<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.

A hagyományoknak megfelelően az OTP Bank éves adatainak ismertetését Csányi Sándor elnök-vezérigazgató ezúttal nem bízta helyettesére (ahogy azt az az évközbeni negyedéves mutatók esetében szokta), hanem ő maga ismertette az újságírókkal, a koronavírus-járvány miatti új módinak megfelelően ezúttal online.

A Magyarországon szinte napra pontosan egy éve megjelent Covid okozta gazdasági visszaesés természetesen a legnagyobb hazai hitelintézetet sem hagyta érintetlenül. Döntően a kockázati költségek emelkedése miatt adózott nyeresége 109 milliárd forinttal lett alacsonyabb, 310 milliárd 2020-ban, mint 2019-ben. Ugyanakkor a tőkére vetített megtérülése 13 százalék lett, de a számviteli tételek korrekciója után is még 10 százalék feletti, ami szép eredmény, hiszen Európában egy sor bank még e szint közelébe sem jutott - jegyezte meg Csányi.

Az elnök-vezérigazgató értékelése szerint az általa irányított bank rendkívül stabil, s a válság a digitalizációra való áttérést még segítette is. Megnőtt a digitális tranzakciók száma, s figyelemre méltó, hogy több területen is már robotok végzik a munkát.

A válság ellenére Csányi Sándor továbbra is optimista. Fotó: MTI/Kovács TamásA válság ellenére Csányi Sándor továbbra is optimista. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Úgy tűnik, a válság ellenére a lakosság és a vállalatok készek fogyasztani, beruházni - következtetett Csányi abból, hogy a hitelezés nem torpant meg, az OTP-csoport teljesítő hiteleinek állománya 9 százalékkal nőtt 2020-ban. Egyedül Oroszországban történt csökkenés (-11 százalék), aminek az az oka, hogy arrafelé a fő termék a fogyasztási hitel, amelynek igénylési folyamata értelemszerűen megköveteli a személyes jelenlétet.

A bank több új termékkel tudott piacra lépni és új jelzáloghitelt vezetett be. Ennek is betudható, hogy - amint Csányi fogalmazott - döbbenetes számok jellemezték a 2020-as magyarországi lakossági kihelyezéseiket: a bankszektor 314 milliárd forintos jelzáloghitel-folyósításainak 32 százalékát az OTP adta, míg a 257 milliárdot elért babaváró kölcsönöknél még magasabb a részarányuk: csaknem 42 százalék. A személyi kölcsönöknél pedig 34 százalék.

A mikro-, kis- és középvállalkozások teljesítő hitelállományát 55 százalékkal sikerült növelniük, az OTP első embere szerint annak köszönhetően, hogy teljesen átszervezték az üzleti kiszolgálásukat. Figyelemre méltónak nevezte, hogy piaci részesedésük a hazai vállalati hitelezésben 16,6 százalék.

Ennek ellenére az OTP érdeklődik a német Commerzbank eladósorba került magyarországi leánya iránt, mivel az "egy jó vállalati bank" - fogalmazott Csányi. Hozzátéve: szeretnék átvilágítani a Commerzbankot, az alapján döntenek majd arról, hogy tesznek-e ajánlatot.

Az nem meglepő, hogy a betéti oldalon is vezető pozcióban van az OTP, a lakossági megtakarításoknak például a 32 százaléka van nála. Ez egyáltalán nem furcsa, hiszen válsághelyzetben az emberek mindig is mentsvárként tekintettek e bankra - jegyezte meg a bankvezér. Aki nem aggódik amiatt, hogy a hitelezésnél jobban gyarapodtak az OTP-nél elhelyezett betétek is, 13 százalékkal, mondván, "bár jelentős veszteségeket szenvedünk el azon, hogy többletlikviditásunk van, ez nem vezet felelőtlen hitelezéshez". Szerinte Európában a legkonzervatívabb bankok közé tartozik az OTP, amely tükröződik a tartalékolási politikájában is.

Az OTP vezetése az elmúlt évben sokat költött munkavállalói egészségének a védelmére, Csányi szerint a hazai bankok közül a legtöbbet. "Átalakítottuk a fiókjainkat, 870 ezer darab maszkot, 37 ezer liter kézfertőtlenítőt vásároltunk, ez hozzájárult ahhoz, hogy dolgozóink között a fertőzöttek aránya az országos átlagnál alacsonyabb volt" - sorolta Csányi. Csúcsidőben 5 ezer ember dolgozott otthon, az egész OTP-csoport zökkenőmentesen tért át a home office-ra, a bolgár bank átállítása teljes egészében ebben az üzemmódban történt. 

Lapunk kérdésére, miszerint bár a kormány a bankok március 8-22. közötti bezárását nem rendelte el, az OTP bevezet-e korlátozásokat, Csányi azt válaszolta: nem terveznek rendkívüli intézkedéseket, kivéve, ha arra az egészségügyi helyzet miatt szükség lesz.

A befektetőket leginkább érdeklő téma, hogy mi lesz a tavaly a 2019-es üzleti év után nekik megszavazott, ám a koronavírus-járvány miatt ki nem fizetett osztalékkal, valamint a 2020-as nyereségrészesedéssel. Mint a sajtótájékoztatón kiderült, az OTP-nak szándékában áll, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) osztalékfizetési stop-ajánlatának lejárta, 2021. szeptember 30. után ezeket az összegeket osztalékelőleg címén kifizesse, ami a 69,44 milliárd forintos 2019-es bentmaradt pénzekkel együtt 119 milliárdjába kerülne a banknak. Ebben az esetben 426 forint jutna egy részvényre, ami a mostani, 13 ezer forint körüli tőzsdei árfolyam alapján közel 3,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg - ez a 4-5 százalékos lakossági állampapír-hozamokat tekintve tisztes mértéknek tekinthető.

Kérdésre egyébként Csányi azt válaszolta, tartja magát ahhoz a korábbi véleményéhez, miszerint az OTP-részvény 15 ezer forintot ér, sőt szerinte még többet is.

Az osztalékfizetés ellenére Csányi tájékoztatása szerint az OTP tőkehelyzete annyira stabil, hogy további terjeszkedésre is futja. Azt követően, hogy a 2019-ben megvásárolt hat bankot egy kivételével sikerült 2020-ben integrálnia (a szerb bank kapcsán idén tavasszal zárják le e folyamatot), jelenleg három országban tárgyal az OTP, ebből az egyikben már most is jelen van. "Ezek nagyon jó akvizíciós célpontok és még az idén lesz is bejelentés" - helyezte kilátásba az elnök-vezérigazgató.

Csányi kitért a kormány és a jegybank eddigi válságkezelő intézkedéseire is. Mint mondta: "Összességében a kormány jól kezelte a válságot, ennek is köszönhető, hogy a gazdaság a vártnál kevésbé csökkent, ebben a kedvezményes állami programok is segítenek. Az MNB pedig kivételesen jó teljesítményt nyújtott, programjaik - az NHP Hajrá, a növekedési kötvények, a likviditásbővítő intézkedések, a tőkepuffer változtatása és a minősített fogyasztóbarát termékek bevezetése - is sokat segítettek".

Ami pedig a kilátásokat illeti, az elnök-vezérigazgató azt mondta, hogy bár a bankok kamatmarzsa 2021-ben minden bizonnyal tovább szűkül, az OTP az idén a 2020-asnál magasabb tőkére vetített megtérülést érhet el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló