<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ausztria továbbra is ragaszkodik a banktitokhoz, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy az adócsalások elkerülése érdekében lazítson rajta - mondta a bécsi pénzügyminisztérium államtitkára. Az Európai Unióban már csak Ausztria ragaszkodik a szigorú banktitokhoz.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Andreas Shieder a pénzügyminisztérium államtitkára az OE1 közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a kisbefektetők tekintetétben nem szabad hozzányúlni a banktitokhoz. Az adóelkerülőkre, vagyis a bűnözőkre viszont nem lehet érvényes a banktitok.

A szigorú banktitok mellett gyakorlatilag már csak Ausztria tart ki az Európai Unióban, miután - ahogy a Privátbankár is megírta - a múlt héten Luc Frieden, Luxemburg pénzügyminisztere egy német lapnak azt mondta, hogy országa már nem ellenzi szigorúan a bankbetétekre vonatkozó információk automatikus cseréjét.

Néhány napja még mást mondtak

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter múlt pénteken úgy fogalmazott, hogy a kormány álláspontja szerint a banktitoknak "maradnia kell". A pénzügyminisztérium szóvivője szerint pedig Ausztria "egy millimétert" sem mozdul a banktitok ügyében.

Andreas Schieder államtitkár most viszonr egyrészt arról beszélt, hogy intézkedésekre van szükség "nemzetközi szinten az adóparadicsomok megszüntetése érdekében". Emellett azt mondta, a múlt héten ismertté vált offshore-adatok elemzése után Bécsnek is pontosan elemeznie kell, hol kell szigorítani.

Ki kell dolgozni a részleteket

Schieder szerint a kérdés az, hogy mikor legyenek az osztrák bankok adatszolgáltatásra kötelezettek: csak bírósági végzés alapján, vagy már azt megelőzően, a nyomozati eljárásban, illetve "milyen fajta nyomozás esetén". Mint hozzátette, már nem időszerű, ezért felül kell vizsgálni annak tilalmát, hogy a hatóságok az egyik eljárásban birtokukba került információt egy másik bűntény gyanúja esetén is felhasználhassák.

Az osztrák államtitkár hangoztatta, ott, ahol adatcserére lehetőség van, ennek gyorsítására eddig is mindig készen állt Ausztria és az osztrák banktitok ennek nem állta az útját. Szakértők viszont arra mutatnak rá, hogy a jelenlegi, a külföldi hatóságokkal való automatikus adatcserét kizáró osztrák szabályozás elsősorban olyan külföldi nagybetéteseknek kedvez, akik külföldi számláikat rejtve akarják tartani országuk adóhatósága előtt, miközben az átlagos osztrák számlatulajdonos jövedelme a befizetett közterhek alapján jórészt ismert az adóhatóság előtt.

Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy Ausztria nem sokáig lesz képes egyedüliként kitartani az automatikus adatcsere elutasítása mellett. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az Egyesült Államok nyomására tárgyalások zajlanak az amerikai állampolgárokra vonatkozó adatszolgáltatásról, s ha az USA-val aláírnak egy ilyen egyezményt, akkor az uniós partnerektől nehezen tudja ugyanezt megtagadni Ausztria. Az adatszolgáltatási egyezményhez Magyarország is csatlakozik. Részletek >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos