években is, gyenge képességű karrieristák, akik részben személyesen, részben tanítványaikon keresztül a mai napig komoly befolyással bírnak Magyarországon. 

 Hazánkban az elmúlt negyedszázadban nem volt jellemző az, hogy a Nyugat erős intézményeiben képzett fiatalok tömegei jöttek volna haza, felkavarni a szakmai állóvizet. Voltak, akik hazajöttek, de a tudásexport lényegesen meghaladta a tudásimportot. 

 A magyar politika intenzíven retteg mindentől, amit nem tud kontrollálni. Érdemes megnézni a fiatal pártpolitikusokat, teljesen rémisztő, képzetlen, agresszív, jellegzetesen keleti figurák. Ha a rendszerváltás az osztályvezető-helyettesek forradalma volt, akkor az elmúlt évek az unokaöccsök és segédtitkárok forradalmát jelentették. 

 Magyarországon el nem hanyagolható befolyása van egy pszichiátriai szempontból is aggasztó csoportnak: tanácsadó, kormányzati véleményformáló pozíciókban vannak, a közbeszéd részei, kitüntetéseket kapnak stb. 

 Magyarország útban van a gazdasági, kulturális, intellektuális marginalizálódás felé, és ezért nem egy ember felelős. Sajnos, nem elegendő egyetlen bálványt ledönteni. Szükségünk lenne egy informális REF-re, le kellene pontozni ezt a országot. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG