4p
Dacára, hogy a forintosítás hamarabb megtörténik, csak 2017-ig futnak majd ki a bankok és az MNB között a devizahitelekre kötött fedezeti ügyletek. Az MNB és a szakértők szerint is szinte kizárt, hogy valamely bank ne fedezte volna le az euró/frank kitettségét.

A svájci frank árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt megugrása kapcsán mindenki – NGM, jegybank, bankok – egyértelmű jelzéseket küldtek azzal kapcsolatban, hogy a jelzáloghitelek esetében az árfolyamváltozás az ügyfeleknek már nem számít, hiszen a forintosítás azon hitelek esetében elvben már megtörtént.

Ezzel párhuzamosan sokakat foglalkoztatni kezdett az, hogy vajon a bankok és az MNB közötti elszámolások esetében mi történik. Ismert, hogy a jegybank 9 milliárd euró értékben adott el eurót a fixesített, 309 forintos árfolyamon a bankoknak, hogy azok ennek a forrásnak felhasználásával visszafizethessék a korábban a finanszírozásra felvett hiteleket.

Őrült, aki nem fedezte az euró/frank-kettőst

Viszont a jegybank eurót bocsátott a bankok rendelkezésére, miközben nekik svájci frankban kell majd fizetniük. Az MNB ismereteink szerint külön levélben hívta fel a bankok figyelmét, hogy gondoskodjanak euró/svájci frank ügyletek megkötéséről és a jegybank lapunknak küldött válasza szerint 2014 végéig minden bank gondoskodott is svájci frank euró fejében történő beszerzéséről.

További költséget jelenthet az árfolyammozgás annak fényében, hogy akik nem az anyabankjukkal, hanem a piacon fedezték le esetleg az EUR/CHF ügyleteket, azoknak az ISDA/CSA elszámolási rendszer kockázatcsökkentő előírásai okán még akár fedezetet is utalgatniuk kell az árfolyammozgás következtében.

Ugyanakkor, hogy ez valóban így van-e, egész pontosan nem tudható, mivel az MNB felmentést adott a résztvevő bankoknak, ami alapján ezeket a fedezeti ügyleteket nem kell nyitott pozícióként kezelni és jelenteni. A bankok értelmezése szerint ebbe beletartozik az EUR/CHF fedezeti ügylet is. Azaz ezeket sem jelentik nyitott pozícióként és nem is képeznek rá plusz tőkét. Akik viszont esetleg nem fedeztek, azok számára most komoly pénzbe kerülhetett a svájci frank elszállása. A Privátbankár.hu-nak nyilatkozó elemzők szerint szinte kizárt, hogy akadna olyan pénzintézet, amely ne fedezte volna le az EUR/CHF kockázatot. (Mint ismert, például az OTP azonnal közleményben jelezte, hogy meglépte a lépést, így az euró/frank árfolyam elszállása számára neutrális az elszámolás tekintetében.)

Elnyúló elszámolás

Az ügyletet az teszi érdekesebbé, hogy a jegybank a devizalikviditást maga is derivatív ügyletek segítségével biztosította, aminek eredményeképpen a tényleges devizalikviditás felhasználása, a deviza MNB-től a kereskedelmi bankokhoz való átkerülése időben elnyújtottan, 2015-2017 között fokozatosan történik meg. Az MNB tájékoztatása szerint eddig épp ezért az „eladott” eurónak csak minimális része került eddig felhasználásra, az állomány döntő része továbbra is az MNB tartalék-portfólióinak részeként kerül kezelésre. Ez a magyarázata annak, hogy a jegybanki tartalékadatok még semmiféle csökkenést nem tartalmaznak.

Mindez azt jelenti, hogy a jegybanki swapok már a forintosítás után fognak csak lejárni. Az egyetlen 2015-ös lejárat is júniusban lesz, de az ebben való részvétel nagyságát anno jelentősen korlátozta a jegybank. Komolyabb lejáratok 2016 I. negyedévétől vannak. Ezek a swapok nem felbonthatóak, így biztosította az MNB, hogy a devizatartalékok előre meghatározott ütemben és fokozatosan csökkenjenek.

A megoldás révén ugyanakkor hiába nem lesz már a forintosítás dátuma után szüksége a bankoknak a devizaforrásokra és így elvben azonnal visszafizethetnék külföldi forrásaik nagy részét, a swapok lejáratáig azonban erre nem lesz lehetőségük, mivel ténylegesen csak a swapok lejártakor jutnak hozzá ténylegesen a devizához, vagyis amíg a swapok és a hasonló határidőre kötött fedezeti EUR/CHF ügyletek ki nem futnak. Emiatt a pénzintézetek a lejáratoknak megfelelő időpontokig fizetni fogják az ügyletek forrásköltségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG