3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

  A tervezett Székelyföld autonóm terület legnagyobb városa az egykori Marosszék központja, Marosvásárhely lenne. Jóval...

  A tervezett Székelyföld autonóm terület legnagyobb városa az egykori Marosszék központja, Marosvásárhely lenne. Jóval többen lakják, mint Sepsiszentgyörgyöt és Csíkszeredát együttvéve. A Ceausescu-korszak betelepítési politikájának köszönhetően ebben a városban ma már román többség van. A polgármestert Dorin Floreának hívják. 1990. március tizenkilencedikén súlyos összecsapások törtek ki a helyi magyarok és románok között, öt ember meghalt, több százan — köztük Sütő András — megsebesültek. 

 "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil." — ez a román alkotmány első paragrafusa. Románia  oszthatatlan és egységes nemzetállam. Ugye, nem gondolja senki komolyan, hogy Romániában a román többségű Marosvásárhely egy székely autonóm terület részévé válhat?

  Ha ott élnék, elmentem volna a Székely Menetre. Akkor is tudnám, hogy ez egy reménytelen ügy, de néha reménytelen ügyekért is lehet tüntetni. Van elméleti létjogosultsága a székelyföldi autonómiának? Hogyne lenne. Gyakorlati esélye nincs. 

   Romániát nem kényszeríthetik semmire, és Magyarországon kívül egyetlen európai ország sem próbálja kényszeríteni. A romániai rakétapajzsot építő Egyesült Államok támogatását is elfelejthetjük. 

   Romániában a kormányzó erők hatalmas többséget szereztek a választásokon, ott a választópolgárok hatvan százaléka szavazott a győztes pártszövetségre, és nehéz lenne azt mondani, hogy van valamiféle kollektív  román népakarat a székelyföldi autonómia mellett. Orbán Viktor teljhatalma semmiféle egyéni és közösségi autonómiát nem tisztel, és most elvárja, hogy egy hatalmas alkotmányozó többség alapvető kérdésben vesse alá magát egy kisebbség akaratának. Azt sem tudják elérni, hogy Székelyföld egységes régió legyen, ez is Románia belügye. Igen, néha más államoknak is van belügye, és néha más államok szarják le ugyanúgy a magyar közvéleményt, ahogy a magyar állam egyes európai véleményeket. 

    A román állam esetleg hajlandó bizonyos engedményekre a magyar nemzeti kisebbség ügyében, és ezen engedmények kikényszerítésében a Székely Menetnek akár pozitív szerepe is lehet. Abban, hogy a kisebbségek elleni gyűlöletkeltésben élenjáró rezsimszolga, Bayer Zsolt őrjöngésének nem lehet pozitív szerepe, teljesen biztos vagyok. Annak a sok szarházinak, aki politikai előnyt akar kovácsolni mások fájdalmából, nyilvánvalóan semmiféle pozitív szerepe nem lehet, a román politikusok alig várják, hogy erőt tudjanak felmutatni valakivel szemben, és ezek a budapesti hülyék alkalmasnak tűnnek az erő felmutatására.

   Most az Olvasó azt gondolja, hogy ez a poszt itt Gyurcsány Ferencet támogatja, mert ő ellenezte a magyarországi tüntetéseket, szemben Bajnaival meg a többivel. Az Olvasó téved, ugyanis én minden magyar politikustól rosszul leszek, amikor az alsó és a felső fogsoruk között levegő kezd áramlani. Én a Gyurcsánynak sem hiszem el, hogy nem a saját privát pecsenyéjét sütögeti, a Bajnainak sem hiszem el, és senki másnak sem hiszem el. Fél évvel a választás előtt miért pont az én hátam legyen tollas?

   Targu Mures-Marosvásárhelyen tessék nagyfiúnak lenni, ne a Hősök terén. Hogy tele lett a pelus? Hogy az nem a Széles pénzéről, a pártpolitikai szarról, az értelmiségi cicaharcról szól? Nagyon sajnálom. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG