BUX
34 642.18
+0.06%
+22.00
OTP
10 360.00
+0.97%
+100.00
MOL
1 713.00
-0.52%
-9.00
RICHTER
6 790.00
-0.66%
-45.00
MTELEKOM
371.00
+0.95%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. szeptember 18. 09:50

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala engedélyezte a VRAYLAR (cariprazine) kapszulák forgalmazását. Könnyebb lehet a mániás depessziósok, a skizofréniában szenvedők és a Richter-részvényesek élete.

Bogsch Erik vezérigazgató egy korábbi Richter-közgyűlésen. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az Allergan plc és a Richter Gedeon bejelentették, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyezte a VRAYLAR (cariprazine) kapszulák forgalmazását az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok és a skizofrénia kezelésére felnőtt betegeknél.

A cariprazine nevű antipszichotikum engedélyezési kérelmét 2012 végén nyújtották be az Egyesült Államokban, a fejlesztések 2005 óta folynak. Az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 2013 novemberében további információkat kért be, ezekkel kiegészítve az idén januárban újra beadták a törzskönyvezési kérelmet. Az FDA aztán korábban határidő-hosszabbítást kért a bírálati eljárás lefolytatására - most végre rábólintottak a gyógyszerre.

Mire jó?

Az I. típusú bipoláris betegség és a skizofrénia krónikus, gyakran munkaképtelenséghez vezető betegségek. Az I. típusú bipoláris betegség esetén – amelyet mániás depressziónak is neveznek – a hangulat, az energia, az aktivitási szint és a mindennapi tevékenységek kivitelezési képessége kóros ingadozást mutat. A skizofrénia tünetei a téveszmék, hallucinációk, beszéd- és viselkedési zavarok és más olyan tünetek, amelyek a beteg társadalmi vagy munkahelyi kapcsolatainak zavarát eredményezhetik.

Történelmi jelentőségű hír

A bejelentés ipartörténeti jelentőséggel bír, hiszen az első olyan magyar fejlesztésű gyógyszer, mely forgalomba hozatali engedélyt kap az Egyesült Államokban - kommentálta a Portfoliónak a Richter.

Klőtt az árfolyam

A bejelentés hatására kilőtt a Richter árfolyama, a gyógyszerpapír 3 százalékkal ér többet, mint tegnap, ezzel messze a legjobban teljesítő papír a magyar tőzsdén pénteken.

Tényleg olyan biztos, hogy gyenge lesz a második félév?

Egy negyedév eredményéből semmiképp se vonjunk le messzemenő következtetéseket - mondta el Bogsch Erik a Richter csoport július végi sajtótájékoztatóján, miután a várakozásokat jelentősen meghaladó eredményt tett közzé a társaság. A második félévben jelentősen alacsonyabb eredményre számított a vezérigazgató - igaz, akkor még a cariprazine engedélyezésében legfeljebb csak reménykedni lehetett.


Előrejelzések az éves teljesítményre
(a második negyedév végén)
Az első negyedévben kiadott előrejelzés Devizanem
Magyarország +0-5% 0% HUF
Oroszország 16 milliárd 15 milliárd RUB
Ukrajna eredmény-előrejelzés 20 millió dollár (tavaly még 73 millió volt, 2013-ban 93 millió)
Egyéb FÁK 0% 0%
USA -5-10% -30% USD
Lengyelország 5% 3% PLN
Románia -5% -5% RON
EU10 -10% -7% EUR
EU15 +10% +10% EUR
KÍna +15% +10% EUR
Latin-Amerika +5% +5% USD
Egyéb országok +5% 0% USD
Esmya-bevétel 47 millió 47 millió EUR
Grünenthal-bevétel 57 millió 57 millió EUR
Fedezeti hányad 62% 60%
Üzemi eredményhányad 13-14% 10-11%
Sales-marketing 29% 29-30%
K+F 12,50% 13%
Teljes forgalom -2 - 0% -7 - 8% EUR

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Friss
hírlevél