1p
A hazai nagy lakossági bankokkal nem tárgyalt az NGM egy kedvező kamatozási forinthitel-konstrukcióról, amit korábban a közalkalmazottaknak ígért a vértörlesztéshez. Ők adókedvezményt ugyanis nem kaptak a munkáltatói kölcsönhöz.

Tavaly novemberben a kabinet döntésének megfelelően elkezdték összeírni, hogy a minisztériumoknál, mennyi munkavállalónak van devizahitele - a kormányzat azt akarta felmérni, hogy hány közalkalmazottnak lehet szüksége segítségre.

Matolcsy megpróbálja a lehetetlent. Részletek a közszféra támogatott végtörlesztéséről. >>>

A közalkalmazottak és a köztisztviselők nem vehettek fel adókedvezménnyel tulajdonosi kölcsönt, mint a versenyszféra szereplőinél. Decemberben a kormány egy kisebb médiakampánnyal próbált meg minél több hitelest rávenni a végtörlesztésre, a közalkalmazottak pedig levelet is kaptak. Az akkori ígéretek szerint akinek nem volt elég forrása, annak kedvező kamatozású forinthitelt ajánlott tavaly év végén a kormány. A végtörlesztés véghatárideje január vége, csakhogy a hónap közepén sincs még hír a közalkalmazottaknak ajánlott kedvező hitelkonstrukcióról. Ennek ügyében Matolcsy Györgynek kellett volna tárgyalóasztalhoz ülnie a pénzintézetekkel.

Fotó: Borát Gergely/kormany.huA Népszabadság úgy tudja, hogy a nagy hazai bankokat nem kereste meg ez ügyben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), nyolc nagy lakossági hitelintézetből 4 ezt megerősítette a lapnak még lapzárta előtt. Az ügyben az NGM csak későbbre ígért tájékoztatást.

Ha a héten be is jelentenének egy kedvező forinthitel-konstrukciót, amit a közalkalmazottakra szabnak, az sem jelenthet már számukra megoldást, hiszen szinte biztos, hogy nem lenne már idejük az ügyintézésre. A minisztériumi összeíráson nagyjából 40 ezren jelezték, hogy van devizahitelük. A különböző szaktárcák büdzséjükből elkülönítettek bizonyos forrásokat munkáltatói kölcsönökre - de ezekhez, mint írtuk, semmi fajta adókedvezmény nem fog majd társulni.

A hazai pénzintézetek nemigazán rajongtak a végtörlesztésért, így forinthiteleik kamatait fokozatosan emelni kezdték. Az alapkamat emelése miatt azonban a hitelek forintosítása egyre nagyobb terhet jelenthet majd a lakosságnak: az árfolyamkockázatot a kamatkockázat váltja fel ugyanis.
Január elejéig nagyjából 100 ezren végtörlesztettek, ami 170 milliárdos veszteséget jelent a hazai bankszektornak - ez akár a kétszeresére is nőhet, vagyis a végtörlesztésből eredő veszteség minden előzetes prognózisnál nagyobb lehet, az eredetileg kalkulált közel 200 milliárdos veszteség akár háromszorosa is lehet a cech a végén.

A közalkalmazottakon kívül azok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, akik ingatlan eladásából teremtettek forrást a végtörlesztésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Pénzügyi szektor Pénzmosási hiányosságok miatt az OTP is bírságot kapott az MNB-től
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 09:20
Az MNB 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
Pénzügyi szektor Gyorsan olvad a jelzáloghitelek kamata - az amerikaiaknál
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 13:34
Harmadik hete csökkent a 30 éves kölcsönök lakossági terhe. 
Pénzügyi szektor Erős napja volt a forintnak
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:33
Erős napja volt a forintnak, erősödött a főbb nemzetközi fizetőeszközökkel szemben.
Pénzügyi szektor Nincs megállás a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 10:09
Túllépte a 860 milliárd forintos szerződött összeget a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG