7p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.

A január-március között még tomboló koronavírus-járvány hatására jól szerepelt az OTP Bank 2021 első negyedévében. A ma hajnalban közzétett tőzsdei gyorsjelentése szerint a bevételei enyhén, míg a nyeresége jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat, s a kockázati költségei is a becsültnél nagyobb ütemben csökkentek.

A harmadik hullám ellenére is jól kezdődött az év. Fotó: MTIA harmadik hullám ellenére is jól kezdődött az év. Fotó: MTI

Összességében a 11 országban jelenlévő OTP-csoport számviteli eredménye 93 milliárd forint lett 2021 első negyedévében, szemben az egy évvel korábbi mínusszal, míg a 117 milliárd forintos korrigált profitja csaknem a négyszerese az előző év azonos időszakáénak.

A tavalyi harmadik negyedévhez hasonló eredmény született – kezdte a gyorsjelentés értékelését Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a mai sajtótájékoztatóján. Érzékeltetve, hogy negyedévről negyedévre volatilisak voltak az eredményeik, a várható veszteségekre képzett céltartalékolási kötelezettségek eltérő mértékei miatt, a portfolió jó minősége azonban lényegében változatlan volt.

Olyannyira, hogy azután az idei első negyedévben már nem kellett érdemi értékvesztést elszámolniuk. Ez azért is érdekes, mert Magyarország az egyetlen állam, ahol a hiteltörlesztési moratórium még érvényes (az június 30-áig tart). Érdekes, hogy ahol régen lejártak a moratóriumok (legkésőbb Szerbiában 2020 végén), ott sem látható érdemi romlás. Ebből Bencsik arra következtetett, hogy a moratóriumból kikerült adósok alapvetően nem dőltek be.

Kérdésre az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy gazdasági szempontból nem látják az okát annak, hogy az immár 2020. március 19-étől tartó, s a tavaly év végén már hat hónappal meghosszabbított magyarországi moratórium ne érjen véget június 30-án. Indoklása szerint ugyanis nálunk a legmagasabb Európában az oltottsági arány, itt indulhat be elsőként egy dinamikus növekedés, amely mellett nincs létjogosultsága a fizetési könnyítésnek.

Pozitívum, hogy az OTP műkődési költségei 2 százalékkal csökkentek. Az integrációs folyamat részeként a fiókhálozat 13 százalékkal szűkült, amely tartós megtakarításokkal is jár majd a jövőben. A legtöbb fiókot Bulgáriában zárták be, 133 egységet, míg Horvátországban 19-et Montenegróban pedig 13-at. Emellett az orosz leánybanknál történt jelentősebb leépítés, 800 főt is meghaladta, melyet a pandémia miatti mérsékelt üzleti aktivitás magyaráz, az ügynökök száma mintegy 600 fővel csökkent.

A működési költségek nélküli eredmény 17 százalékkal volt magasabb most, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – ez azért fontos, mert ez a mutató, ami az üzleti tevékenység milyenségét tükrözi, emelte ki Bencsik.

Az OTP-csoport összteljesítménye pozitív képet mutat. A leányvállalatok közel 50 százalékkal járultak hozzá a bankcsoport idei első negyedévi eredményéhez. (A korábban az eredményt rendre lehúzott szlovák érdekeltségen az OTP már túladott.) A legnagyobb éves abszolút növekedést a magyar, a bolgár és az orosz operáció érte el. A korrigált profiton belül a leánybankok hozzájárulása 47 százalékra emelkedett, mely 16 százalékpontos éves emelkedésnek felel meg.

A konszolidált teljesítő hitelállomány 8 százalékkal nőtt éves szinten árfolyamszűrten, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal, ezen belül Magyarországon 3 százalékkal. Különösen a fogyasztási hitelek 7 százalékos gyarapodása kiemelendő, ami azért figyelemreméltó, mert az idei első negyedévben még javában dúlt a járvány harmadik hulláma. Magyarország mellett még Ukrajnában és Romániában ért el dinamikus növekedést az OTP-csoport, ezzel szemben az orosz leánybankja továbbra is csökkent, igaz, annak üteme jelentősen mérséklődött.

Ugyanakkor a moratóriumok miatt továbbra is jelentős a bizonytalanság a hitelállomány minőségével kapcsolatban – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. Pozitívumnak tartják a nettó kamatmarzs negyedéves javulását – döntően a magyarországi tevékenységnek köszönhetően, miközben az ukrán és orosz alapkamatemelések is segítették az OTP-t. Ám felhívták a figyelmet arra, hogy a kamatmarzs javulása várhatóan ideiglenes lehet, mivel azt egy, nem részletezett technikai elszámolás idézte elő és középtávon a mostani alacsony szintről is erózió várható.

A bankcsoport betétállománya 3 százalékkal emelkedett éves szinten, közel 500 milliárd forinttal, ami jórészt a magyarországi betétek 4 százalékos növekedésének köszönhető. Ez azért kedvező, mert elegendő forrást teremt az OTP-nak ahhoz, ha a hitelezési aktivitás még jobban felgyorsul – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

Az OTP-csoport április végén sikeresen lezárta a két szerbiai leánybankjának az integrációját, ezzel a fennálló hitelek tekintetében a legnagyobb magyar hitelintézet déli szomszédunk piacán is az első helyre lépett, közel 17 százalékos részesedésével. 

De Bencsik szerint változatlanul a magyar működés a legfontosabb. A lakáshitel-folyósítások ugyan visszaestek, viszont az igénylések 35 százalékkal nőttek, a CSOK-igénylők számára bevezetett illetékmentesség és a kamattámogatott otthonfelújítási hitel miatt, így az OTP megtartotta a 30 százalék feletti jelzáloghitel-piaci részesedését. Az egyik legizgalmasabb terméknek a banknál a babaváró hitelt tartják, itt 40 százalék feletti a részesedésük.

Az OTP vállalati üzletága is pozitívan teljesített. A mikro- és kisvállalati hitelek negyedéves szinten 14 százalékkal nőttek az NHP Hajrá! programnak köszönhetően, ebben az OTP piaci részesedése 28 százalék, ami jóval meghaladja a bank 17 százalékos általános hitelpiaci részesedését.

Ami a jövőt illeti, a várakozásaink továbbra is pozitívak – osztotta meg Bencsik. Szerinte az oltásoknak is hála, a csoport 11 országból álló felségterületei jelentős növekedés elé néznek a második félévtől – közülük Oroszországé lehet a leglátványosabb –, dinamikus fogyasztással, csökkenő munkanélküliséggel. Magyarországon 5 százalék körüli GDP-növekedést várnak az év egészére. 

A járványhelyzet továbbra is jelentős bizonytalanságot hordoz, ezért a 2021-es évre való konkrét várakozásokat továbbra sem prezentáltak – hívta fel a figyelmet az Equilor. Eszerint a bank a Magyar Nemzeti Bank tiltása miatt nem fizethet osztalékot a részvényeseknek 2021 szeptember 30-ig, illetve sajátrészvény-visszavásárlásba sem kezdhet, azonban szeptember 30-át követően osztalékelőleg kifizetését az Igazgatóság mérlegelheti, a negyedévben is történt osztaléktartalékolás.

A pozitív eredmények és az integráció részsikerei is arra ösztökélhetik a vezetőséget, hogy újabb akvizíciós célpontok után nézzenek akár már az idei évben – szűrték le az Equilor elemzői. Ezzel nyitott kapukat döngetnek, hiszen három hónappal korábban, az OTP 2020-as eredményeinek ismertetésekor maga a bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor közölte, hogy három országban is vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP, s az idén lesznek bejelentések. Az ezek állását firtató kérdésre helyettese most azt válaszolta: „töretlen lelkesedéssel dolgozunk a különböző akvizíciókon és tárgyalások folynak az eladókkal”. A konkrétumok hiánya annak is betudható, hogy tőzsdei cégként az OTP-ra szigorú közzétételi szabályok vonatkoznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Drágák voltak a gigabankot összegyúró társaság szakértői
Csabai Károly | 2021. június 23. 18:39
A Takarék Csoport üzleti irányító szerveként funkcionáló MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank, valamint az MKB Bank és a Budapest Bank (BB) 2023 közepére beütemezett egyesülésének levezénylésére hivatott Magyar Bankholding Zrt. azzal magyarázza a 2020-as negatív eredményét, hogy az első, amúgy nem teljes évében nem folytatott közvetlen üzleti tevékenységet, a szolgáltatások ugyanis a három banknál voltak elérhetőek. Az nem derült ki, lehetett-e volna alacsonyabb az 1,6 milliárdos mínusz, amelyeket döntően a szakértői díjak okoztak.
Pénzügyi szektor A pandémia hatására a nyugdíj- és az utasbiztosítások estek vissza a legjobban
Privátbankár.hu | 2021. június 23. 13:12
Ez is kiderül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb jelentéséből, amely a biztosítási, a pénztári, a tőkepiaci és a közvetítői kockázatok elemzése mellett a fogyasztóvédelmi szempontok érvényesülését is górcső alá vette.
Pénzügyi szektor Búcsút inthetünk a rekordalacsony lakáshitel-kamatoknak
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 17:36
Bár a piaci árazásba jórészt már beépült a Magyar Nemzeti Bank mai 30 bázispontos kamatemelése, a money.hu adatai szerint a bankok eddig még csak óvatosan nyúltak a hitelkamatokhoz. A mostani döntéssel jó időre búcsút mondhatunk az elmúlt hónapok rekordalacsony jelzáloghitel kamatainak, ám a verseny miatt a bankok eltérő mértékben és időben léphetnek.
Pénzügyi szektor A járvány idején is jól teljesített a Takarék Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 14:39
Több mint 40 százalékkal növelte a mérlegfőösszegét és 24 százalékkal csökkentette működési költségeit tavaly a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Csoport - derült ki utóbbi üzleti irányító szerve, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. mai közgyűlésén. Amelyen elfogadták a csoport tavalyi konszolidált üzleti jelentését.
Pénzügyi szektor Gyorsan növekszik a lakáshitelek állománya Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 18:07
Ütemesen növekszik a lakosság hitelfelvevő kedve a lakáspiacon. Szakértők szerint ez az év hátralévő részében még erősödhet.
Pénzügyi szektor 55 millióra bírságolták az Erste Bankot
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 16:59
A pénzintézet nem tartotta be a többes biztosítási ügynöki előírásokat. 
Pénzügyi szektor Derűre ború - itt a friss, 2020-as bankrangsorunk!
Csabai Károly | 2021. június 4. 14:24
Kettős hatás érvényesült a hazai bankrendszerben tavaly. Míg a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság ösztönzése érdekében rajtuk keresztül elérhetővé tett fiskális és monetáris pénzbőségnek köszönhetően jelentősen fokozták az aktivitásukat, addig egy másik állami Covid-intézkedés, a hitelmoratórium jócskán megnyirbálta az eredményeiket. Mindez a napokban közzétett 2020-as beszámolóikból immár számszerűen is visszaköszön. Hogy a különböző hatások – ahogy az lenni szokott – ezúttal is eltérően érintették az egyes bankokat, azt a lapcsoportunk által elkészített legfrissebb, 2020-as rangsor is tükrözi: érdekes átrendeződések következtek be 2019-hez képest.
Pénzügyi szektor Jól vette a világjárvány miatti akadályokat az Allianz
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 14:23
A német biztosító erős első negyedévet zárt. A csoport 41,4 milliárd euró díjbevételt ért el, ami az előző évi szinthez képest változatlan eredmény.
Pénzügyi szektor Tovább terjeszkedik Szlovéniában az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 31. 17:53
Adásvételi megállapodást írtak alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80 százalékos és az EBRD 20 százalékos tulajdonában álló Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról.
Pénzügyi szektor NHP Hajrá! Olcsó és kicsi az adminisztrációja
PR | 2021. május 21. 14:34
Nemcsak olcsósága, a legfeljebb 2,5 százalékos kamat tette népszerűvé az elmúlt egy évben az NHP Hajrá! forrású hiteltermékeket, hanem széleskörű felhasználhatóságuk, a hozzájuk kapcsolható garantőri programok, a kevés feltétel, valamint a kis adminisztrációs teher is. A kedvezményes hitelkonstrukciók sikere egy éve töretlen a Takarékbanknál is, és nagy szerepük van abban, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben nem állt le a hitelezés, fennmaradt a gazdaság működőképessége.
Friss
hírlevél
depositphotos