<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ismét fél százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, az amerikai piac is pluszban nyithat. A világjárvány csendesedni látszik, bár a dél-afrikai törzs aggodalomra ad okot. A BUX is emelkedik, de erőteljesen gyengül a forint, amely az egyik elemzőház szerint sávban mozoghat az idén. Az optimizmust növelik a gyorsjelentések, ezen a héten is érkezik majd egy jó nagy halom.

A múlt heti rekorddöntések után ma is jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. A német DAX 0,2, a párizsi index 0,6, a londoni 0,7 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is pár ezrelékes pluszban vannak. A piacokat a kedvező oltási és vírushírek mozgatják, negatívak is vannak, de az amerikai gazdaságsegítő csomag haladása nagyon sokat számít.

Itthon a BUX index 1,1 százalékos emelkedése átlag feletti Európában, de a varsói index 0,6 százalékos pluszát is alaposan meghaladja. A Mol kettő, az OTP 0,7 , a Richter 0,9, a Magyar Telekom 0,6 százalékos pluszban van.

Ebben a sávban maradhat a forint

A forint jelentősen gyengül, 1,9 forinttal drágább az euró, 358,30 forint. Ismét gyengülő pályára tért a dollár, átlépte az árfolyam az euróval szemben az 1,2 dolláros szintet. A Brent típusú kőolaj pedig elérte a 60 dollárt, 0,7 százalékkal emelkedik. Az arany és az ezüst stagnál, de a platina 1,8 százalékkal ugrott meg.

Szokjunk hozzá az új euró-forint sávhoz – írta a K&H Trendmonitor blog.

A jegybanki kommunikáció alapján úgy tűnik, nézetváltás történhetett, és az eddigi fokozatos leértékelődés melletti elköteleződés helyett középtávon rugalmasabban kezelhetnek egy forinterősödést. Túlzott felértékelődésnél azonban az ország versenyképességi helyzete romlana. Emiatt tartósan 350 alatti árfolyamnál valószínűleg már lépne az MNB és kamatot csökkentene. Idén az MNB óvatos üzemmódban fog működni, és megpróbálja a forintot az elmúlt félévben kialakult új sávban tartani, az euró várhatóan 350 és 365 között fog maradni.

Euró/forint árfolyam, heti (Saxo, Privátbankár)Euró/forint árfolyam, heti (Saxo, Privátbankár)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nem hat eléggé a dél-afrikai törzs ellen az AstraZeneca oltása?

Az AstraZeneca részvénye reggel esett, majd stabilizálódott, miután egy kiszivárgott tanulmány szerint az oltása csak korlátozott hatást mutat a dél-afrikai változat ellen.

A tanulmány alapján az AstraZeneca vakcina csak nagyon korlátozott hatást mutat a Dél-Afrikában felfedezett koronavírus-variánssal szemben. Az oxfordi és a witwatersrandi egyetem adatait ma tervezték közzétenni, de a Financial Times már beszámolt róla. Az oltás a B.1.351 változat által okozott súlyos lefolyású betegséget megakadályozza, de enyhe fertőzések kialakulását kevésbé küszöböli ki. A tanulmány bizonyító értéke azonban korlátozott, mivel a vizsgálatban résztvevő 2000 alany többsége fiatal és egészséges volt.

Más hírek szerint Dél-Afrika már felfüggesztette az oltás használatát. A brit kormány viszont továbbra is támogatja az oltóanyagot. Nagy-Britanniában egyébként már azt tervezgetik, hogy az új koronavírus-törzsek várható megjelenése miatt évente fogják újraoltani a lakosságot.

Minek örülnek ma a piacok?

Tovább folyik a vita a Biden-féle élénkítő csomagról, a lakosságnak szánt segítségről – írja az Erste Befektetési Zrt. “Csúcsok a csekkek hátán” címmel.

A magasabb jövedelmű egyéneket vagy családokat kizárnák a jogosultági körből. A gyermekenként elérhető 2000 dolláros adókedvezményt bővítenék. A részletszabályok körüli tárgyalások azt sugallják, hogy hamarosan elfogadhatják a csomagot. Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a csomag támogatásainak köszönhetően 2022-re valószínűleg elérhető lesz a teljes foglalkoztatottság. Ennek örülnek most a piacok. Több mint 41 millió amerikai már megkapta a védőoltást. A kórházi ápoltak száma tovább csökken.

(Lásd még: Tovább tarthat a pénzszórás, a fukar államok sem akarják meghúzni a gyeplőt)

Az európai tőzsdék emelkedését annak tulajdonítják, hogy az optimizmus növekszik a gazdasági fellendüléssel kapcsolatban, ahogy az oltási kampányok előrehaladnak. A harmadik egymást követő héten csökkent a globálisan jelentett új Covid-19 esetek száma a WHO szerint – írta az Investing.com.

Jó vállalati eredmények is húzzák a tőzsdéket

A negyedik negyedévben a vártnál jobb vállalati eredmények tovább erősítették az elemzői várakozásokat az USA-ban. Csökkentették a részvények túlértékeltségével kapcsolatos aggodalmakat.

Az S&P 500 vállalatok jó úton haladnak afelé, hogy összességében végül növeljék eredményeiket az eredetileg várt csökkenés helyett. A héten ezek a cégek adják ki a gyorsjelentésüket: a Cisco Systems (CSCO), a Twitter (TWTR), a General Motors (GM), a Pepsi (PEP), a Coca-Cola (KO), az AstraZeneca (AZN) és a Walt Disney (DIS). Ezen kívül a héten lesz amerikai inflációs és brit GDP-adat, és figyelnek Mario Draghira, aki kormányt alakíthat Olaszországban írta az Investing.com.

Az Egyesült Államokban az S&P 500 komponenseinek 60 százaléka már jelentett, a profitsoron és a bevételsoron is várakozáson felüli növekedés látható – írta a KBC Equitas.

Számokat tesz közzé ma délután a Hasbro. Európában még hátravan a gyorsjelentési szezon javarésze. A héten jelent például a Teamviewer, a Heineken, a Societe Generale, az ArcelorMittal és az Air Liquide is.

A Robinhood megszüntette a GameStop-korlátozásokat

Eltörölte az összes részvény kereskedési korlátozását a Robinhood, beleértve a GameStop (GME) és az AMC Entertainment (AMC) részvényeire vonatkozóakat is.

Az indoklás szerint azért, mert a két részvény kereskedési volumene és ára a múlt héten nagyot esett. A GameStop részvényei a héten 84 százalékot zuhantak, míg az AMC-éi 47 százalékot veszítettek, mivel a kisbefektetők figyelme másfelé fordult” – írta a SeekingAlpha. Egy nappal korábban a népszerű kereskedési platform még szigorította egyes részvények vásárlási korlátozásait.

(Lásd még: Ugyanolyan gyorsan szakad a netezők kedvenc papírja, mint ahogy egy hete szárnyalt)

Ne várjunk Mikulásra, húsvéti nyuszira idén sem?

Az látszik, hogy nagyon erős bikapiaccal van dolgunk. Az S&P 500 index esései tavaly március óta olyanok voltak, mint a Mikulás, a húsvéti nyuszi vagy a fogtündér – írja a SeekingAlpha egyik legnépszerűbb elemzője, Avi Gilburt. Ugyanis:

  • Évente egyszer jönnek el.
  • Csak hazugságok, amelyeket a gyerekeknek mesélnek.
  • Rövid távú előnyöket nyújtanak, amelyek gyorsan elhalványulnak.
  • Mindig éjjel jönnek.
  • Végső soron egyikük sem létezik.

Az elemző szerint még ebben az évben látni fogjuk a 4200-4300 pontos S&P 500 indexet, majd ezt követően sokkal magasabb szinteket is. (Az index pénteken 3890 pont volt.)

Elszáll az UFO ETF?

Az UFO (Procure ETF Trust II) ETF (tőzsdén kereskedett alap) részvénykosara az űrhöz kapcsolódó ipari részvényeket tartalmaz. Az utóbbi fél évben értékpapírjai több mint 40 százalékkal drágultak.

A kereskedelmi rakétakilövések csökkenő költségei pozitív kilátásokat jelentenek az iparág számára. Az alapban levő számos műholdgyártó profitál a kommunikációs és védelmi alkalmazások iránti erős keresletből. Ám a befektetőknek tisztában kell lenniük a kiemelkedő kockázattal is. Magas a koncentráció az ágazatban, a néhány kulcsfontosságú részvény hajlamos a nagy volatilitásra (szélsőséges árfolyam-ingadozásra) – írta a SeekingAlpha elemzése.

Az UFO (Procure ETF Trust II) ETF árfolyama (Tradingview.com)Az UFO (Procure ETF Trust II) ETF árfolyama (Tradingview.com)

Svájcban már beköszöntött a kriptodeviza-korszak

Örömmel fogadta az iparág a digitális eszközökről szóló törvény életbe lépését Svájcban. A vállalatok igyekeznek gyorsan lépni és versenyelőnyt szerezni a blokklánc, az elosztott főkönyv technológia (DLT) világában – írja a Swissinfo.ch.

Svájc tavaly rekordidő alatt fogadta el az úgynevezett „blokklánc-törvényt”. Ez két lépcsőben lép életbe, a társasági jogi reformok most február 1-jétől, majd augusztus elejétől a pénzügyi piaci infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozó részek. A törvény megnyitja az ajtókat egy teljesen szabályozott kriptodeviza- és digitálisértékpapír-ipar számára Svájcban. A remények szerint ez új előnyöket hoz az érintett piacoknak, így gyorsabb kereskedést, alacsonyabb költségeket és szélesebb termékválasztékot, ami több résztvevő számára elérhetővé teszi a szektort. Három vállalat, a SEBA és a Sygnum bankok, valamint a Crypto Finance máris bejelentéseket tett tevékenységének bővítésével kapcsolatban – írták.

Lehetővé válik az ügyfelek számára, hogy újfajta digitális értékpapírokkal kereskedjenek, ideértve digitalizált részvényeket és olyan alternatív eszközöket, mint tokenizált ingatlanok, luxuscikkek és gyűjteményi darabok.

Bitcoin-emlékérme és forint (E. J.)Bitcoin-emlékérme és forint (E. J.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10090 10020 10625 -4,77% 0 0 9 052 061 715 Ft 2022-12-05 17:10:56
MOL 2760 2760 2840 -2,95% 0 0 1 386 536 536 Ft 2022-12-05 17:07:12
MTELEKOM 326 323 329 +0,46% 0 0 26 300 920 Ft 2022-12-05 17:05:09
RICHTER 8500 8360 8500 +0,59% 0 0 691 552 555 Ft 2022-12-05 17:05:13
OPUS 123 122 125 -0,96% 0 0 15 479 474 Ft 2022-12-05 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Letaglózták az OTP-t a külföldi hírek
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi mozgatja a forintot decemberben? Maradhat az IPhone-szűke
Eidenpenz József | 2022. december 5. 12:52
Az euró visszatért 410 forint fölé, továbbra is a brüsszeli hírek mozgathatják elsősorban az árfolyamot. A magyar részvények alulteljesítőek, az OTP több mint két százalékkal esik. Az olaj drágul, miközben az oroszok az egyik, a kínaiak a másik oldalon befolyásolhatják az árát. Nem húznak bele egyhamar az iPhone-ok gyártásába.
Részvény / Deviza / Áru Életjeleket ad magáról a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:39
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest hétfő reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez viszonyítva.
Részvény / Deviza / Áru Odavágtak az OTP-nek, 410 alatt a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 17:55
Közel három százalékkal gyengült az OTP, ami magával rántotta a magyar tőzsde indexét is. Pénteken a forint némileg erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Nyomás alatt az OTP, megint 408 közelében jár az euró
Eidenpenz József | 2022. december 2. 12:48
Az OTP húzza le a hazai indexet, amelynél bejelentés érkezett. Az európai tőzsdék nem találják az irányt, a nagyon fontos amerikai foglalkoztatási adatra várnak. A földgáz végre olcsóbb, a dollár is esik, hírek is vannak, amik segíthetnek a forintnak. Megemelték a Mol és az OTP célárát.
Részvény / Deviza / Áru Ismét esik a földgáz ára
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:10
Az elmúlt napok drágulása után irányt váltott a földgáz tőzsdei ára.
Részvény / Deviza / Áru Jó irányba fordult a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:56
Kicsit erősödni kezdett.
Részvény / Deviza / Áru Magyarországon is eladta a Mol több benzinkútját, de újakat is vásárolt
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:33
Lezárult a Mol egyes magyarországi és szlovákiai töltőállomásainak értékesítése az Orlen Unipetrol részére.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő, hogy ismét 410 felett az euró/forint?
Eidenpenz József | 2022. december 1. 12:34
A forintra hatott a tegnapi EU-bejelentés, segíthette a dollárgyengülés is, de ellene dolgoznak a gázárak. Az eredmény egy pár forintos euródrágulás lett. A Molt is különböző hatások érik, délelőtti esése azonban már mérséklődött. Powell beszéde nyomán száguldott az amerikai tőzsde, ugrott az arany, kilőtt az ether.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel alig 409 forintot kellett adni egy euróért
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 07:28
Az euró jegyzése 409 forint alatt, a dolláré 392 alatt járt csütörtök kora reggel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG