Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Cofidis Hitel Monitor első negyedéves felmérése szerint a 18-69 éves lakosság 76%-a, a 30 éven aluliak 49%-a vett már fel valamilyen hitelt. A lakosság hitelállománya továbbra is magas, miközben a bankokkal szembeni bizalmatlanság folyamatosan nő.

A Cofidis Hitel Monitor legfrissebb, 2013. első negyedéves felmérése szerint az ország lakosságának közel fele (47%) törleszt valamilyen hitelt. A felmérésből az is kiderül, hogy a hitellel rendelkezők három kategóriába sorolhatók a kölcsönök száma szerint: a többség (26%) csak egyetlen hitelt törleszt, de sokan kettőt (11%), sőt három, vagy annál több hitellel rendelkezik (10%).

Továbbra is a lakáshitel (17%), illetve a folyószámlahitel (16%) a leggyakoribb, de magas azoknak az aránya is, akik gépjárműhitelt (10%), vagy személyi kölcsönt (13%) törlesztenek.

Egyre kevesebben vesznek fel hitelt

Ugyanakkor az elmúlt év hasonló időszakához képest 6 százalékponttal csökkent a hitelt felvevők száma. Míg 2012 első negyedévében 24% mondta azt, hogy vett fel hitelt az előző egy évben, az idei felmérésben ez a szám már 18%-ra csökkent.  2012 tavasza óta a lakosság 3%-a igényelt személyi kölcsönt, 5%-a pedig áruhitelt.  Személyi kölcsönt legtöbben a családi kassza egyensúlyban tartása, és más hitelek kiváltása miatt vettek fel. Az áruhitelt jellemzően háztartási gépekre, berendezésekre, illetve informatikai, elektronikai cikkek megvásárlásához vették igénybe.

Utazásra, ajándékra nem szívesen veszünk fel kölcsönt

Az előző felméréshez hasonlóan – 57% – azok aránya, akik elfogadhatónak tartják a lakásvásárlás céljából történő hitelfelvételt, de sokan – 44-49% – felelős megoldásnak tartják az egészségügyi kezeléseket, lakásfelújítást, és a tanulmányok finanszírozására igényelt kölcsönt is. A válaszadók továbbra is elutasítóak az utazásra, ajándékra, vagy a hétköznapi kiadásokra felvett kölcsönökkel szemben.

Nagyon sokan félnek a hiteltől

A lakosság közel háromnegyede úgy gondolja, hogy a hitelek számos rejtett költséget tartalmaznak, és a hétköznapi emberek számára nehezen értelmezhetőek. A megkérdezettek több mint fele szerint csak a szorult helyzetben lévők kényszerülnek kölcsönt felvenni, és felelőtlenség hitelt igényelni nélkülözhető, kevésbé fontos dolgokra.

A válaszadók mindössze 28%-a mondta azt, hogy ha az ember okosan kezeli a pénzügyeit, és jól vesz fel hitelt, akkor nem kell aggódnia a törlesztés miatt. A THM-ről való tájékozottság terén az előző időszakhoz képest kismértékű javulás látható. A 18-69 évesek fele úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben tisztában van a fogalom jelentésével, még a csoport egyötöde nem igazán tudja, mi az a THM. A Közép-Magyarországon élők az átlagosnál is magasabb arányban nyilatkozták azt, hogy tudják, mi az a THM, de a javuló tendencia ellenére továbbra is minden ötödik ember számára zavart okoz a rövidítés jelentése.

Nem bízunk a bankokban

Az elmúlt három évben számottevően csökkent a bankokkal szembeni bizalom: a lakosság 87%-a mondta azt, hogy kevésbé bízik ma a pénzintézetekben, mint a válság előtt. Az emberek többsége – 80% – fontosnak tartja, hogy a pénzintézet egyénre szabott szolgáltatásokat nyújtson számára, míg azt, hogy egy bank „hazai”, azaz magyar tulajdonú legyen, a válaszadók 53%-a várja el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél