1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A várakozásoknak megfelelően szinten tartotta az irányadó alapkamatot a jegybank héttagú monetáris tanácsa keddi ülésén, így az december 21-e óta áll 7 százalékon. Simor András délután elárulja, mi vezetett a döntéshez - elemzők szerint kézenfekvő és logikus döntést hozott a jegybank.

A döntést megelőzően mind hazai, mind pedig nemzetközi elemzők úgy nyilatkoztak: Magyarország kockázati mutatói javultak az elmúlt időszakban, a forint erősödött és a CDS-díjszabások jelentősen csökkentek.

 


Az alapkamat alakulása
MNB / Privátbankár

 

A szakértők elsősorban a nemzetközi szervezetekkel a pénzügyi védőhálóról folytatott tárgyalásoktól teszik függővé a kamatpálya várható alakulását. A Reuters által megkérdezett 28 elemző év végére adott prognózisa szerint a kamat 6,5 százalékra csökken, majd 2013 decemberére tovább esik, 6 százalékra. A Goldman Sachs friss elemzésében mindazonáltal nem zárja ki a további kamatemelések lehetőségét sem, év végére pedig újra 7 százalék körüli kamatot jósolnak.

Simor András 15 órától tart sajtótájékoztatót, akkor megtudhatjuk, milyen gondolatmenet vezetett a döntéshez, és talán azt is, hogy egyhangúan állt-e ki a tanács a 7 százalék mellett. Pontos részletek viszont csak a március 14-én megjelenő rövidített jegyzőkönyvből derülnek majd ki.

Legutóbb, január 24-én mindenesetre nem volt egységes a döntés: a tanács 4 új tagja leszavazta a 3 jegybanki vezetőt, Simort, Karvalitsot és Király Júliát - utóbbiak 50 bázispontos emelést, előbbiek szinten tartást javasoltak. (A háttérről és az indokokról korábbi cikkünkben olvashat >>) Azóta Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke úgy nyilatkozott: a kamat tartása végső soron mégis jó döntésnek bizonyult, mivel a piac kedvezően fogadta azt.

Kézenfekvő és logikus döntés

A döntés a januári – akkor némi meglepetést okozó – tartás és az azóta eltelt időszakban bekövetkezett piaci folyamatok és az azokra reagáló, a Monetáris Tanács tagjaitól érkező kommunikáció tükrében megfelelt a prognózisnak - véli Pintér András, a Budapest Alapkezelő elemzője. A döntés szempontjából továbbra is hazánk kockázati megítélése a legfontosabb tényező, ebből a szempontból pedig pozitív fejlemény volt, hogy a forint euróval szembeni árfolyama az elmúlt hetekben a 290-es szint környékén stabilizálódott, illetve hogy folytatódott a magyar CDS-ek csökkenése is. A görög tárgyalások elhúzódása ellenére változatlanul támogató a nemzetközi környezet is, amit a feltörekvő piacokra irányuló tőkebeáramlás is tükröz. Bár az EU-IMF párossal folytatott tárgyalások kapcsán a kormány részéről januárban bekövetkezett jelentős kommunikációs fordulatot követően sok újabb konkrétumot nem ismerhettünk meg, a mostani döntés azt tükrözi, hogy a Monetáris Tanács többsége továbbra is a tárgyalások relatíve gyors és zökkenőmentes lezáródására - és ezzel párhuzamosan az ország kockázati megítélésében bekövetkezett javulás tartósságára - számít.

Amíg sem az inflációs kilátások (a vártnál jobban megugró januári inflációt követően érdekes lesz az MNB márciusi inflációs jelentése), sem az EU/IMF tárgyalások kapcsán nem tisztul a kép, megítélésünk szerint a Monetáris Tanács részéről a kivárás, a kamatszint változatlanul tartása volt a legkézenfekvőbb, leglogikusabb döntés - közölte szerkesztőségünkkel Pintér András.

Rövid távon is legyőzhetjük az inflációt

A jegybank döntése két dolognak köszönhető: egyrészt általában véve a tavaly év végéhez, idei év első heteihez képest határozottan nyugodtabbak a piacok, másrészt a forint árfolyama és a magyar államkötvénypiac is stabilizálódott. A jegybank feltehetően már az EU-IMF tárgyalások eredményét várja, és a döntést követően akár kamatcsökkenésre is sor kerülhet - véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Amíg marad a jelenlegi, 7%-os alapkamat, az egyúttal azt is jelenti, hogy akár rövid távú megtakarításokkal - betétekkel, pénzpiaci alapokkal - is infláció feletti hozam érhető el. A befektetőknek a jelenlegi nyugodt, viszonylag optimista hangulat mellett sem szabad hátradőlni: érdemes úgy alakítani a portfóliót, hogy amennyiben a piacok ismét feszültté válnának, és a forint újra gyengülne, a devizabefektetések ezt ellensúlyozni tudják - javasolja a befektetési szakember.

A Privátbankár 10+2 tippje az infláció elleni védekezésre >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Az infláció visszatért a növekedés útjára: 3,7 százalék áprilisban
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 08:30
Az infláció mértéke megegyezett az elemzők várakozásaival, de a csökkenő tendenciának vége. Értéke meghaladta a 3,6 százalékos márciusi értéket.
Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG