TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ausztria továbbra is ragaszkodik a banktitokhoz, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy az adócsalások elkerülése érdekében lazítson rajta - mondta a bécsi pénzügyminisztérium államtitkára. Az Európai Unióban már csak Ausztria ragaszkodik a szigorú banktitokhoz.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Andreas Shieder a pénzügyminisztérium államtitkára az OE1 közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a kisbefektetők tekintetétben nem szabad hozzányúlni a banktitokhoz. Az adóelkerülőkre, vagyis a bűnözőkre viszont nem lehet érvényes a banktitok.

A szigorú banktitok mellett gyakorlatilag már csak Ausztria tart ki az Európai Unióban, miután - ahogy a Privátbankár is megírta - a múlt héten Luc Frieden, Luxemburg pénzügyminisztere egy német lapnak azt mondta, hogy országa már nem ellenzi szigorúan a bankbetétekre vonatkozó információk automatikus cseréjét.

Néhány napja még mást mondtak

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter múlt pénteken úgy fogalmazott, hogy a kormány álláspontja szerint a banktitoknak "maradnia kell". A pénzügyminisztérium szóvivője szerint pedig Ausztria "egy millimétert" sem mozdul a banktitok ügyében.

Andreas Schieder államtitkár most viszonr egyrészt arról beszélt, hogy intézkedésekre van szükség "nemzetközi szinten az adóparadicsomok megszüntetése érdekében". Emellett azt mondta, a múlt héten ismertté vált offshore-adatok elemzése után Bécsnek is pontosan elemeznie kell, hol kell szigorítani.

Ki kell dolgozni a részleteket

Schieder szerint a kérdés az, hogy mikor legyenek az osztrák bankok adatszolgáltatásra kötelezettek: csak bírósági végzés alapján, vagy már azt megelőzően, a nyomozati eljárásban, illetve "milyen fajta nyomozás esetén". Mint hozzátette, már nem időszerű, ezért felül kell vizsgálni annak tilalmát, hogy a hatóságok az egyik eljárásban birtokukba került információt egy másik bűntény gyanúja esetén is felhasználhassák.

Az osztrák államtitkár hangoztatta, ott, ahol adatcserére lehetőség van, ennek gyorsítására eddig is mindig készen állt Ausztria és az osztrák banktitok ennek nem állta az útját. Szakértők viszont arra mutatnak rá, hogy a jelenlegi, a külföldi hatóságokkal való automatikus adatcserét kizáró osztrák szabályozás elsősorban olyan külföldi nagybetéteseknek kedvez, akik külföldi számláikat rejtve akarják tartani országuk adóhatósága előtt, miközben az átlagos osztrák számlatulajdonos jövedelme a befizetett közterhek alapján jórészt ismert az adóhatóság előtt.

Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy Ausztria nem sokáig lesz képes egyedüliként kitartani az automatikus adatcsere elutasítása mellett. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az Egyesült Államok nyomására tárgyalások zajlanak az amerikai állampolgárokra vonatkozó adatszolgáltatásról, s ha az USA-val aláírnak egy ilyen egyezményt, akkor az uniós partnerektől nehezen tudja ugyanezt megtagadni Ausztria. Az adatszolgáltatási egyezményhez Magyarország is csatlakozik. Részletek >>

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
hírlevél