TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Színes Tinták Bt. 61 ezer forintos veszteséggel zárta 2019-et.

Habony Árpádot nem kell bemutatnunk, a nevével minden lelkes hírkövető találkozott már. Arról viszont jóval kevesebbet tudni, hogy az Orbán Viktor közvetlen környezetében mozgó tanácsadó tulajdonképpen miből is él. A kormányzati megbízásokra vonatkozó kérdéseket rendre azzal hárították el eddig a miniszterelnök sajtósai, valamint korábbi miniszterek - például Lázár János -, hogy Habonynak nincs kormányzati szerződése - azaz nem részesül kifizetésben a tanácsadásért (melyek amúgy választási győzelmeket hoztak a Fidesz számára) - írta laptársunk, az Mfor.hu.

Egyszer azért megbillent a tagadásra építő kormányzati kommunikáció: a már említett Lázár János egy 2014-es interjúban fejtette ki az akkor még más időket élő Figyelő című hetilapnak, hogy rendszeresen kikéri Habony tanácsait, de nem tudja, hogy miből él, honnan van a vagyona. Ugyanakkor a Fidesz érdeke, hogy minél előbb tisztázódjon a szerepe és a helyzete - tette hozzá.

Ez a titok azonban máig megfejtetlen. Egy 2015-ös NAV-vizsgálattal összefüggésben Tombor András üzletembert nevesítették, akitől 20 millió forint kölcsönt kaphatott Habony. Ezen kívül azt lehet tudni a nagy lábon élő tanácsadóról, hogy több céges érdekeltséggel rendelkezett, illetve rendelkezik.

A Londonban bejegyzett Danube Business Consulting attól vált rögtön ismertté, hogy üzlettársa volt az időközben elhunyt Arthur J. Finkelstein, nemzetközi szinten jegyzett kormányzati tanácsadó, aki Orbán Viktor munkáját is segítette - kritikusai szerint lebutított üzenetekre építő - kampánytanácsaival.

Részben ez a cég áll a rövid múltra visszatekintő V4NA hírügynökségi oldal kiadója mögött a válasz online tavalyi cikke szerint. A V4NA portál a "modern" jobboldali narratívát közvetíti az olvasói felé. Saját meghatározása szerint kiegyensúlyozott információkat szolgáltatnak Európáról, konzervatív, jobboldali perspektívából.

Habony másik érdekeltsége, a Modern Media Group Zrt. (MMG) a kormányközeli médiabirodalomba, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) tagozódott be két éve, hogy aztán az elismert vállalatcsoport részeként olvadjon fel. Emlékezetes, hogy 2018-ban a jobboldali befektetők kezében lévő sajtótermékek szinte egy tollvonással kerültek a KESMA alá, zárt rendbe szerveződve. Külön érdekessége volt az egy tető alá kerülésnek, hogy a tulajdonosok "önként" adták át érdekeltségeiket - bár volt, aki sziszegett, értesülések szerint például Schmidt Mária, a Figyelő akkori tulajdonosa zokon vette, hogy át kell engednie a lapot a KESMÁ-nak.

A Lokált, 888.hu-t kiadó MMG a KESMA alá kerülés évében, 2018-ban - amikor Habony még szerepelt a tulajdonosok között, a korábban a Miniszterelnökségen is dolgozó Győri Tibor ügyvéd mellett - közel 2,7 milliárd forint nettó értékesítési árbevétel mellett 313,8 millió forintos veszteséggel zárt. E soron egy évvel korábban még 683,2 millió forint adózott eredmény szerepelt, tehát nyereséges volt a kiadó. Tavaly pedig - derül ki a friss adatokból - 334,4 milliós volt a veszteségük. Vagyis az elmúlt két évben nem ment annyira a bolt. Most pedig már MMG sincs, mert tavaly - több más kiadóhoz hasonlóan - beolvadtak a Mediaworks Hungary Zrt.-be.

E ponton azért akad némi kapaszkodónk Habony jövedelmi helyzetének megítéléséhez: a 2017-es év eredményének felhasználásáról döntő 2018. májusi taggyűlés jegyzőkönyve szerint a 683,2 millió forintos adózott eredmény osztalékként történő kifizetéséről döntöttek a tulajdonosok, a társaság likviditási helyzetétől függően.

A harmadik ismert érdekeltsége, a Színes Tinták Kulturális Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság története nehezen érthető. A vállalkozást 2003-ban alapították 10 ezer forint jegyzett tőkével, az utolsó bejegyzett változás a cégadatokban 2013-as, és a hatályos cégpapír szerint Habony Árpád a 90 százalékos tulajdonos (a maradék 10 százalék testvéréé, Habony Mária Ágnesé). A vállalkozásnak hosszú évek óta nincs bevétele, adózott eredménye az elmúlt öt évben 61 és 160 ezer forint között ingadozott, mínuszban. Vagyis veszteséges volt, mégha minimális mértékben is.

Már elérhető a 2019-es mérleg is, ebből tudjuk, hogy tavaly -61 ezer forint volt az adózott eredmény, vagyis az elmúlt években a legalacsonyabb veszteséget hozták össze.

Az a veszély ugyanakkor nem fenyeget, hogy tőkerendezésre szorul a cég, mert bár a jegyzett tőkéje 10 ezer forint, a saját tőke állománya 1,286 millió forint volt tavaly, köszönhetően az 1,337 milliós eredménytartaléknak. A tavalyi mérlegben kimutatnak 95 ezer forint adókövetelést, 1,3 millió forintot a házipénztárban, 78 ezer forint szállítói kötelezettséget és 61 ezer forintot igénybe vett szolgáltatások költségeként.

A társaságnál nincsenek foglalkoztatottak, a vezetők nem vettek fel előleget, kölcsönt. Továbbá azt rögzítették, hogy "a környezet védelmét közvetlenül szolgáló tárgyi eszközökkel a Társaság nem rendelkezik, veszélyes hulladék nem keletkezik. 2019. évben környezetvédelemmel kapcsolatos költségek nem merültek fel, továbbá környezetvédelmi költségek, költségek fedezetére céltartalék képzés nem történt. A Társaság környezetre káros tevékenységet nem folytat, így környezetvédelemmel kapcsolatos eszközei és kiadásai nincsenek."

Nem sok értelmét látni tehát a vállalkozás fenntartásának, csak a költségekkel bajlódnak, de valamiért mégsem engedik el a céget a tulajdonosok. Mindenesetre az elmúlt évek céges átrendeződései alapján arra lehet tippelni, hogy Habonynak mostanában inkább külföldi érdekeltségei biztosítják a megélhetéshez szükséges jövedelmet.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél