Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Rendben halad a banki elszámolás - hangzott el Rogán Antal és Windisch László közös sajtótájékoztatóján, amivel rácáfoltak tegnapi várakozásainkra. Az MNB holnap 16 bankot ugyanakkor beperel, mert azok 2010 után megítélése szerint törvényellenesen emelték kamataikat.
Rogán Antal és Windisch László egy korábbi találkozón. MTI Fotó: Kovács Tamás

Április 30. duplán fontos a bankoknak

Április 30. két szempontból is fontos nap a bankok elszámoltatása kapcsán - hangzott el azon találkozót követően, ahol Rogán Antal, a Parlament gazdasági bizottságának elnöke és Windisch László, az MNB alelnöke folytatott a devizahiteles elszámolás aktuális helyzetéről az MNB "felügyeleti" épületében. Rogán Antal szerint egyrészt eddig a napig lesz lehetősége a bankoknak elküldeni az elszámoló leveleket, másrészt csütörtök a határideje annak, hogy a jegybank áttekintse a 2010. november 26-a után kötött szerződések általános szerződési feltételeit és ha nem tartja azokat kielégítőnek, közérdekű keresetet indítson - mondta el Rogán Antal.

Nagyon rendben van az elszámolás

Az elszámolás az eddigi információk szerint rendben, precízen zajlik. Mind a jegybank, mind a bankok teljesítették, komolyan vették feladataikat - mondta Rogán Antal. Az MNB külön elismerést érdemel, mivel már előzetesen is folyamatosan ellenőrizte a felkészülést - 308 intézménynél kísérte nyomon a felkészülést a jegybank.

Privátbankár-komment

Tévedni emberi dolog - mi pedig tévedtünk, amikor nagy banki "letolást" vártunk a mai tájékoztatótól. Igaz ez még akkor is, ha maga Rogán Antal is azt mondta, hogy tudja, hogy tőle meglepő, hogy dicsérni fogja a bankokat. Persze, a másik oldalon dicsérhetjük is magunkat, hiszen a tájékoztatón lényegében szóról-szóra azok az érvek hangzottak el, amelyeket azt alátámasztandó írtunk le, hogy az elszámolás hatalmas folyamata miért inkább elismerésre méltó mutatvány a bankszektortól - technikailag. Ennek ellenére megkövetjük a gazdasági bizottság elnökét.

Windisch László szerint az elszámoló levelek postázásnak "farnehézzé" válását vélhetően az is okozta, hogy a jegybank erős kontroll alatt tartotta a tájékoztató levelek elkészítését. Ám ennek ellenére azok időben postázásra kerülhetnek és bizonyosan állítható, hogy nem lesz bennük érdemi, programozási hiba. Az elszámolással heroikus munkát végeztek a bankok - mondta a jegybanki alelnök is.

Az MNB 146 esetben volt kénytelen fogyasztói figyelmeztetést tenni és 8 esetben kellett közvetlenül is erősebb felügyeleti eszközzel élni a felkészülés során.

Csúcsra jár a banki levelezés

Rogán szerint ez a két hét az elszámolás szempontjából a csúcsra járatás időszaka. A bankok holnapig adhatják fel az elszámoló leveleket, amelyeket a jövő héten kapnak kézhez zömmel az ügyfelek. Rogán szerint 110 ezer olyan ügyfél van, akiknek bankja a korábbi bírósági eljárások lezárása kapcsán későbbi időpontig küldheti el leveleket, ezek zöme OTP ügyfél, akik esetében május 3. a határidő.

Így összességében 1,89 millió levél kerül postázásra, ebből 300-400 ezer elszámolás történt meg március végéig.

Aki rendesen fizetett, az jár a legjobban

Általában 15-25 százalékos visszatérítésre számíthatnak az ügyfelek - mondta ki a jegybank után Rogán Antal is. Azok járnak a legjobban, akik nem estek késedelembe, mivel ezeknek költségeit a bankoknak joguk van érvényesíteni és az elszámolás utáni ajánlat kedvezményeit is csökkentik - mondta a gazdasági bizottság vezetője.

Rogán Antal tájékoztatása szerint május második hetében a jegybank képviselője a gazdasági bizottság előtt ad majd számot az elszámolás utolsó napjainak tapasztalatairól és a folyamat egészéről is.

Kondíciós listák megváltoztatása: 16 bankot beperelnek

A közérdekű keresetekről szólva Windisch László bejelentette: 210 intézménytől kaptak adatszolgáltatást, ezek több, mint fele, 130 intézmény közölte, hogy nem élt a kamat- és feltétel változtatás lehetőségével. 56 intézmény alávetési nyilatkozatot tett, azaz - bár vitatja, hogy az ÁSZF-je törvényellenes lenne, de - elszámol ügyfeleivel. Így összesen 16 intézmény esetében került sor érdemi vizsgálatra, ezek esetében kivétel nélkül keresetet nyújt be a bírósághoz. Az érintett bankok nevét holnap hozza nyilvánosságra a jegybank.

Erősebb felügyelet kell

A devizahitelesek története azt mutatta, hogy szükség van egy erősebb felügyeletre, s ugyanezt indokolja a pénzügyi intézmények helyzetének megingása is - a takarékszövetkezeti rendszer korábbi problémáitól kezdve a mostani brókerbotrányokig. Az eddigi lépések hatékonyságát bizonyítja, hogy az összevont felügyelet volt az, amelyik feltárta a mostani brókerbotrány részleteit - emlékeztetett Rogán Antal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
hírlevél
depositphotos