1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A januári inflációs adat meglepte az MNB monetáris tanácsát, de ettől függetlenül is úgy gondolják, hogy 2013 első felére elérhető az inflációs cél. A tanács most túlnyomó többséggel szavazott a tartásra, de volt javaslat 25 bázispontos csökkentésre is. Volt még adat, amin az elmúlt egy hónapban meglepődtek az MNB-nél.

Két javaslat volt a jegybank monetáris tanácsa előtt, egy tartásra és egy 25 bázispontos csökkentésre vonatkozó, végül a tanács túlnyomó többséggel a 7 százalék tartása mellett döntött - jelentette be az MNB elnöke mai sajtótájékoztatóján, a jegybanki kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján.



Kétszer is meglepődött az MNB

Az MNB monetáris tanácsa továbbra is kitart amellett, hogy az inflációs cél (3%) 2013 első felében teljesülhet. A januári infláció ugyanakkor meglepte a tanácsot, ez az áfaemelésen kívül az év elején erősen gyengélkedő forintnak is köszönhető, mely az üzemanyagárakon keresztül nyomta meg az inflációt. Simor András szerint elképzelhető, hogy a kereskedők egy része az áfaemelést meglovagolva most tudta emelni árait - a későbbi hónapok adataiból derül ki, hogy ez így volt-e, egyhavi adat alapján ezt nehéz megítélni. A jegybank szerint a gyenge forint árfolyam és az indirekt adóemelések miatt cél felett lesz a pénzromlás üteme az idei évben.

 

A sajtótájékoztatókon előkerült persze Simor András fizetése is. A 2 milliós bérplafonról szóló jogvita már lassan két éve húzódik a magyar kormány és az EU között, az Európai Bizottság ugyanis a jegybank függetlenségét félti. Simor már a tavaly novemberi tárgyalásokon megemlítette a kormányfőnek, hogy az ügy továbbra sincs megoldva, tárgyaljanak róla. Az MNB első embere most látta elérkezettnek az időt, hogy lépjen az ügyben. Fizetéséről lemondott, azt jótékony célra utalja. Simor azonban igyekezett leszögezni, hogy az EU-val folytatott jogvita most már gazdasági kérdés is, hiszen többek között ettől is függ, meg tudunk-e állapodni az IMF-fel és Brüsszellel. Hozzátette: a vitának a jegybank vezetői nem az alanyai, hanem a tárgyai. A fizetésekről továbbá azt mondta, a személyi költségek ügyében a jegybank példamutatóan gazdálkodik.

Simor András levélben tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt arról, hogy 1 forintért is vállalja megbízatását. Választ egyelőre nem kapott, mint mondta, az MNB elnökének az a dolga, hogy várja a miniszterelnök válaszát ebben az ügyben.



A növekedés így is csak jövőre indulhat meg

A tavalyi utolsó negyedéves GDP-adat szintén meglepte a tanácsot, a részletes adatokból derülhet majd ki, hogy ez tartós hatás lesz-e. Az MNB monetáris tanácsa szerint a növekedés érdemben így is csak jövőre indulhat meg.
A tanács nem számít a belső fogyasztás növekedésére, 10% feletti munkanélküliséggel számolnak továbbra is, a beruházások is akadozni fognak idén.

Magyarország kockázati megítélése nagyot javult, ebben szerepet játszott a kormány kommunikációjában bekövetkezett változás, a monetáris tanács üdvözli, hogy a kormány megegyezésre törekszik az IMF/EU-párossal. Simor szerint azonban ahhoz, hogy a befektetők bizalma visszatérjen, szükség van a megegyezésre, így az MNB továbbra is a pénzpiacok volatilitására számít

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG