1p
Ausztria továbbra is ragaszkodik a banktitokhoz, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy az adócsalások elkerülése érdekében lazítson rajta - mondta a bécsi pénzügyminisztérium államtitkára. Az Európai Unióban már csak Ausztria ragaszkodik a szigorú banktitokhoz.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Andreas Shieder a pénzügyminisztérium államtitkára az OE1 közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a kisbefektetők tekintetétben nem szabad hozzányúlni a banktitokhoz. Az adóelkerülőkre, vagyis a bűnözőkre viszont nem lehet érvényes a banktitok.

A szigorú banktitok mellett gyakorlatilag már csak Ausztria tart ki az Európai Unióban, miután - ahogy a Privátbankár is megírta - a múlt héten Luc Frieden, Luxemburg pénzügyminisztere egy német lapnak azt mondta, hogy országa már nem ellenzi szigorúan a bankbetétekre vonatkozó információk automatikus cseréjét.

Néhány napja még mást mondtak

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter múlt pénteken úgy fogalmazott, hogy a kormány álláspontja szerint a banktitoknak "maradnia kell". A pénzügyminisztérium szóvivője szerint pedig Ausztria "egy millimétert" sem mozdul a banktitok ügyében.

Andreas Schieder államtitkár most viszonr egyrészt arról beszélt, hogy intézkedésekre van szükség "nemzetközi szinten az adóparadicsomok megszüntetése érdekében". Emellett azt mondta, a múlt héten ismertté vált offshore-adatok elemzése után Bécsnek is pontosan elemeznie kell, hol kell szigorítani.

Ki kell dolgozni a részleteket

Schieder szerint a kérdés az, hogy mikor legyenek az osztrák bankok adatszolgáltatásra kötelezettek: csak bírósági végzés alapján, vagy már azt megelőzően, a nyomozati eljárásban, illetve "milyen fajta nyomozás esetén". Mint hozzátette, már nem időszerű, ezért felül kell vizsgálni annak tilalmát, hogy a hatóságok az egyik eljárásban birtokukba került információt egy másik bűntény gyanúja esetén is felhasználhassák.

Az osztrák államtitkár hangoztatta, ott, ahol adatcserére lehetőség van, ennek gyorsítására eddig is mindig készen állt Ausztria és az osztrák banktitok ennek nem állta az útját. Szakértők viszont arra mutatnak rá, hogy a jelenlegi, a külföldi hatóságokkal való automatikus adatcserét kizáró osztrák szabályozás elsősorban olyan külföldi nagybetéteseknek kedvez, akik külföldi számláikat rejtve akarják tartani országuk adóhatósága előtt, miközben az átlagos osztrák számlatulajdonos jövedelme a befizetett közterhek alapján jórészt ismert az adóhatóság előtt.

Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy Ausztria nem sokáig lesz képes egyedüliként kitartani az automatikus adatcsere elutasítása mellett. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az Egyesült Államok nyomására tárgyalások zajlanak az amerikai állampolgárokra vonatkozó adatszolgáltatásról, s ha az USA-val aláírnak egy ilyen egyezményt, akkor az uniós partnerektől nehezen tudja ugyanezt megtagadni Ausztria. Az adatszolgáltatási egyezményhez Magyarország is csatlakozik. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG