<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felügyelet korábbi hivatalos állásfoglalásából az látszik, hogy a 0 forintos díjakat a jogszabályoknak megfelelően is megemelhették a bankok, most mégis komoly bírság járt nekik ezért. A bankok elfogadják a büntetések egy részét, de lesz, amiért inkább bíróságra mennek - az MNB áll elébe.

Érdekes vitára készül a felügyelet az egyoldalú díjemelésekkel kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, a ma nyilvánosságra hozott, 35 pénzügyi szolgáltatót közel 1,2 milliárd forintos bírság megfizetésére, továbbá az ügyfelek részére közel 10 milliárd forint, a felügyelet szerint jogtalanul felszámított költség visszatérítésére kötelezett az MNB.

A jegybank szerint számos esetben objektív problémák – be nem tartott határidők, elmulasztott ügyféltájékoztatások – voltak a bírságolás okai, amelyek esetében helye van és fontos is a szankcionálás. Ám már a sajtótájékoztatón is megütközést keltett, hogy az MNB azért is bírságolt, mert a szolgáltatók korábban "díjmentes, ingyenes, 0 forintos" tranzakciókat tettek fizetővé, amely a felügyelet szerint szintén új díj bevezetését jelenti, még akkor is, ha ezt a díj-elengedést az adott bank akciós kedvezményként hirdette meg. A Privátbankár kérdésére Windisch László elmondta: a 0 forintos díj nem díj, ezt akkor emelheti meg az adott társaság, ha a szerződésben a bank írásban kikötötte, hogy ez a tétel a későbbiekben módosulhat.

Mit mondott erről a PSZÁF?

A probléma ezzel a jogértelmezéssel szemben az, hogy a jegybank jogelődje, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fogyasztóvédelmi igazgatósága korábban ezzel a jogértelmezéssel ellentétes állásfoglalást adott ki 2011. június 24-én a Hanwha Bank kérésére. A Kolozsi Sándor, az igazgatóság későbbi ügyvezető igazgatója által szignált állásfoglalásban a következő szerepel:

„A fent megjelölt jogszabályhelyi értelmezése alapján a Felügyelet álláspontja szerint, azon díjak és költségek vonatkozásában, amelyek a kondíciós listában „díjmentes” vagy „jutalékmentes” megjelöléssel már szerepelnek, a Hpt. nem zárja ki a már megnevezett díjak, illetve költségek mértékének megemelését, amennyiben a szerződés azt a pénzügyi intézmény számára azt lehetővé teszi. Tehát azon díjak és költségek esetében, amelyek a kondíciós listában már szerepelnek, nem érvényesül a Hpt. 210 § (12) bekezdése szerinti kizárás, vagyis azok nem minősíthetőek új díjnak vagy költségnek.”

A Privátbankárnak nyilatkozó Binder István felügyeleti szóvivő, egy 2012. novemberi cikkünkben is inkább ezt a véleményt támasztotta alá, amikor úgy nyilatkozott, hogy „abban az esetben, ha a szerződésben szerepel egy-egy díjtétel, és annak összege 0 forint, azt meg lehet emelni, ha azonban a szerződésben nem szerepel egy bizonyos tétel, akkor az nem vezethető be”.

Miért más a 0, mint a 120 forint?

A fenti érvelések tekintetben a mostani bírság azért is sántít, mert akkor a forintban meghatározott összegek mellett is ott kellene szerepelnie a jövendőbeli emelést hangsúlyozó kitételnek, hiszen ellenkező esetben a felügyelet önkényesen emel ki egy költségtételt – 0 forintos és a 120 forintos számlavezetési díj ebben az esetben nem különbözik.

Bíróság lesz a vége

Híreink szerint a pénzügyi szolgáltatók körében a tájékoztatási és egyéb okból kiszabott büntetési tételek jó részét elfogadják, ám a korábban adott, ám üzletpolitikai célok módosulása miatt visszavont akciók kapcsán fizetendő bírságok miatt igen komoly a felháborodás és szinte biztos, hogy perre mennek. A felügyelet készül is erre, hiszen Windisch László kérdésünkre arról beszélt, tudják, hogy perek indulnak majd, de állnak elébe. A gondot az jelenti, hogy a Hanwha Bank állásfoglalás nyomán először a felügyeletnek kellene tisztáznia, hogyan lehetett az adott - érvényes - állásfoglalásnak ellentmondó bírsághatározatokat hozni.

Frissítés: értesülésünket megerősítette a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség több tagja is megdöbbent, és jelezte, hogy méltánytalannak, megalapozatlannak tartja a rájuk kirótt jegybanki büntetést. Nagy a valószínűsége, hogy ezek bírósági eljárást indítva fogják kérni jogszerű viselkedésük tisztázását. A bankszövetségnél az MTI-nek elmondták, hogy az érintett bankok szerdán este kapták meg a büntetésekkel kapcsolatban az MNB határozatait. Most folyik az indoklások értelmezése, részletes szakmai tanulmányozása. Általános álláspontot a Bankszövetség ezt követően tud majd közreadni.

Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
Pénzügyi szektor Budapesten egy kis lakásnak csak ötödére elég a Babaváró
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 09:50
De van olyan város, ahol sokkal több is kitelik belőle.
Pénzügyi szektor Hiába hosszabbították meg a Babváró hitelt, visszaesés jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 10:12
Bár a Babaváró hitelek folyósítása az új évben is folytatódik, ám 2023 több szempontból fordulatot hoz a kölcsönnél. A rendkívül népszerű konstrukció sorsával kapcsolatos bizonytalanság az elmúlt év végén jelentős rohamot hozott, így idén év elején emiatt, és a közigazgatási szünet miatt is visszaesés várható, melyet a lakáspiac szűkülése tovább erősíthet. Mindeközben sokan éppen az idén kezdik meg a három éve felvett hitelük törlesztését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG