BUX
36 053.59
-0.47%
-169.00
OTP
10 800.00
-0.92%
-100.00
MOL
1 863.00
+0.16%
+3.00
RICHTER
6 830.00
-0.94%
-65.00
MTELEKOM
385.00
+1.31%
+5.00
 
2020. március 13. 21:32

Így reagálták le a piacok, hogy Donald Trump a veszélyhelyzet kihirdetésének köszönhetően 50 milliárd dollárhoz biztosít hozzáférést az államoknak és a településeknek a koronavírus elleni közös küzdelemhez.

Mint arról a nap folyamán beszámoltunk, a brutális, két számjegyű vagy ahhoz közeli csütörtöki bukók után erősen kezdték a pénteki napot az amerikai tőzsdék. A Dow Jones 6, míg az S&P 500-as 5,2 százalékos pluszban nyitott, arra a reményre, hogy a jegybankok mellett a kormányok is gazdaságösztönző intézkedéseket fognak bejelenteni.

Bár később valamelyest korrigáltak a piacok, este 8 óra után kilőttek. Arra, hogy Donald Trump nemzeti veszélyhelyzetet jelentett be. Annak következtében ugyanis 50 milliárd dollár válik hozzáférhetővé az államoknak és a településeknek a vírus elleni közös küzdelemhez. Erre mindhárom vezető tengerentúli tőzsdeindex 9 százalék feletti pozitívumban zárta a hetet, a Dow Jones 9,36, az S&P 500-as 9,28, a Nasdaq Composite 9,34 százalékosban. Ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag eltüntették az előző napi veszteségeiket.

Az amerikai elnök bejelentése a világpiaci kőolajárakat is jócskán, több mint 5 százalékkal feljebb nyomta a tegnapi mélypontjaikról. Az északi-tengeri Brent típus péntek este fél 10-kor 35, míg az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) valamivel több mint 33 dolláron cserélt gazdát.

Az arany unciánkénti ára 4,36 százalékkal,1521 dollárra esett.

Az amerikaiaknál jóval kisebb mértékben, de az órákkal korábban zárt vezető nyugat-európai tőzsdék is a pozitív tartományban tudták le a mai napot a csütörtöki, több mint tíz százalékos gyengülésüket követően. A londoni FTSE 2,62, a frankfurti DAX 0,77, a párizsi CAC 1,83 százalékos pedig pluszban zárt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,60 százalékkal erősödött a kereskedés végére. Ám még a mai erősödéseik ellenére is átlagban 19 százalékos mínuszt hoztak össze a héten a kontinens börzéi, ami 2008 óta nem látott gyenge heti teljesítmény.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 5,79 százalékos emelkedéssel korrigálta a csütörtöki túladottságot. A hazai blue chipek kivétel nélkül erősödtek: a csütörtökön 17 százalékkal zuhant OTP-részvény árfolyama 12,3 százalékka,l a Magyar Telekom papírja 4,83, a Molé 3,01 százalékkal ment feljebb, míg a Richteré 0,68 százalékkal - ez az enyhébb mérték a gyógyszergyárat érintő mai kedvezőtlen bejelentéssel hozható összefüggésbe.

A forint az euróval szemben a 339,4-es szinten állt nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor a Facebook-on bejelentette, március 16-ától az iskolák is átállnak digitális üzemmódra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
hírlevél