TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az MNB október óta 862 millió eurót fizetett ki a végtörlesztésekhez kapcsolódó eurótenderek alapján a bankoknak. Decemberben a bankrendszer forintlikviditása csökkent; a külföldi követelések és a központi kormányzat betétei jelentősen csökkentek, míg a hitelintézetek egynapos betétei nagymértékben növekedtek az MNB-kötvényállomány rovására.

Óvatosak a bankok

Decemberben a bankrendszer forintlikviditása csökkent az előző hónaphoz képest. Ez elsősorban a
kéthetes MNB-kötvény teljes átlagállományának jelentős csökkenéséből látható, amelyet az egynapos
betétek átlagállományának nagymértékű növekedése részben ellensúlyoz.

Az év utolsó hónapjában a szokásosnál nagyobb óvatosság miatt a hitelintézetek a többletlikviditásuk egy részét rendszerint MNB-kötvényből egynapos jegybanki betétbe csoportosítják át, 2011 decemberében ez a megszokottnál is nagyobb mértékű volt. A külföldiek MNB-kötvényállománya alig változott, míg a belföldi szereplők tulajdonában lévő jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest. A forintlikviditás csökkenésének hátterében legnagyobb részben a jegybanki swapállomány növekedése, valamint a karácsony előtt megszokottnak tekinthető forgalomban lévő készpénzállomány növekedése áll. A végtörlesztéshez kapcsolódó swapok havi átlagos állománya 213 milliárd forint volt.

Ezért emelkedett a devizatartalékunk

Az EU Bizottságtól 2008-ban felvett hitel lejáró hányadának törlesztésére november 29-én került sor 2 milliárd euró összegben, amely a külföldi követelések és a központi kormányzat betéteinek decemberi átlagállományának jelentősebb csökkenését idézte elő.

A hó végi záró állományokat tekintve ugyanakkor növekedés figyelhető meg a külföldi követelések állományában. Emögött az EU-átutalások decemberi kiugró mértéke, az ÁKK jelentősen megnőtt devizaswap-ügyletekből származó mark to market betétállománya, illetve az MNB-nél elhelyezett rövid betétek év végi emelkedése áll. (Elsősorban a külföldikövetelés-állomány növekedése áll a jegybanki devizatartalék szintjének decemberi emelkedésének hátterében).

1,6 milliárd euróért jelentkeztek be a bankok

Az MNB 2011. október 3. óta hetente tartja a végtörlesztésekhez kapcsolódó euróeladási tendereit. A bankok december végéig összesen 1,6 milliárd eurót kértek a jegybanktól, ebből az év végig megvalósult végtörlesztések alapján ténylegesen 862 millió eurót (256 milliárd forintnak megfelelő összeget) fizetett ki az MNB.


Végtörlesztéshez kapcsolódó euróeladási tendereken elfogadott ajánlatok és
kifizetések összegei
(Forrás: MNB)

Tavaly szeptember 29. és december 31. között 94 337 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztése történt meg a pénzügyi szektorban a kereskedelmi bankoknál, szövetkezeti hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez beküldött piaci adatok alapján.

A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 642,1 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 468,0 milliárd forintot kellett kifizetni. (A kettő különbözete, azaz mintegy 174 milliárd forint volt december végéig a pénzügyi intézmények vesztesége.)

Elenyésző túltartalékolás

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege nőtt, amely kisebb mértékben
haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 6,3 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a 464,7 milliárd forintos kötelezettséghez képest. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során végig a kamatfolyosó alján tartózkodott.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
hírlevél