<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ausztria továbbra is ragaszkodik a banktitokhoz, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy az adócsalások elkerülése érdekében lazítson rajta - mondta a bécsi pénzügyminisztérium államtitkára. Az Európai Unióban már csak Ausztria ragaszkodik a szigorú banktitokhoz.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Andreas Shieder a pénzügyminisztérium államtitkára az OE1 közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a kisbefektetők tekintetétben nem szabad hozzányúlni a banktitokhoz. Az adóelkerülőkre, vagyis a bűnözőkre viszont nem lehet érvényes a banktitok.

A szigorú banktitok mellett gyakorlatilag már csak Ausztria tart ki az Európai Unióban, miután - ahogy a Privátbankár is megírta - a múlt héten Luc Frieden, Luxemburg pénzügyminisztere egy német lapnak azt mondta, hogy országa már nem ellenzi szigorúan a bankbetétekre vonatkozó információk automatikus cseréjét.

Néhány napja még mást mondtak

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter múlt pénteken úgy fogalmazott, hogy a kormány álláspontja szerint a banktitoknak "maradnia kell". A pénzügyminisztérium szóvivője szerint pedig Ausztria "egy millimétert" sem mozdul a banktitok ügyében.

Andreas Schieder államtitkár most viszonr egyrészt arról beszélt, hogy intézkedésekre van szükség "nemzetközi szinten az adóparadicsomok megszüntetése érdekében". Emellett azt mondta, a múlt héten ismertté vált offshore-adatok elemzése után Bécsnek is pontosan elemeznie kell, hol kell szigorítani.

Ki kell dolgozni a részleteket

Schieder szerint a kérdés az, hogy mikor legyenek az osztrák bankok adatszolgáltatásra kötelezettek: csak bírósági végzés alapján, vagy már azt megelőzően, a nyomozati eljárásban, illetve "milyen fajta nyomozás esetén". Mint hozzátette, már nem időszerű, ezért felül kell vizsgálni annak tilalmát, hogy a hatóságok az egyik eljárásban birtokukba került információt egy másik bűntény gyanúja esetén is felhasználhassák.

Az osztrák államtitkár hangoztatta, ott, ahol adatcserére lehetőség van, ennek gyorsítására eddig is mindig készen állt Ausztria és az osztrák banktitok ennek nem állta az útját. Szakértők viszont arra mutatnak rá, hogy a jelenlegi, a külföldi hatóságokkal való automatikus adatcserét kizáró osztrák szabályozás elsősorban olyan külföldi nagybetéteseknek kedvez, akik külföldi számláikat rejtve akarják tartani országuk adóhatósága előtt, miközben az átlagos osztrák számlatulajdonos jövedelme a befizetett közterhek alapján jórészt ismert az adóhatóság előtt.

Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy Ausztria nem sokáig lesz képes egyedüliként kitartani az automatikus adatcsere elutasítása mellett. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az Egyesült Államok nyomására tárgyalások zajlanak az amerikai állampolgárokra vonatkozó adatszolgáltatásról, s ha az USA-val aláírnak egy ilyen egyezményt, akkor az uniós partnerektől nehezen tudja ugyanezt megtagadni Ausztria. Az adatszolgáltatási egyezményhez Magyarország is csatlakozik. Részletek >>

Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Pénzügyi szektor 13,8 milliárdos eredmény: erős éve volt a Gránit Banknak
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 18:07
Jól teljesített a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Nagy változást hozott a 2023-as év az Erstének
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 14:11
A szerkesztőségünknek is megküldött közlemény szerint idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon.
Pénzügyi szektor MNB: a magyar bankrendszer sokk-ellenálló
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 14:21
Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve egy csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Pénzügyi szektor Örülhet az Orbán-rendszer, megint sokan vettek állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 12:17
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG