8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A két éve alapított MikroCredit Zrt. több mint 1,2 milliárd forintos negatív eredményt ért el 2019-ben, ez még a 2018-asnál is 200 millióval nagyobb. Miközben a tulajdonosok folyamatosan kölcsönöket és tőkét pumpálnak a társaságba, az Union Vienna Insurance Group függő közvetítője lett, hogy hitelfedezeti biztosítás nyújtásával csökkentse a saját és ügyfelei kockázatát – közölték lapunk érdeklődésére.

A MikroCredit Zrt.-t 2016 júliusában alapította egy grúz cég, a Tbilisziben bejegyzett Hungarian Georgian Investments Co LLC. Fő végső tulajdonosa azonban idén márciustól már az a Shabtai Michaeli, aki Habony Árpáddal is feltűnt a pesti éjszakában, üzleti körének köze van a metróaluljárókban működő Princess Pékségekhez, s a letelepedési kötvényeket közvetítő hét cég egyikének is dolgozott. E program szülőatyja volt 2012-ben – még az országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként – Rogán Antal, ma Orbán Viktor kabinetfőnöke.

Eddig rossz volt a lapjárás. A fotó illusztráció, forrás: depositphotos
Eddig rossz volt a lapjárás. A fotó illusztráció, forrás: depositphotos

A magas szintű kapcsolatok ellenére a cégbíróság az alapítását követően szokatlanul nagy, több mint egy éves átfutási időt követően, 2017 szeptemberében jegyezte be a MikroCreditet. Olyan pénzügyi vállalkozásként, mely fő tevékenysége az egyéb hitel és online személyi kölcsönök nyújtása. Igazgatóságában (it) és felügyelőbizottságában (fb) értelemszerűen többségében grúzok szerepelnek, akik Magyarországon élnek – legalábbis a nevük mellett budapesti lakcímek vannak feltüntetve, méghozzá a vagyonosok által előszeretettel választott I., II. és XII. kerületben. 

Az it és az fb egy-egy tagjának a személye az érdekes, akik egy testvérpárt alkotnak. Az it-ben Varlami Rekhviashvili ül, az fb pedig az idén február végén kooptálta a bátyját, Irakli Rekhviashvili bankárt, aki egykoron Grúzia gazdasági minisztere volt. De nem ez utóbbi tisztsége miatt exponálódott idehaza – történetesen a MikroCredit alapításával egy időben. Hanem abból a videóból, amelyet az Index készített Rogán bizalmi emberének számító Kertész Balázs budapesti ügyvédi irodája előtt. A felvételen a MikroCredit-tulajdonos Shabtai Michaeli és Nika Gilauri volt grúz kormányfő társaságában Irakli Rekhviashvili is feltűnik, aki jól hallhatóan kijelentette, hogy egy erőműépítési projekthez a magyar Eximbanktól akar hitelt felvenni.

A MikroCredit igazgatóságának elnöke az a Zaicevs Artjoms, aki a koronavírus-járvány kellős közepén, még a második hullám előtt, 2020. július 20-án alapított Best Med Solutions Kft. ügyvezetője. A cég egyedüli tulajdonosa egy lett nemzetiségű személy, Igors Okss, a Best Med Solutions pedig az egészségügyben utazik, a fő tevékenysége gyógyszer, gyógyászati termék nagykereskedelme. 

A MikroCredit 2017 decemberében kezdte meg tevékenységét. Az első üzleti évében, 2018-ban 174 millió forint gyorskölcsönt nyújtott, 2019 végén azonban már csaknem 340 millió forinttal tartoztak ügyfeleik a cégnek – derül ki a cég most, több mint másfél hónappal a COVID-19 miatt május 31-éről szeptember 30-ára eltolt közzétételi határidőt követően publikált tavalyi beszámolójából. Ennek a mintegy 340 milliónak több mint a negyven százaléka volt 2019 végén 90 napon belül esedékes, a többit pedig maximum egy év alatt kellett törleszteni.

A MikroCredit 2019 májusában Mikro World Payments Kft. néven, 3 millió forintos törzstőkével gründolt egy cégetegyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységre, ennek engedélyeztetése azonban még másfél év elteltével is folyamatban van a Magyar Nemzeti Banknál (MNB). Mindenesetre a MikroCredit azóta már kétszer is tőkeemelést hajtott végre a leánycégében: tavaly szeptemberben a Mikro World Payments törzstőkéjét 34,5 millióval, a tőketartalékát 7,5 millióval növelte meg, idén január végén pedig a törzstőkét további 100 ezerrel, míg a tőketartalékot 4,5 millióval hízlalta. A Mikro World ügyvezetője az a Kálmán László, aki egy másik cégben, a Fund Finance Zrt. igazgatóságában együtt ül Fári László Mártonnal. Ő annak a Takarékbankban dolgozó Fári Ádám Zoltánnak a testvére, aki Vida József elnök-vezérigazgató bizalmi embere. A vezetője például a BusinessHelp Szervező, Tervező és Tanácsadó Kft-nek, amelyen keresztül tulajdonosa Vida a TV2-nek, valamint a Pantherinae Pénzügyi Zrt.-nek, amely pedig az MKB Bankban rendelkezik 3,1 százalékos részesedéssel. 

A MikroCredit 2018 októberében zártkörű kötvénykibocsátást hajtott végre, amelynek keretében 1 millió eurót (akkori árfolyamon 337,1 millió forintot), illetve 490 ezer dollárt (144,4 millió forintot) vont be. A hároméves futamidejű papírokat 2021. október 15-én kell visszafizetni. Az évi 9 százalékos kamat a mostani piaci környezetben meglehetősen magasnak tekinthető, ilyen magas szint a kibocsátó kockázatosságára szokott utalni.

Emellett a cég több részletben, összesen 470 ezer euró értékben vett fel kölcsönt tulajdonosától, Michaeli Shabtai-tól, évi 1,5 és 3 százalék közötti kamatokkal, ezekből 2019 végén még 86,1 millió euró törlesztése volt esedékes. Még szintén hátravan a Kvevri Wealth Management LLC-től 2019 februárjában 3 évre, évi 12 (!) százalékos kamatra felvett 200 ezer eurós (akkori értéken 66,1 millió forintos) kölcsön visszafizetése, ez 2022 februárjában esedékes.

Ezeken túl még évi 6 és 9 százalékos kamatra vett fel a MikroCredit rövid lejáratú, 1-1 éves futamidejű kölcsönöket Ole Martin Rordamtól, Miras Media Limitedtől és a TNN Realestate Investments Kft-től. 

E pénz- és tőkefröccsökre azért volt szüksége a MikroCreditnek, mert alapításától kezdve veszteséges. A 2018-as évet közel 1 milliárd forintos negatív eredménnyel zárta, aminek következtében saját tőkéje a 420 milliós jegyzett tőke alá, 78 millióra esett. Emiatt az MNB 2019 júniusban arra kötelezte a Mikrocreditet, legkésőbb 2019. július 15-éig tegyen meg mindent, hogy megfeleljen a saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak – mint arról lapunk elsőként beszámolt.

Ez akkor nem történt meg. Sőt, a cég a 2019-es évét még az előző évinél is magasabb, több mint 1,2 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, ami a saját tőkéjét már negatívvá (-114 millió) tette. Nem is maradt el az újabb jegybanki felszólítás, amelynek immár eleget tett a cég: a tulajdonos Hungarian Georgian Investments Co LLC rögvest 224 millió forintot utalt át a MikroCredit bankszámlájára, majd az év során még további összegeket, amelyek következtében az idei pótbefizetések összességében 328 milliót tettek ki. 

A MikroCredit idén februárban jelentősen, 420 millióról 50 millióra leszállította a jegyzett tőkéjét. Michaeli Shabtai pedig úgy döntött, hogy tulajdonosi kölcsöneit és azok kamatait tőkévé konvertálja, aminek eredményeként a MikroCredit saját tőkéje 120,2 millióval fog emelkedni. „E lépésnek a társaság könyveiben történő átvezetése folyamatban van” – olvasható a cég 2019-es beszámolójában. 

A Hungarian Georgian Investments Co LLC 2020 júniusában értékesítette a 100 százalékos részesedését a Georgia Financial Investments Kft-nek, ennek a bejegyzése ugyancsak folyamatban van. E kft-t Irakli Rekhviashvili alapította 2018 januárjában, idén február végén azonban kiszállt. Az üzletrészét megvásárolt három grúz magánszemély közül Michaeli Shabtai rendelkezik minősített többségű, azaz legalább 75 százalékos befolyást biztosító szavazati joggal.

A tulajdonosok vállalták, „hogy a következő 12 hónapban biztosítják a társaság működéséhez, likviditásának biztosításához és kötelezettségei rendezéséhez szükséges pénzügyi támogatást. Emellett a Társaság jelentős üzleti potenciált lát a jelenlegi helyzetben. E piaci potenciál kiaknázásához jelentős forrásokra lenne szükség. Ezért a Társaság intenzifikálta korábban megkezdett befektető-bevonási tevékenységét és tanácsadók igénybevételével a nemzetközi tőke- és pénzpiacokat is megcélozta. Folyamatosan zajlanak a tárgyalások szingapúri, észak-amerikai, észak-európai, német és izraeli befektetői csoportokkal a Társaságba történő tőkebefektetésről” – olvasható a 2020. november 13-ai keltezésű 2019-es éves beszámolóban.

Az viszont már nem szerepel a hivatalos dokumentumban, hogy az MNB honlapjának tanúsága szerint a MikroCredit Zrt. 2020. szeptember 1-jétől az Union Vienna Insurance Group függő közvetítője. „A témában az Union Biztosító nem kíván nyilatkozni” – válaszolta lapunk érdeklődésére az egyik érintett fél.

A MikroCredit elnök-vezérigazgatója, Sárközi Zoltán viszont elmondta: „Biztosításközvetítők azért lettünk, mert szeretnénk hitelfedezeti biztosítást nyújtani ügyfeleinknek, ezzel csökkentve saját és ügyfeleink kockázatát. Ezt a terméket mindenképpen szerettük volna értékesíteni, függetlenül a vírus miatt kialakult helyzettől, de természetesen a piaci környezet felgyorsította a termék kidolgozását nálunk. A többes ügynöki engedélyt megszerezni sokkal bonyolultabb és költségesebb, ráadásul jelen pillanatban csak hitelfedezeti biztosítás értékesítésével szeretnénk foglalkozni.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG