TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Úgy tűnik, a hétfői nagy tőzsdei zuhanások kedden megkezdett korrekciója Európában és az Egyesült Államokban ma is folytatódik. Bár a koronavírus miatti aggodalmak továbbra is beárnyékolják a hangulatot, a befektetők az összességében pozitív gyorsjelentésekből merítenek erőt, miközben azt próbálják kisakkozni, mit mondhat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke a szerdai kamatdöntésük után.

Az öreg kontinens börzéi fél százalék alatti pluszokkal nyitották a hét közepét, s hasonló kezdést jeleznek előre a határidős árfolyamok a tengerentúlon is. Ázsiában a koronavírus miatti feketelevest ma Hongkongban szolgálták fel, az ottani tőzsde indexe közel 3 százalékot zuhant, a japán börzéé viszont ezúttal is emelkedett.

Csaknem egyhetes zuhanást követően fordultak felfelé az olajárak, de kora délelőtt még az egy százalékot közelítő drágulás sem tudta 60 dollár fölé vinni a két fajta jegyzését. Az azt megelőző, egy hét alatti tíz százalékos olcsóbbodás a hazai benzinkutakon is árcsökkenést okozott.

Az arany piaca is emésztgeti a koronavírust, miközben kivár a Fed-kamatdöntésre, a két hatás eredőjeként a sárga nemesfém árfolyama 1570 dollár körül stagnál.

Pengeélen táncol viszont a forint. Mint arról beszámoltunk, a tegnapi, galambhangvételű jegybanki közlemény megjelenését követő csalódottság a hazai fizetőeszközt az euróval szemben a hétfőn beállított negatív árfolyamrekord (338,75) közelébe lökte, s bár utána korrigált, a szerdai napot is 338 felett kezdte.

De vegyük sorra, ma mi mozgathatja a pénz- és tőkepiacokat.

1. Fed-kamatdöntés

Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a szokás szerint este 8-kor teszi közzé ülése eredményét, amelyet fél órával később Jerome Powell kommentál újságírók előtt. Nagy valószínűség szerint az 1,50-1,75 százalékos Fed-ráta nem változik. A kínai koronavírus továbbterjedése azonban Powelléket is lépéskényszerbe hozhatja, az ugyanis a kínai mellett a világgazdaság növekedésére is negatívan hathat – erről a Fed elnöke is megemlékezhet. Ha így tesz, akkor az az Equilor Befektetési Zrt. szerint a dollár gyengülését válthatja ki, ennek híján viszont a zöldhasú erősödhet.

2. Borúra derű Németországban

Merthogy az egy nappal korábbi kedvezőtlen mutatók után a Gfk a fogyasztói hangulat javulásáról számolt be. Amelyhez hozzájárult, hogy decemberben még a vártnál is nagyobb mértékben csökkentek az árak, a decemberi importár-index például éves szinten 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

3. Remek Apple-számok

Másfél százalékos árfolyamemelkedést váltott ki, hogy a cég október-december között közel 9 százalékkal magasabb, csaknem 92 milliárd dolláros forgalmat ért el, mint az előző év azonos időszakában, miután a vártnál több iPhone-t, AirPods-ot és Apple Watch-ot sikerült értékesítenie. Ráadásul egy részvényére is több mint 19 százalékkal magasabb eredmény jutott. Így az sem vészes, hogy az Apple szolgáltatásokból származó bevételei kisebb mértékben gyarapodtak, mint amekkorára az elemzők számítottak.

4. Szerényen szárnyalt a WizzAir

Előző negyedéves árbevétele 637,3 millió euró lett, ez még egy százalékkal sem haladja meg a várakozásokat, s bár a kihasználtsági rátája is 92,5 százalékra nőtt, az pedig alig 0,1 százalékponttal jobb a prognózisnál. Bíztató ugyanakkor a fapados légitársaságban utazó, vagy annak részvényeivel szemező befektetőknek, hogy a WizzAir megemelte a március végén záruló, 2020-as teljes pénzügyi évre vonatkozó profitvárakozását.

5. Megérezte a Pfizer az amerikai kegyvesztettséget

Öt százalékot zuhant az amerikai gyógyszergyártó részvényeinek árfolyama arra, hogy 2019-es árbevétele több mint 9 százalékkal elmaradt az előző évitől. Alapvetően amiatt, hogy Lyrica nevű készítménye tavaly júliusban elvesztette a kizárólagosságát az Egyesült Államokban. A vállalat vezetése mégis optimista, javított az idei évre adott korábbi prognózisán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Friss
hírlevél