4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

    Tamási Áron írt egy drámát egy emberről, aki egy egész székely falut meghülyített, mindenkinek mindent megígér...

    Tamási Áron írt egy drámát egy emberről, aki egy egész székely falut meghülyített, mindenkinek mindent megígért, konkrétan azt mondta nekik "éljen a nép, éljen és sorakozzék az ő egyetlen vezére mögé". Szobrot építenek neki, de a végén letörik a szobor fejét. Nem, ez nem a Vitéz lélek, ez a Tündöklő Jeromos.  Valamiért, most nem ezt a darabot mutatta be a Nemzeti. 

    Érdekes ember volt a Tamási Áron. A húszas évek elején Amerikába költözött. Egy ideig Gary-ben élt, egy indianai kisvárosban, amelyen egyszer én is átutaztam. Gary-ben született a Michael Jackson. Tamási nyilván járt vegyesboltba, talán kocsmába is, nem tudom, hogy a fehérek és a feketék jártak-e Gary-ben közös kocsmába akkoriban. Talán közös vegyesboltba mégis, és akkor a Tamási Áron elmesélhette volna a Michael Jackson dédmamájának, aki egy fess nő lehetett, hogy majd ír egy drámát egy fiatalemberről, aki hét év után hazajön a háborúból, és egy szamárral próbálja újraépíteni a széthullott életét, majd elveszi egy tizenhét éve halott lány lelkét. 

   És a Michael Jackson dédmamája esetleg beleszerethetett volna a Tamási Áronba, és akkor a Michael Jackson-t Jackson Thomasnak hívják, Aaron Thomas pedig ír egy drámát egy texasi fiatalemberről, aki hét év után hazajön a háborúból és elveszi egy tizenhét éve halott lány lelkét feleségül. A darab, a Brave Soul, világhírű lesz, a Broadway-től az Old Vic-ig mindenütt játsszák, csak a Nemzetiben nem, mert nem emelkedik el eléggé, nem rezzen tőle aprót a lélek.

  Sebaj, ugyanis egy rendező rájött volna, hogy a fiatalember egy csillagháborúból is hazajöhetne, egy hologramot vehetne el feleségül, lenne benne vicces robot, meg Darth Vader. Már a hatodik részt írnák, ami a fiatalember múltjáról szólna, egy faluról valahol a kozmosz legtávolabbi zugában, ahol megjelenik Jeremiah the Glorious, aki átveszi a hatalmat, és szobrot építtet magának, etc.

  Nem ez történt. Tamási hazajött Amerikából.

  Persze találkozhatott volna Hamburgban a kikötőben egy francia impresszárióval, akinek elmeséli a fess fekete nőt, meg a fiatalembert a lélekkel. A francia meggyőzte volna, hogy költözzön Párizsba és írjon inkább zenés darabot a fess fekete nőről, aki beleszeret egy háborúban meghalt fiatalember lelkébe. Josephine Baker lett volna a fess fekete nő, és a Maurice Chevalier a fiatalember. Hát a Nemzetibe ezt sem játszották volna el, a  lélekrezgés mián, de jött volna egy másik rendező, aki elképzeli, hogy valaki ezt az egészet, a fess fekete nővel, meg a fiatalember lelkével lefényképezi, csak nem érti, hogy mi van a képeken, egész nap csak rohangál összevissza, és a végén ütő és labda nélkül teniszeznek. 

  Tamási nem találkozott a kikötőben a francia impresszárióval. Pesten a pályaudvaron azonban találkozhatott volna egy tizennégy éves fiúval, aki az édesanyjával élt, és az volt az álma, hogy nagy piros zászlók között fog integetni, és a krumplileves mindig krumplileves lesz. Tamási elmesélte volna neki a fiatalembert és a lelket. A fiú pedig drámaíró lett volna Párizsban, de nem fess fekete nőkről írt volna darabot, hanem egy orrszarvúról. 

  Más is lehetett volna ez a történet, végződhetett volna jól, akár úgy is, hogy megszületik a darab a fiatalemberről meg a lélekről. Nem Tamási rontotta el. Tamási jó színdarabot akart írni, nem rossz polgárháborút. Tamási nem tehet róla, hogy senkit sem érdekel a fiatalember, a halott lány lelke, Ambrus gazda meg a Nikita bácsi.

  A fiatalembert kihagytuk ebből a drámából, kihagytuk a szamarát, kihagytuk az egész falut. Eléjük tolakodtunk. Bementünk a színházba, és leparancsoltuk Tamásit a színpadról.

  Ez mostantól csak rólunk szól, a mi történetünkről, amit mindenkinek meg kell hallgatnia, reggeltől estig, estétől reggelig. A Vitéz lélek, az olyan amilyen, a mi drámánk viszont nézhetetlen. Pocsék a cselekmény, borzalmasak a karakterek, megdöbbentő a mondanivaló teljes hiánya, és a legelviselhetetlenebb az, hogy a tizenkilencedik felvonásban sem vagyunk képesek abbahagyni. 

   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG