BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2020. március 3. 14:43

Mónus Attila a Keler Központi Értéktár Zrt., míg Mátrai Károly a Keler KSZF Szerződő Fél Zrt. vezérigazgatói posztjáról távozik, egyúttal az igazgatósági tagságukról is lemondtak. Utódjaik az UniCredittől érkeznek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában lévő két Keler-cég honlapján megjelent tájékoztatások szerint a Keler Központi Értéktár Zrt. 7 fős igazgatóságából (it) és a vezérigazgatói posztról távozó Mónus Attila helyére Marosi Bence, az UniCredit Bank Hungary vállalati üzletfejlesztési igazgatója kerül, amennyiben kinevezését, illetve megválasztását az MNB jóváhagyja.

Az it többi tagjának személye nem változik. Így az elnök továbbra is Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója, alelnöke pedig Balogh Csaba Kornél, az MNB delegáltja. Marad tag Nagy Márton, az MNB alelnöke, Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója és Máté-Tóth István, a BÉT üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese, továbbá Demkó-Szekeres Zsolt, a Keler Központi Értéktár Zrt. vezérigazgató-helyettese és banküzemi igazgatója.

Ugyancsak távozik a Keler Központi Értéktár Zrt. 4 fős felügyelőbizottságának (fb) elnöke, Bartha Lajos, aki az MNB ügyvezető igazgatójaként az azonnali fizetési rendszer tegnapi sikeres elindulásában szerzett elévülhetetlen érdemeket. Utódja a jegybanki engedély megszerzését követően Bartha Lajos kollégája, Taczmann Róbert lehet, aki az MNB Bankműveletek igazgatóságának vezetője. Barthával együtt távozik Varga-Balázs Attila is, a BÉT kereskedési és üzletfejlesztési igazgatója, az ő helyét is egy munkatársa, Visontai Balázs, a BÉT informatikai üzemeltetési igazgatója foglalja el.

De nem megy messzire Varga-Balázs Attila, ő lesz ugyanis a másik Keler-cég, a Keler KSZF Központi Szerződő Fél Zrt. fb-elnöke, miután e posztról Zsarnovszkyné dr. Szalay Rita, a BÉT kibocsátói igazgatóságának vezetője lemondott. Vele együtt távozik Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója és Baksay Gergely László MNB-igazgató is a testületből, bekerül viszont abba jegybanki kollégájuk, Banai Ádám, az MNB igazgatója.

Egyébként a Keler KSZF Központi Szerződő Félnél is vezetőváltásra kerül sor. S még abban is van hasonlóság a másik Keler-céggel, hogy a vezérigazgatói posztról távozó Mátrai Károly utódja szintén az UniCredittől érkezik: Kecskésné Pavlics Babett Mária ugyanis az UniCredit Jelzálogbank Zrt. belső igazgatósági tagja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Új 100 forintos jön
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 3. 17:09
Július 1-től kerülnek forgalomba az új alapanyagú érmék, a jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni.
Pénzügyi szektor Tetemes profittal zárta első negyedévét az MKB
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 10:24
A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.
Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél