4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb 71,75 millió forint bírságot szabott ki az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 10 pénzügyi szervezetre, amelyek jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztókat terhelő díjakat és költségeket. 10 intézményt viszont "felmentettek". A márciusban megbüntetett piaci szereplők eddig közel 3,12 milliárd forint jogsértően elvont díjat fizettek vissza mintegy nyolcszázezer ügyfélnek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt időszakban újabb pénzügyi szervezeteknél folytatott le fogyasztóvédelmi vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy az érintett piaci szereplők 2012. január 1-je és 2014. április 25-e közt a jogszabályokkal összhangban változtattak-e egyoldalúan konstrukcióik díjain, jutalékain vagy költségein. (A jegybank a jogszerűtlen módosítások miatt 35 pénzügyi szervezetre összesen közel 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 2014 márciusában - részletek >>)

Az MNB a díj- és költségemelkedés témakörében elmúlt időszakban lezárt vizsgálatai során 10 pénzügyi szervezet esetében állapított meg jogsértést – derül ki a jegybank ma publikált határozataiból. A jogsértések ezúttal is a következők voltak:

1) hiányzott a díjmódosításra lehetőséget adó, meghirdetett ok-lista a szerződésben, üzletszabályzatban vagy az általános szerződési feltételekben;

2) a kedvezőtlen szerződésmódosítást annak hatályba lépése előtt kevesebb, mint 2 hónappal hirdették meg;

3) a kedvezőtlen szerződésmódosítás hatályba lépése előtt 2 hónappal nem tájékoztatták a fogyasztókat ingyenes felmondási jogukról;

4) elmulasztották közölni az ügyfelekkel a díjmódosítás okát;

5) az egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítás új díjfajta bevezetésével történt;

6) korábbi „díjmentes, ingyenes, 0 forintos” tranzakciót tettek fizetendővé, ami szintén új díj bevezetését jelenti;

7) megváltoztatták a díjszámítás módját.

Mindezek nyomán az MNB 10 pénzügyi szervezet számára tiltotta meg a jogsértő magatartás folytatását, összességében 71,75 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki számukra, s közülük 9 szolgáltatót kötelezett a jogsértően elvont díjtöbblet fogyasztóknak történő visszafizetésére is. Egy esetben nem kötelezte az MNB visszafizetésre a szolgáltatót, mivel a vizsgálat időtartama alatt már igazoltan teljesítette a visszafizetést.

Pénzügyi szervezet megnevezése Bírság összege
AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe 47 500 000 Ft
Széchenyi István Hitelszövetkezet 5 500 000 Ft
BNP PARIBAS Magyarországi Fióktelepe 3 500 000 Ft
MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. 3 000 000 Ft
Szentesi Hitelszövetkezet 3 000 000 Ft
Commerzbank Zrt. 2 500 000 Ft
Magyar Vidék Hitelszövetkezet 2 000 000 Ft
Tiszántúli Első Hitelszövetkezet 1 750 000 Ft
EvoBank Zrt. 1 500 000 Ft
Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 500 000 Ft

Ugyanakkor 10 intézmény esetében a vizsgált időszakban vagy nem történt díjemelés, vagy a díjemelés végrehajtásának módja megfelelt a hatályos jogszabályi előírásoknak.

A következő intézmények esetében nem történt jogsértés:

 • Magyar Cetelem Bank Zrt.
 • Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt.
 • Porsche Bank Hungaria Zrt.
 • Sberbank Magyarország Zrt.
 • Banif Plus Bank Zrt.
 • KDB Bank Európa Zrt.
 • Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.
 • UniCredit Bank Hungary Zrt.
 • Somogy Takarékszövetkezet
 • Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet

3 milliárdot már visszakaptak az ügyfelek - hatan perelnek

A márciusban megbírságolt pénzügyi szolgáltatóknak 2014. június 15-ig kellett összesíteniük és jelenteniük a jegybank felé, hogy mekkora mértékű jogosulatlanul elvont díjat fizettek vissza jelenlegi és a vizsgálat időszakában velük kapcsolatban álló korábbi ügyfeleiknek.

Az MNB összesítése szerint a visszafizetésre kötelezett 33 pénzügyi szervezet közül 27 pénzügyi szervezet összességében mintegy 3,12 milliárd forintnyi összeget térített vissza közel 800 ezer fogyasztónak. Egy lakossági fogyasztó átlagosan közel 4 ezer forint jogosulatlanul elvont díjat kapott vissza. Hat további pénzügyi szervezet – közöttük jelentős piaci szereplők – esetében ugyanakkor a szolgáltatók által kezdeményezett bírósági eljárás felfüggesztette a díjvisszafizetések végrehajtását - írja az MNB.

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
  Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
  Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

  Pénzügyi szektor Nem ad és nem kér kegyelmet a forint, utolsó vérig harcol a világ legerősebb valutái ellen
  Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 07:29
  Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
  Pénzügyi szektor Letérdelt a Bankszövetség, de örül az újabb bankadó elmaradásának
  Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 14:15
  A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól. 
  Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
  Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
  A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
  Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
  Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
  Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
  Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
  Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
  Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
  Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
  Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
  Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
  Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
  Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
  Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
  Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
  A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
  Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
  Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
  A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
  Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
  Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
  Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

  Részletek

  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG