4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

       A tubatsembatsembe a világ egyik legfélemetesebb szava. Azt jelenti, hogy "irtsd ki őket". Egy hutu harci dalban s...

       A tubatsembatsembe a világ egyik legfélemetesebb szava. Azt jelenti, hogy "irtsd ki őket". Egy hutu harci dalban szerepelt, amelyet egyszerű földművesek, tanárok, kishivatalnokok énekeltek, amikor machétékkel kaszaboltak le egyszerű földműveseket, tanárokat, kishivatalnokokat. 

      Egy elmélet szerint a belga hódítók a magasabb, vagyonosabb ruandaiakat nevezték tusziknak, a többit meg hutunak, más elméletek szerint valóban két népről van szó, senki sem tudja, hogy mi az igazság, a genetikai vizsgálatok nem találtak lényeges különbséget a két populáció között. Mégis,  gyerekek ezreit fejezték le, égették el elevenen azért, mert a tubatsembatsembe tűnt a probléma legjobb megoldásának. Milyen probléma legjobb megoldásának? Annak, amelyet gyerekek lefejezésével és elevenen elégetésével lehet kezelni, a megoldás és a probléma nem különíthető el egymástól, ez a tubatsembatsembe lényege. 

      A mi fejlett civilizációnkban persze nem fejeznek le, nem égetnek el ezrével gyerekeket, azaz, néha előfordul, de azt reméljük, hogy ez nem jellemző ránk, mi nem vagyunk "olyanok". Mi fehérek vagyunk, vagy inkább pinkek, enyhén bézsek is talán, elegáns színünk van, és pontosan tudjuk, hogy ki uralkodott rajtunk ezer évvel ezelőtt, kiket nyomtunk el ezer évvel ezelőtt, kit vágtunk négy közel egyenlő darabra ezer évvel ezelőtt, kinek a fülébe öntöttünk ólmot. Jó tudni az ilyesmit, tartást ad az embernek. Mi különbek vagyunk, mert mi kulturáltabban öltünk, amikor öltünk, sokkal magasabb technológiai szinten, mint ezek a ruandaiak.

     Mostanában nem ölünk. Nem énekeljük azt, hogy tubatsembatsembe, maximum dúdolgatjuk egy kicsit. Mi nem festjük vérrel az ellenségeink arcmását a kunyhók falára. Online sokkal egyszerűbb...

     Mi pontosan tudjuk, hogy közülünk kik a hutuk és kik a tuszik. Szeretnénk hinni, hogy mindig is így volt, mindig is hutuk és tuszik voltunk, erről mindig pontosan tudtunk, számon tartottuk. A hutuságnak és a tusziságnak gyökerei voltak, ezeréves gyökerei, és csak azért nem látjuk ezeket a gyökereket, amelyek alapján kiválóan lemészárolhatnánk egymást machétékkel, mert egyes belga hódítók miatt  elfeledkeztünk róluk, ők gyalázatos módon teljesen egyformának tekintettek bennünket. Pedig egy hutu az hutu. A hutu hutuként gondolkodik, reggeltől estig. Az, hogy pontosan mi a hutuság, újságcikkekből és politikusok nyilatkozataiból tudható meg, és ez jól van így, hiszen az újságíró és a politikus arra való, hogy a hutuságunkat ápolja, hová jutna a világ ha egyes hutuknak tuszi gondolatok lennének a fejében, vagy pláne, ha egyes gondolatokról nem lehetne azonnal megállapítani, hogy hutuk-e vagy tuszik.

    Mi nem vagyunk olyanok, olyan sötétféle bőrűek, mi divatszínekben pompázunk, nekünk nincsenek varázslóink, sámánjaink, akik a tubatsembatsembe előtt transzban halandzsáznának mindenféléket összevissza. Ilyesmi nálunk nincsen, el sem tudjuk képzelni, hogy teljesen irracionális őrültségeket ismételgessen valaki, hogy ilyen szép pinkbézs embereket fel és alá lehetne vonultatni olyan célokért, amiről bármelyik belga hódítót röhögőgörcs fogná el. 

   Mi nem akarunk gazdag, boldog, békés országot. Minden belga hódítónak lehet gazdag, boldog, békés országa. Mi beláttuk, hogy nem győzhetünk. Azonban a másik, a hutu/tuszi még mindig veszthet, jobban, mint mi. Nem baj, ha nyomorultak vagyunk, ha a másik, a tuszi/hutu nyomorultabb nálunk. Ezt nem értik a belga hódítók. Nem értik meg a mi végtelen finomságunkat, ahogy megközelítjük a saját boldogtalanságunk. A belga hódítók beleszerettek a kooperációba, a tisztességes játszmákba, az átláthatóságba, a méltányosságba, és teljesen elfeledkeztek a lényegről. A tubatsembatsembéről. Arról, ami miatt különösek vagyunk, ami miatt a fontos lapok (ezeket sajnos még mindig a belga hódítók adják ki) hetedik oldalára kerülhetünk (az első oldalhoz sajnos még mindig machétével kell gyerekeket mészárolni, és amióta egyszer megvágtuk magunkat egy papírvágókéssel, nem nyúlunk a machétékhez, inkább csak beszélünk róluk, ez egy beszédintenzív tubatsembatsembe) 

   P.s.  A konzervatív miniszterelnök beszél a Parlamentben. Értem, amit mond, értelmezni tudom, akárcsak az ellenzék vezérének szavait. A főpolgármester vicces, a futballisták jók, az egyetemek a világ élvonalában, a közszolgálati híradó tisztességes, olyan, mint a BBC. Egészen pontosan olyan... Belga hódító akarok lenni. Sajnálom.   

     

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG