Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Dorsum Zrt. által szervezett BrokerClub rendezvénysorozat kerekasztal-beszélgetésén a meghívott brókercégek képviselői abban egyetértettek, hogy a Xetra bevezetése ha nem is ideális időpontban történik, elkerülhetetlen. Az új rendszertől való félelem alapja, hogy megkönnyíti a külföldi brókercégek piacralépését, így még nagyobb lesz a verseny a befektetési szolgáltatók között. A váltástól és az árjegyzői rendszer bevezetésétől azonban a BÉT-en a forgalom és a likviditás növekedését várják.

A Xetra váltja fel a Budapesti Értéktőzsde jelenlegi kereskedési rendszerét, és új árjegyzői rendszert is bevezetnek a részvénypiacon. A kereskedési rendszer cseréjét áprilisban, a Budapesti Értéktőzsde éves rendes közgyűlésén a megjelent részvényesek 99,97 százaléka támogatta. Nem volt azonban ennyire egyértelmű, hogy a váltás pozitív, sokáig vita volt a brókercégek között arról, érdemes-e rendszert váltani.

A Xetra kereskedési rendszer

A frankfurti székhelyű Xetra Európa egyik legnagyobb forgalmú kereskedési platformja, amelyen az összes fontosabb európai cég részvényével kereskednek, sőt a jelentősebb amerikai társaságok részvényeire is folyik árjegyzés.

 

A Xetra kereskedési rendszer több mint 8000 értékpapír (ebből kb. 5800 részvény) forgalmazását bonyolítja és jelenleg 16 országból több mint 300 kereskedési joggal rendelkező tagja van.

Nem kell és nem is lehet megmenteni a magyar tőzsdét a Xetrától

Nem az a kérdés, hogy meg kell-e vagy meg lehet-e menteni a Xetrától a magyar tőzsdét, hanem az, hogyan tudnak hozzá a magyar brókercégek alkalmazkodni - mondta Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója. A Xetra körüli vitákat az okozza, hogy mindenki másképpen éli meg a bevezetést, más arányú beruházást jelent a kisebb és a nagyobb cégeknek - mondta Tordai Péter, a KBC vezérigazgató helyettese.

Kezdetben a tőzsde nem kommunikálta jól a fejleményeket, és nem integrálta az érdekeket, ezért szétesett a piac. Amikor egy éve több tisztségviselő lemondott, megindult egy új intézményi modell kialakulása, amelynek a Xetra csak egy része, csak egy szimbolikus váltás: jelzi a technológia és a kereskedés szerkezetének a változását. A magyarországi viszonyok bebetonozódni látszottak, ezért időszerű a változás, és valóban, most a rendszer legjobb, leghatékonyabb bevezetése a cél, már nem kell és nem is lehet ellene tiltakozni, alkalmazkodni kell - mondta Csengeri Ervin, a Hungária Értékpapír Zrt. kereskedési igazgatója a Dorsum Zrt. brókerklubjában.

Arról, hogy betölti-e a hozzá fűzött reményeket a kereskedési rendszer, Régely Károly, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a Budapest Értéktőzsde forgalma elsősorban nem a Xetrától függ, hanem a magyar makrogazdasági helyzettől, ha a gazdaság jól teljesít, az árfolyamok emelkednek, az pedig növeli a forgalmat.

A kis cégeknek nagyon nehéz lesz az átállás

Az éles verseny és az alacsony forgalom miatt a brókercégeknek megterhelő az új rendszer kialakítása. Magas az átállás költsége, de ami rosszabb, hogy a megtérülés kérdéses, önmagában ugyanis a Xetra bevezetése nem fog nagyobb forgalmat generálni - mondta Tordai Péter (KBC). A jelenlegi forgalom mellett a pesti tőzsde nem tud eltartani ennyi brókercéget, a kisebb cégek kénytelenek lesznek beállni valaki mögé, vagy beolvadnak, vagy kiszervezik a tevékenységük egy részét - reagált rá Szécsényi Bálint (Equilor).

Előadók a Dorsum Zrt. által szervezett BrokerClubon (balról -jobbra: Régely Károly (Concorde), Csengeri Ervin (Hungária Értékpapír), Szécsényi Bálint (Equilor), Tordai Péter (KBC), Mihálovits András)

 

A Xetra átállás a kisebb szereplőknek különösen nagy beruházást jelenthet, nekik nagyon fontosak a lakossági ügyfelek, a bevételük jelentős része innen származik, sőt a túlélés is ezen múlhat - mondta Csengeri Ervin (Hungária Értékpapír Zrt.).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem segített az OTP-n a gyorsjelentés, november eleji szintre gyengült a forint is
Eidenpenz József | 2021. március 5. 12:12
Ma is az emelkedő kötvényhozamok nyomasztják a részvénypiacokat, a dollár is erősödik. A nyersanyagok szenvednek, kivéve az olajat, amely az OPEC meglepő önmérsékletének hála 2019 végi szintre emelkedett. Az OTP jelentése viszont nem okozott meglepetést, nem is tudja tartani a papír az árát. A kriptodeviza-szektor betör a profi futballba is?
Részvény / Deviza / Áru A pesti tőzsde is megérezte a ma bejelentett szigorításokat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 4. 17:33
Komoly eséssel zárult a csütörtöki kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Újabb lehangoló nap a pesti tőzsdén, kihirdették Buffett trónfosztását
Eidenpenz József | 2021. március 4. 12:17
Bőven az európai átlag felett esik a magyar tőzsde, talán a magyar vírushelyzet romlása és a várható szigorítások miatt. Európában inkább csendes lecsorgás van a tegnapi csúnya amerikai esés után, de a kínai tőzsdén nagy volt a mínusz. Holnap jelent az OTP, a forint kissé gyengül. Warren Buffett helyét Cathy Wood veszi át sok befektető szemében.
Részvény / Deviza / Áru Milliókat veszíthetett az, akinek Mol, OTP vagy Richter papírja van
MTI | 2021. március 3. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 807,11 pontos, 1,82 százalékos csökkenéssel, 43 595,22 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 15,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A három nagy vesztes a Mol, a Richter és az OTP volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy átalakulás előtt áll a WallStreetBets, gyarapodott Soros György portfóliója
Eidenpenz József | 2021. március 3. 12:55
Kellemes a hangulat Európa tőzsdéin, amit a gyorsuló ütemű oltásokkal és a várható gazdasági kilábalással magyaráznak. A BUX inkább stagnál, a forint gyengülése viszont megállt. Növelte részesedéseit a Soros Fund, bár egyszerre shortol és longol is. A blokkláncra költözne a WallStreetBets.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot bukott ma, akinek OTP-papírja van
MTI | 2021. március 2. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,92 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 402,33 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az OTP megint nagyot esett.
Részvény / Deviza / Áru Jelentettek a kínai elektromos trónkövetelők, piacot veszít a Tesla, jó hír a Moltól
Eidenpenz József | 2021. március 2. 12:25
Leült kissé a hétfői optimizmus a tőzsdéken, de Európa indexei pluszban vannak. A BUX-ot ma is a Mol húzza, amelynek marzsai szépen emelkedtek.Gyenge a forint, az OPEC-re vár az olajpiac. Az elektromos autógyártók okoztak izgalmakat, jelentett a NIO, az Xpeng, a Li Auto. Itt a Zoom Video mérlege is.
Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Részvény / Deviza / Áru Szép napot zárt a tőzsde
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
hírlevél