2p
        A poszt apropója két konferencia. Az egyiket az alapjövedelemről tartották. A másikat pedig Thomas Piketty "Tők...

        A poszt apropója két konferencia. Az egyiket az alapjövedelemről tartották. A másikat pedig Thomas Piketty "Tőke a huszonegyedik században" című könyvéről fogják tartani. 

        Nyilván fel sem merül bennem az alapjövedelem bevezetésének lehetősége. Több milliárd fontos kiadást okozni Magyarország költségvetésének, az nagyságrenddel problematikusabb, mint a Milliband-féle tandíjcsökkentési  terv, ami csak hárommilliárd fontos bevételkiesést jelentene Nagy-Britanniának és én már attól is nagyon félek.  A Piketty-könyvről sem fogok nagyon írni, ugyanis nem vagyok közgazdász. 

        Thomas Piketty-ről sok mindent lehet gondolni, egy dolgot azonban egészen biztosan lehet tudni. Hihetetlenül okos fickó. A kritikusai között is van pár hihetetlenül okos fickó, Larry Summers-től Daron Acemoglu-ig. A hihetetlen okosság szükséges, de korántsem elégséges feltétele annak, hogy ezzel a témával kapcsolatban valaki nagy és mély észrevételt tegyen.

        Számomra ebben a pillanatban sokkal fontosabb, hogy ha nem is hihetetlenül, de mondjuk hihetően okos emberek beszéljenek az alapjövedelemről vagy a vagyoni egyenlőtlenségről, mint maga az alapjövedelem vagy a vagyoni egyenlőtlenség. 

         Thomas Piketty a legjobb francia elitegyetemet végezte el és huszonkét éves korában doktorált le a London School of Economics-on. Huszonéves korában publikált a világ legjobb közgazdaságtudományi folyóirataiban és szemináriumi előadásokat tartott a Harvardon, Princetonban és az MIT-n. Ő nem a semmiből jött és nem egyszerűen ideológiai művet írt. Nemsokára megjelenik egy cikke az American Economic Review-ban amelyben árnyalja a könyve téziseit, és nem fogja megkönnyíteni az ideologizátorok munkáját.

           Ahhoz, hogy valaki a g

           A magyar baloldaliság/liberalizmus is a locsogásról szól (szegény TGM, csukott szájjal tud locsogni, locsogó lett a nézése, szinte büszke rá, hogy nem érti a százalékszámítást), nemcsak a magyar jobboldal. Nem azért locsog Pikettyről, az alapjövedelemről, mert rossz, gonosz, karrierista, hanem mert sajnos nem tud mást. Mert nemokos. Leánykori nevén: buta. Itt nem a politikusokról van szó, azok nem érdekelnek, hanem azokról, akiknek  felkészültnek kellene lenniük, akiknek, sorry, hogy így ezredszerre is leírom, bele kellett volna tolni a tízezer órát a tudományukba, de egyszerűbbnek találták, ha locsogással töltik az életüket és néha írnak róla áfás számlát.

          Piketty beletolta a tízezer órát és lehet, hogy nincs igaza. És?  Majd alakulnak a dolgok. Itt most nem az ő igazságáról van szó.

          Én értem, hogy ígyorbán meg úgyorbán, csak most, nem kizárólag orbánprobléma van, nem lehet mindent ráfogni orbánbajra, orbánferdülésre, orbángyulladásra. Vannak dolgok, amelyeket ígyorbán nélkül is tökéletesen el lehet rontani. Halálkomoly.

          Úgy érzem, hogy ígyorbán túlságosan is kézre esik, túl sok mindenre lehet használni, túl sok mindent takar el jóságos mosolyával és deli kontúrjaival. Teljesen reménytelen figurák dobálózhatnak számokkal és fogalmakkal, és amikor rákérdezel, hogy miért X van harmadik sorban, és egészen pontosan mit is jelent Y, akkor ugyanúgy mondják azt, hogy ígyorbán, mint Rogán az úgygyurcsányt, amikor rajtakapják, hogy két kézzel turkál a mézes bödönben. 

          Elmondják a kis közhelyeiket, jópofaságaikat, hosszú körmondataikra mindig számíthatunk, és talán az az üzenet, hogy " ha én megúsztam az elmúlt negyedszázadot elmélyült gondolkodás nélkül, akkor neked is sikerülhet". Én most nem azokról beszélek, akiknek ott kell lenniük, mert elhívták, és alig várják, hogy vége legyen, és ez őszintén ki is ül az arcukra, hanem azokra, akik elvárják a tiszteletteljes főhajtást a legendásan intellektuális nézésükért. A balliberális elit kényszeresen ki akar találni valamit, lehetőleg minimális intellektuális befektetéssel (nem is nagyon futná jelentősebb méretekre), hogy legalább fenn tudja tartani pótolhatatlansága látszatát.És közben még arra is van idejük, hogy betartsanak a Kőszegi Botondoknak.

           Itt nem egy meztelen királyka pörgeti a kicsi helikopterét, ez egy nudista paradicsom.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG