BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2014. március 13. 15:26

A felügyelet korábbi hivatalos állásfoglalásából az látszik, hogy a 0 forintos díjakat a jogszabályoknak megfelelően is megemelhették a bankok, most mégis komoly bírság járt nekik ezért. A bankok elfogadják a büntetések egy részét, de lesz, amiért inkább bíróságra mennek - az MNB áll elébe.

Érdekes vitára készül a felügyelet az egyoldalú díjemelésekkel kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, a ma nyilvánosságra hozott, 35 pénzügyi szolgáltatót közel 1,2 milliárd forintos bírság megfizetésére, továbbá az ügyfelek részére közel 10 milliárd forint, a felügyelet szerint jogtalanul felszámított költség visszatérítésére kötelezett az MNB.

A jegybank szerint számos esetben objektív problémák – be nem tartott határidők, elmulasztott ügyféltájékoztatások – voltak a bírságolás okai, amelyek esetében helye van és fontos is a szankcionálás. Ám már a sajtótájékoztatón is megütközést keltett, hogy az MNB azért is bírságolt, mert a szolgáltatók korábban "díjmentes, ingyenes, 0 forintos" tranzakciókat tettek fizetővé, amely a felügyelet szerint szintén új díj bevezetését jelenti, még akkor is, ha ezt a díj-elengedést az adott bank akciós kedvezményként hirdette meg. A Privátbankár kérdésére Windisch László elmondta: a 0 forintos díj nem díj, ezt akkor emelheti meg az adott társaság, ha a szerződésben a bank írásban kikötötte, hogy ez a tétel a későbbiekben módosulhat.

Mit mondott erről a PSZÁF?

A probléma ezzel a jogértelmezéssel szemben az, hogy a jegybank jogelődje, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fogyasztóvédelmi igazgatósága korábban ezzel a jogértelmezéssel ellentétes állásfoglalást adott ki 2011. június 24-én a Hanwha Bank kérésére. A Kolozsi Sándor, az igazgatóság későbbi ügyvezető igazgatója által szignált állásfoglalásban a következő szerepel:

„A fent megjelölt jogszabályhelyi értelmezése alapján a Felügyelet álláspontja szerint, azon díjak és költségek vonatkozásában, amelyek a kondíciós listában „díjmentes” vagy „jutalékmentes” megjelöléssel már szerepelnek, a Hpt. nem zárja ki a már megnevezett díjak, illetve költségek mértékének megemelését, amennyiben a szerződés azt a pénzügyi intézmény számára azt lehetővé teszi. Tehát azon díjak és költségek esetében, amelyek a kondíciós listában már szerepelnek, nem érvényesül a Hpt. 210 § (12) bekezdése szerinti kizárás, vagyis azok nem minősíthetőek új díjnak vagy költségnek.”

A Privátbankárnak nyilatkozó Binder István felügyeleti szóvivő, egy 2012. novemberi cikkünkben is inkább ezt a véleményt támasztotta alá, amikor úgy nyilatkozott, hogy „abban az esetben, ha a szerződésben szerepel egy-egy díjtétel, és annak összege 0 forint, azt meg lehet emelni, ha azonban a szerződésben nem szerepel egy bizonyos tétel, akkor az nem vezethető be”.

Miért más a 0, mint a 120 forint?

A fenti érvelések tekintetben a mostani bírság azért is sántít, mert akkor a forintban meghatározott összegek mellett is ott kellene szerepelnie a jövendőbeli emelést hangsúlyozó kitételnek, hiszen ellenkező esetben a felügyelet önkényesen emel ki egy költségtételt – 0 forintos és a 120 forintos számlavezetési díj ebben az esetben nem különbözik.

Bíróság lesz a vége

Híreink szerint a pénzügyi szolgáltatók körében a tájékoztatási és egyéb okból kiszabott büntetési tételek jó részét elfogadják, ám a korábban adott, ám üzletpolitikai célok módosulása miatt visszavont akciók kapcsán fizetendő bírságok miatt igen komoly a felháborodás és szinte biztos, hogy perre mennek. A felügyelet készül is erre, hiszen Windisch László kérdésünkre arról beszélt, tudják, hogy perek indulnak majd, de állnak elébe. A gondot az jelenti, hogy a Hanwha Bank állásfoglalás nyomán először a felügyeletnek kellene tisztáznia, hogyan lehetett az adott - érvényes - állásfoglalásnak ellentmondó bírsághatározatokat hozni.

Frissítés: értesülésünket megerősítette a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség több tagja is megdöbbent, és jelezte, hogy méltánytalannak, megalapozatlannak tartja a rájuk kirótt jegybanki büntetést. Nagy a valószínűsége, hogy ezek bírósági eljárást indítva fogják kérni jogszerű viselkedésük tisztázását. A bankszövetségnél az MTI-nek elmondták, hogy az érintett bankok szerdán este kapták meg a büntetésekkel kapcsolatban az MNB határozatait. Most folyik az indoklások értelmezése, részletes szakmai tanulmányozása. Általános álláspontot a Bankszövetség ezt követően tud majd közreadni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Tetemes profittal zárta első negyedévét az MKB
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 10:24
A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.
Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
hírlevél