<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kínai kormány esetleges Covid-döntésére várnak a piacok, de alapvetően optimisták, a szigor enyhülésében reménykednek. A BUX index felülteljesítő, a forint kissé gyengül ugyan, de jól áll a múlt héthez képest. Miért tűnik el a cukor, mennyire ment fel világpiaci ára az utóbbi időben?

Az európai tőzsdék szerény pluszban vannak a tegnapi eső nap után, a német, francia és brit indexek 0,2, 0,3, illetve 0,7 százalékkal javítanak. Az amerikai határidős indexek is kisebb emelkedést mutatnak. A trend azonban lefelé mutat, a nap elején még nagyobbak voltak a pluszok.

A piacokat ma az vidítja fel, ami hétfőn lelombozta, a kínai koronavírus-fejlemények. Hétfőn főleg a kínai gazdaságra gyakorolt negatív hatásokkal indokolta a sajtó, hogy a tőzsdék pesszimisták. Viszont kedden már állítólag abban reménykednek, hogy a drákói szigor elleni tiltakozások nyomán a kínai hatóságok enyhítenek a koronavírus-lezárásokon. Erre utal egy magas rangú tisztségviselő nyilatkozata, a kínai kormány állítólag ülésezik és döntésre készül.

Szépen felülteljesít a BUX

A BUX index ma is felülteljesítő, ráadásul egyre feljebb kúszik, már 1,5 százalékos nyereséget mutat. Az OTP 1,6, a Mol 1,8, a Richter 0,6, az Opus 1,2 százalékkal van feljebb. Fél százalékkal esik viszont a Telekom, 2,3 százalékkal a Rába.

Árfolyamok és grafikonok

Egész jól áll a forint

Az euró/forint tegnap szépen süllyedt, 406 környékére, ma viszont kisebb forintgyengülés látható. Most 407 közelébe emelkedett az árfolyam, ami 80 fillér körüli euródrágulást jelent, de múlt héten még 410 körüli vagy afeletti ár volt a jellemző. A dollár gyengül, ami a feltörekvő piaci devizák és a forint mellett jót tesz a nyersanyagoknak, köztük az aranynak és az ezüstnek is. A réz 1,3, a nikkel 2,0 százalékkal megy fel.

Forintbankjegyek
Forintbankjegyek

Gázárak és Brüsszel

Az európai földgáz ára viszont hat százalékkal, 131 euró környékére emelkedett ma, ami rossz hír lehet az európai és a magyar gazdaságnak.

Továbbra is az uniós megállapodásokkal kapcsolatos információk mozgatják a forintot. Holnap hivatalossá válhat a Bizottság álláspontja. Jelen információk alapján a 30 százalékos kohéziós befagyasztás mellett jóváhagyhatják a magyar helyreállítási tervet írta az Erste Befektetési Zrt.

Magához tért az olaj

Kedden behozta a hétfői veszteséget a fekete arany árfolyama, amely több mint két százalékos pluszban van (a Brent 86, a WTI 79 dollár körül). A részvényekhez hasonlóan ezt is az a remény táplálta, hogy a tiltakozások nyomán a kínai hatóságok enyhítenek a koronavírus-lezárásokon, hiszen Kína a legnagyobb importőr.

Az olaj árára hétfőn részben a kínai koronavírus-lezárások súlyosbodása, az ezzel kapcsolatos tüntetések hatottak negatívan, aminek egy része már a múlt héten is beépülhetett az árakba. Tegnap azonban az is kiderült, hogy a Chevron három év után először ismét termelhet olajat Venezuelában, igaz, csak amerikai exportra. Ez is növeli azonban a világpiacon a kínálatot.

December 4-én az OPEC ülésezik, és nem világos, mi lesz az orosz olajra tervezett árkorlátozás sorsa, folytatódnak-e a G7 és az EU tárgyalásai.

Háborús termék-e az árstoppolt cukor?

Hiánycikk lett Magyarországon a cukor is, legalábbis az olcsó fajta, amelyre korábban ársapkát vezetett be a kormány. Vajon ennek a terméknek az árát is a háború befolyásolja? Amint a grafikonról kiderül, részben igen, részben nem.

A cukor (SB) és a Brent olaj (BZ) három éves árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A cukor (SB) és a Brent olaj (BZ) három éves árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Nem, mert a cukor világpiaci ára már 2020-2021-ben erősen felment, az idén viszont inkább csak stagnált, sávozott. Ám a cukor ára meglehetősen jól együtt mozog az olajjal is, nem véletlenül. Egyrészt cukorból etanolt is lehet gyártani, amit sok országban üzemanyagként használnak, olajszármazékokhoz kevernek (például Brazíliában). Másrészt a cukor termelése (műtrágya), szállítása drágább lesz, ha az olaj és a földgáz ára növekszik.

Merre megy az európai infláció?

Christine Lagarde EKB-elnök hétfőn azt mondta, meglepődne, ha az euróövezeti infláció már elérte volna a csúcspontját. Nem javított a hangulaton tegnap a Fed két regionális vezetőjének beszéde sem. Ezek a nyilatkozatok arra utalnak, hogy a kamatemelési ciklus még közel sem ért véget. Pénteken egyébként fontos amerikai foglalkoztatási adatok jönnek, szerdán pedig a Fed elnöke fog beszélni.

Ma német és spanyol inflációs adat esedékes, az utóbbi már kijött, alacsonyabb lett az előrejelzéseknél (6,8, szemben a 7,4 százalékos becsléssel). Az Európai Unió üzleti és fogyasztói hangulati indexe pedig 93,7 pontra nőtt a várt 93,5 helyett.

A BlockFi bejelentette a csődöt

November 28-án a Blockfi kriptohitelező  cég sajtóközleményben tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy a vállalat önkéntesen az amerikai jogszabályok (“11. Fejezet”) szerinti csődvédelmet kért. A BlockFi egyike a sok kriptovalutával foglalkozó vállalkozásnak, amelyek 2022-ben jelentős pénzügyi nehézségekkel és csődeljárással küzdenek. Megrendült helyzetéről egyébként már november 10-én elkezdődtek a találgatások, miután egyes szolgáltatásait felfüggesztette. A pletykák szerint eszközeinek jó részét az FTX-en keresztül helyezte ki.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Hónapokkal korábban úgy volt, hogy az FTX felvásárolja a BlockFit, mivel a vállalat vezérigazgatója júliusban azt mondta, hogy a tőzsdének opciója van a megvásárlására. A cég alapproblémái valószínűleg még a májusi Terra-összeomlással függnek össze, hitelezője volt az akkor csődbe ment 3AC-nek is. Június végi adatok szerint 1,8 milliárd dollár kinnlevősége volt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11400 11250 11550 +1,33% 0 0 4 555 447 930 Ft 2023-01-26 17:13:29
MOL 2748 2668 2748 +2,92% 0 0 2 067 134 604 Ft 2023-01-26 17:05:08
MTELEKOM 378 375 382 -0,53% 0 0 50 308 911 Ft 2023-01-26 17:05:17
RICHTER 8290 8260 8390 -0,12% 0 0 1 153 913 920 Ft 2023-01-26 17:09:36
OPUS 134 132 134 +1,06% 0 0 6 721 212 Ft 2023-01-26 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Részvény / Deviza / Áru Ma akar eurót venni? Ennek örülni fog
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 18:08
Nem kiugró mértékben, de erősödni tudott a forint az euróval szemben a délelőtti szinthez képest.
Részvény / Deviza / Áru 389 körül az euró, hogyan hat az MNB lépése az OTP-re?
Eidenpenz József | 2023. január 25. 11:52
Marad a szigor, örül a forint – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése után határozott erősödésbe kezdett fizetőeszközünk, az euró tíz, a dollár húsz százalékkal van lejjebb a történelmi csúcsoknál. A részvénypiacok viszont egyre pirosabbak, Budapest még felülteljesítőnek számít.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG