<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ismét fél százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, az amerikai piac is pluszban nyithat. A világjárvány csendesedni látszik, bár a dél-afrikai törzs aggodalomra ad okot. A BUX is emelkedik, de erőteljesen gyengül a forint, amely az egyik elemzőház szerint sávban mozoghat az idén. Az optimizmust növelik a gyorsjelentések, ezen a héten is érkezik majd egy jó nagy halom.

A múlt heti rekorddöntések után ma is jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. A német DAX 0,2, a párizsi index 0,6, a londoni 0,7 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is pár ezrelékes pluszban vannak. A piacokat a kedvező oltási és vírushírek mozgatják, negatívak is vannak, de az amerikai gazdaságsegítő csomag haladása nagyon sokat számít.

Itthon a BUX index 1,1 százalékos emelkedése átlag feletti Európában, de a varsói index 0,6 százalékos pluszát is alaposan meghaladja. A Mol kettő, az OTP 0,7 , a Richter 0,9, a Magyar Telekom 0,6 százalékos pluszban van.

Ebben a sávban maradhat a forint

A forint jelentősen gyengül, 1,9 forinttal drágább az euró, 358,30 forint. Ismét gyengülő pályára tért a dollár, átlépte az árfolyam az euróval szemben az 1,2 dolláros szintet. A Brent típusú kőolaj pedig elérte a 60 dollárt, 0,7 százalékkal emelkedik. Az arany és az ezüst stagnál, de a platina 1,8 százalékkal ugrott meg.

Szokjunk hozzá az új euró-forint sávhoz – írta a K&H Trendmonitor blog.

A jegybanki kommunikáció alapján úgy tűnik, nézetváltás történhetett, és az eddigi fokozatos leértékelődés melletti elköteleződés helyett középtávon rugalmasabban kezelhetnek egy forinterősödést. Túlzott felértékelődésnél azonban az ország versenyképességi helyzete romlana. Emiatt tartósan 350 alatti árfolyamnál valószínűleg már lépne az MNB és kamatot csökkentene. Idén az MNB óvatos üzemmódban fog működni, és megpróbálja a forintot az elmúlt félévben kialakult új sávban tartani, az euró várhatóan 350 és 365 között fog maradni.

Euró/forint árfolyam, heti (Saxo, Privátbankár)
Euró/forint árfolyam, heti (Saxo, Privátbankár)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nem hat eléggé a dél-afrikai törzs ellen az AstraZeneca oltása?

Az AstraZeneca részvénye reggel esett, majd stabilizálódott, miután egy kiszivárgott tanulmány szerint az oltása csak korlátozott hatást mutat a dél-afrikai változat ellen.

A tanulmány alapján az AstraZeneca vakcina csak nagyon korlátozott hatást mutat a Dél-Afrikában felfedezett koronavírus-variánssal szemben. Az oxfordi és a witwatersrandi egyetem adatait ma tervezték közzétenni, de a Financial Times már beszámolt róla. Az oltás a B.1.351 változat által okozott súlyos lefolyású betegséget megakadályozza, de enyhe fertőzések kialakulását kevésbé küszöböli ki. A tanulmány bizonyító értéke azonban korlátozott, mivel a vizsgálatban résztvevő 2000 alany többsége fiatal és egészséges volt.

Más hírek szerint Dél-Afrika már felfüggesztette az oltás használatát. A brit kormány viszont továbbra is támogatja az oltóanyagot. Nagy-Britanniában egyébként már azt tervezgetik, hogy az új koronavírus-törzsek várható megjelenése miatt évente fogják újraoltani a lakosságot.

Minek örülnek ma a piacok?

Tovább folyik a vita a Biden-féle élénkítő csomagról, a lakosságnak szánt segítségről – írja az Erste Befektetési Zrt. “Csúcsok a csekkek hátán” címmel.

A magasabb jövedelmű egyéneket vagy családokat kizárnák a jogosultági körből. A gyermekenként elérhető 2000 dolláros adókedvezményt bővítenék. A részletszabályok körüli tárgyalások azt sugallják, hogy hamarosan elfogadhatják a csomagot. Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a csomag támogatásainak köszönhetően 2022-re valószínűleg elérhető lesz a teljes foglalkoztatottság. Ennek örülnek most a piacok. Több mint 41 millió amerikai már megkapta a védőoltást. A kórházi ápoltak száma tovább csökken.

(Lásd még: Tovább tarthat a pénzszórás, a fukar államok sem akarják meghúzni a gyeplőt)

Az európai tőzsdék emelkedését annak tulajdonítják, hogy az optimizmus növekszik a gazdasági fellendüléssel kapcsolatban, ahogy az oltási kampányok előrehaladnak. A harmadik egymást követő héten csökkent a globálisan jelentett új Covid-19 esetek száma a WHO szerint – írta az Investing.com.

Jó vállalati eredmények is húzzák a tőzsdéket

A negyedik negyedévben a vártnál jobb vállalati eredmények tovább erősítették az elemzői várakozásokat az USA-ban. Csökkentették a részvények túlértékeltségével kapcsolatos aggodalmakat.

Az S&P 500 vállalatok jó úton haladnak afelé, hogy összességében végül növeljék eredményeiket az eredetileg várt csökkenés helyett. A héten ezek a cégek adják ki a gyorsjelentésüket: a Cisco Systems (CSCO), a Twitter (TWTR), a General Motors (GM), a Pepsi (PEP), a Coca-Cola (KO), az AstraZeneca (AZN) és a Walt Disney (DIS). Ezen kívül a héten lesz amerikai inflációs és brit GDP-adat, és figyelnek Mario Draghira, aki kormányt alakíthat Olaszországban írta az Investing.com.

Az Egyesült Államokban az S&P 500 komponenseinek 60 százaléka már jelentett, a profitsoron és a bevételsoron is várakozáson felüli növekedés látható – írta a KBC Equitas.

Számokat tesz közzé ma délután a Hasbro. Európában még hátravan a gyorsjelentési szezon javarésze. A héten jelent például a Teamviewer, a Heineken, a Societe Generale, az ArcelorMittal és az Air Liquide is.

A Robinhood megszüntette a GameStop-korlátozásokat

Eltörölte az összes részvény kereskedési korlátozását a Robinhood, beleértve a GameStop (GME) és az AMC Entertainment (AMC) részvényeire vonatkozóakat is.

Az indoklás szerint azért, mert a két részvény kereskedési volumene és ára a múlt héten nagyot esett. A GameStop részvényei a héten 84 százalékot zuhantak, míg az AMC-éi 47 százalékot veszítettek, mivel a kisbefektetők figyelme másfelé fordult” – írta a SeekingAlpha. Egy nappal korábban a népszerű kereskedési platform még szigorította egyes részvények vásárlási korlátozásait.

(Lásd még: Ugyanolyan gyorsan szakad a netezők kedvenc papírja, mint ahogy egy hete szárnyalt)

Ne várjunk Mikulásra, húsvéti nyuszira idén sem?

Az látszik, hogy nagyon erős bikapiaccal van dolgunk. Az S&P 500 index esései tavaly március óta olyanok voltak, mint a Mikulás, a húsvéti nyuszi vagy a fogtündér – írja a SeekingAlpha egyik legnépszerűbb elemzője, Avi Gilburt. Ugyanis:

  • Évente egyszer jönnek el.
  • Csak hazugságok, amelyeket a gyerekeknek mesélnek.
  • Rövid távú előnyöket nyújtanak, amelyek gyorsan elhalványulnak.
  • Mindig éjjel jönnek.
  • Végső soron egyikük sem létezik.

Az elemző szerint még ebben az évben látni fogjuk a 4200-4300 pontos S&P 500 indexet, majd ezt követően sokkal magasabb szinteket is. (Az index pénteken 3890 pont volt.)

Elszáll az UFO ETF?

Az UFO (Procure ETF Trust II) ETF (tőzsdén kereskedett alap) részvénykosara az űrhöz kapcsolódó ipari részvényeket tartalmaz. Az utóbbi fél évben értékpapírjai több mint 40 százalékkal drágultak.

A kereskedelmi rakétakilövések csökkenő költségei pozitív kilátásokat jelentenek az iparág számára. Az alapban levő számos műholdgyártó profitál a kommunikációs és védelmi alkalmazások iránti erős keresletből. Ám a befektetőknek tisztában kell lenniük a kiemelkedő kockázattal is. Magas a koncentráció az ágazatban, a néhány kulcsfontosságú részvény hajlamos a nagy volatilitásra (szélsőséges árfolyam-ingadozásra) – írta a SeekingAlpha elemzése.

Az UFO (Procure ETF Trust II) ETF árfolyama (Tradingview.com)
Az UFO (Procure ETF Trust II) ETF árfolyama (Tradingview.com)

Svájcban már beköszöntött a kriptodeviza-korszak

Örömmel fogadta az iparág a digitális eszközökről szóló törvény életbe lépését Svájcban. A vállalatok igyekeznek gyorsan lépni és versenyelőnyt szerezni a blokklánc, az elosztott főkönyv technológia (DLT) világában – írja a Swissinfo.ch.

Svájc tavaly rekordidő alatt fogadta el az úgynevezett „blokklánc-törvényt”. Ez két lépcsőben lép életbe, a társasági jogi reformok most február 1-jétől, majd augusztus elejétől a pénzügyi piaci infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozó részek. A törvény megnyitja az ajtókat egy teljesen szabályozott kriptodeviza- és digitálisértékpapír-ipar számára Svájcban. A remények szerint ez új előnyöket hoz az érintett piacoknak, így gyorsabb kereskedést, alacsonyabb költségeket és szélesebb termékválasztékot, ami több résztvevő számára elérhetővé teszi a szektort. Három vállalat, a SEBA és a Sygnum bankok, valamint a Crypto Finance máris bejelentéseket tett tevékenységének bővítésével kapcsolatban – írták.

Lehetővé válik az ügyfelek számára, hogy újfajta digitális értékpapírokkal kereskedjenek, ideértve digitalizált részvényeket és olyan alternatív eszközöket, mint tokenizált ingatlanok, luxuscikkek és gyűjteményi darabok.

Bitcoin-emlékérme és forint (E. J.)
Bitcoin-emlékérme és forint (E. J.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9742 9610 9742 +2,74% 9700 9748 191 407 198 HUF 2023-03-21 09:12:39
MOL 2522 2516 2534 +0,88% 2522 2534 25 624 954 HUF 2023-03-21 09:08:48
MTELEKOM 382 382 382 0,00% 382 384 2 411 184 HUF 2023-03-21 09:10:54
RICHTER 7480 7480 7485 +0,40% 7450 7485 2 559 395 HUF 2023-03-21 09:07:41
OPUS 123 121 123 +1,82% 121 123 337 960 HUF 2023-03-21 09:01:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kúszik kifelé a gödörből a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:44
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Európa legnagyobb autógyártója teremtene konkurenciát a magyar akkumulátorgyáraknak
Eidenpenz József | 2023. március 20. 17:05
A Volkswagen is be akar szállni az akkumulátornyersanyag-bányászatba, hasonlóan a Teslához. A Volkswagen már most is gyárt akkumulátorcellákat, de számos új üzemet tervez. Cél a húszezer euró alatti elektromos népautó – a 30 ezres határt éppen most sikerült elérni. Ami a Teslának még nem sikerült.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forint körül, fillérekért vesztegetik a svájci bankokat
Eidenpenz József | 2023. március 20. 12:11
A hétvégén kiderült, hogy biztosan megveszik a bajba jutott svájci nagybankot és a világ nagy jegybankjai is komoly lépéseket tettek a bizalom helyreállítására. A tőzsdék mégis nagy mínuszban indultak, bár onnét felfelé vezetett az út. Megint volt 402 felett az euró.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas áttörés előtt a gázárak! (Frissítés)
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 09:09
Pillanatokon belül 40 euró alá mehet a rotterdami tőzsdei jegyzés. Erre 20 hónapja nem volt példa.
Részvény / Deviza / Áru Már megint bal lábbal kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 07:52
Gyengült ugyanis a hazai fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Megint cidrizhetünk: csúnyán zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 18:21
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Megint itt a nagy brrr, miért rázta meg ennyire a forintot a bankcsőd?
Eidenpenz József | 2023. március 17. 12:03
A bajba jutott bankok hathatós kimentésének híreire megnyugodtak a részvénypiacok, ma Európában is szép emelkedés van, és végre a BUX-index is megemberelte magát. Négy százalékkal ugrik az OTP, 395 forint alatt van az euró, a bitcoin és az ether újra száguld. Meglepően alacsony a fa ára.
Részvény / Deviza / Áru Beindult a forint, ma megint érdemes lesz eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 06:42
Minden devizával szemben erősödni tudott a forint tegnap estéhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék napja volt a Molnak és az OTP-nek
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 18:11
Mínuszban fejezte be a napot a pesti börze, a vezető részvények közül csak a Richter tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru A forint a peso-val táncol, özönlik a tőke a magyar kötvényalapokba
Eidenpenz József | 2023. március 16. 12:18
Megnyugodott a forint, távolodott a 400-as szinttől az árfolyam, az európai részvénypiacok is pluszban vannak. A BUX azonban még behozza a tegnapi lemaradást, amikor kimaradt az esésből. A Credit Suisse hatalmas hitelkerete javítja a hangulatot, és nagy dilemma, mit dönt ma az EKB a kamatról. Olcsó lesz az üzemanyag, éves mélyponton az olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG