<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Miután a brit kormány úgy kezd neki az Európai Unióból való kilépésnek, hogy minden bizonytalan a jövőre nézve, így a londoni székhelyű bankok EU-s tevékenysége is, ezért a bankok biztosra mennek és pár hét múlva kezdik a költözést az Európai Unió más országaiba. Nézzük, ki hová megy?

Érthető módon az egyik legvonzóbb célpont Frankfurt, hisz már eddig is a kontinentális Európa, sőt az eurózóna banki fővárosa volt (ott székel az EKB és a Bundesbank is). Frankfurt mellett azonban van egy meglepően népszerű célpont is: Dublin. Írország eddig is nagyon vonzotta a cégeket, most a brit kilépésnek is nagy nyertese lehet. Az ír szabályozás hasonló a brithez, és Dublin lesz az egyetlen komolyabb angol nyelvű nagyváros az EU-ban.

Menni kell

A bankok egyre inkább számolnak a kemény Brexit lehetőségével, melynek során Anglia kiszorulna az EU egységes piacáról és megszűnne a bankok jogosultsága, miszerint szabadon nyújthatnák szolgáltatásaikat az Unióban Londonból. Ezért most gyorsan belekezdenek a székhelyváltoztatásba, hogy 2019 márciusáig, amikor a tényeges brit kilépés bekövetkezhet, már az új helyen legyenek. Ha a brit kormány mégis megegyezésre jut az EU-val, már késő lehet, hisz addigra a bankok átköltöznek, és nem fognak kétszer költözni.

A Bloomberg News felmérést készített, hogy melyik banknak mik a szándékai. A Bank of America Dublint nevezte meg fő célpontnak, de a munkahelyek egy részét Frankfurtba, Madridba, Luxemburgba és Amszterdamba fogja telepíteni. A Goldman Sachs Frankfurtot választja fő célpontnak, ugyanakkor vele különösen sokat vesztenek a britek, mivel jelentős részlegeket akartak Londonba helyezni, de ezt a tervet most felfüggesztik.

Párizsnak is jut

A J.P. Morgan Dublinba és Frankfurtba egyaránt áttelepít részlegeket, a tervek szerint 16 ezer angliai dolgozójából 4 ezret telepítene át. Az UBS befektetési banki részlege számára Frankfurt és Spanyolország jöhet szóba, és eddig nem sokat foglalkoztak a kérdéssel, bízva abban, hogy értelmes megoldás jelei körvonalazódnak Brexit ügyben, de most úgy érzik, mindenképpen menni kell.

A HSBC Párizst választja, ahol korábban már megvásárolt egy francia kereskedelmi bankot, így adott a lehetőség. Eddigi londoni befektetési banki bevételének így az ötöde fog Párizsban keletkezni, és dolgozóinak is ötödét, ezer embert tervez átvinni a cég.

Brit bank, különleges helyzet

A Barclays helyzete speciális, lévén brit bank. Mivel döntő számára az otthoni tevékenység, csak kisebb részleget kell külföldre vinnie, viszont ezt meglehetősen megterhelőnek érzi. Ha már választani kell, leginkább Dublin jöhet szóba a bank számára. A Citigroup több helyre osztja szét tevékenységét, Írországon, Olaszországon, Spanyolországon, Hollandián és Németországon belül, a végső döntés a félév végére hozzák meg. A részvényekre és kamatokra kötendő derivatív ügyletek kereskedése valószínűleg Frankfurtba kerül át.

New York is nyerhet

A Morgan Stanley Frankfurtban és Dublinban egyaránt keres irodákat, hogy európai központját átköltöztesse, a két város közti döntés még nem született meg. A cég képviselői elmondták, hogy New York is nagy nyertes lehet, mert az amerikai bankok tevékenységük egy részét hazaköltöztetik Európából. A Credit Suisse ugyancsak Dublint nézte ki magának, a brit Lloyds ugyanakkor Berlint szemelte ki európai uniós központjának, mivel ott van már egy bázisa. Budapestet eddig senki nem említette, igaz, Varsót sem, pedig ott vannak bőven olyan felhőkarcolók, mint Londonban a Citiben vagy a Canary Wharfon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Pénzügyi szektor Orbán Viktor veje cégének már bankja is lesz
Privátbankár.hu | 2021. december 30. 11:55
A BDPST Group megvásárolja a Gránit Bank többségi tulajdonjogát.
Pénzügyi szektor A kamatstop jól belerondíthatott a bankok 2021-es évébe
Csabai Károly | 2021. december 27. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni a lapunk körkérdésére még az Orbán-kormány újabb piactorzító, egyértelműen választási kampányfogásnak tekinthető intézkedése előtt adott évértékelő válaszaikból. Azok szerint ugyanis a nehézségek, mint a hitelmoratórium, az MNB-kamatemelések és a járványhullámok ellenére az OTP, a K&H, az Erste, valamint a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding összességében sikeresként értékelte az idei évét.
Pénzügyi szektor Révbe ért Csányi Sándor egykori jobbkeze
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 10:32
Az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi posztjáról 2020 júliusában távozott Barna Zsolt 2022. január 1-jétől a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló