<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ismét fél százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, az amerikai piac is pluszban nyithat. A világjárvány csendesedni látszik, bár a dél-afrikai törzs aggodalomra ad okot. A BUX is emelkedik, de erőteljesen gyengül a forint, amely az egyik elemzőház szerint sávban mozoghat az idén. Az optimizmust növelik a gyorsjelentések, ezen a héten is érkezik majd egy jó nagy halom.

A múlt heti rekorddöntések után ma is jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. A német DAX 0,2, a párizsi index 0,6, a londoni 0,7 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is pár ezrelékes pluszban vannak. A piacokat a kedvező oltási és vírushírek mozgatják, negatívak is vannak, de az amerikai gazdaságsegítő csomag haladása nagyon sokat számít.

Itthon a BUX index 1,1 százalékos emelkedése átlag feletti Európában, de a varsói index 0,6 százalékos pluszát is alaposan meghaladja. A Mol kettő, az OTP 0,7 , a Richter 0,9, a Magyar Telekom 0,6 százalékos pluszban van.

Ebben a sávban maradhat a forint

A forint jelentősen gyengül, 1,9 forinttal drágább az euró, 358,30 forint. Ismét gyengülő pályára tért a dollár, átlépte az árfolyam az euróval szemben az 1,2 dolláros szintet. A Brent típusú kőolaj pedig elérte a 60 dollárt, 0,7 százalékkal emelkedik. Az arany és az ezüst stagnál, de a platina 1,8 százalékkal ugrott meg.

Szokjunk hozzá az új euró-forint sávhoz – írta a K&H Trendmonitor blog.

A jegybanki kommunikáció alapján úgy tűnik, nézetváltás történhetett, és az eddigi fokozatos leértékelődés melletti elköteleződés helyett középtávon rugalmasabban kezelhetnek egy forinterősödést. Túlzott felértékelődésnél azonban az ország versenyképességi helyzete romlana. Emiatt tartósan 350 alatti árfolyamnál valószínűleg már lépne az MNB és kamatot csökkentene. Idén az MNB óvatos üzemmódban fog működni, és megpróbálja a forintot az elmúlt félévben kialakult új sávban tartani, az euró várhatóan 350 és 365 között fog maradni.

Euró/forint árfolyam, heti (Saxo, Privátbankár)Euró/forint árfolyam, heti (Saxo, Privátbankár)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nem hat eléggé a dél-afrikai törzs ellen az AstraZeneca oltása?

Az AstraZeneca részvénye reggel esett, majd stabilizálódott, miután egy kiszivárgott tanulmány szerint az oltása csak korlátozott hatást mutat a dél-afrikai változat ellen.

A tanulmány alapján az AstraZeneca vakcina csak nagyon korlátozott hatást mutat a Dél-Afrikában felfedezett koronavírus-variánssal szemben. Az oxfordi és a witwatersrandi egyetem adatait ma tervezték közzétenni, de a Financial Times már beszámolt róla. Az oltás a B.1.351 változat által okozott súlyos lefolyású betegséget megakadályozza, de enyhe fertőzések kialakulását kevésbé küszöböli ki. A tanulmány bizonyító értéke azonban korlátozott, mivel a vizsgálatban résztvevő 2000 alany többsége fiatal és egészséges volt.

Más hírek szerint Dél-Afrika már felfüggesztette az oltás használatát. A brit kormány viszont továbbra is támogatja az oltóanyagot. Nagy-Britanniában egyébként már azt tervezgetik, hogy az új koronavírus-törzsek várható megjelenése miatt évente fogják újraoltani a lakosságot.

Minek örülnek ma a piacok?

Tovább folyik a vita a Biden-féle élénkítő csomagról, a lakosságnak szánt segítségről – írja az Erste Befektetési Zrt. “Csúcsok a csekkek hátán” címmel.

A magasabb jövedelmű egyéneket vagy családokat kizárnák a jogosultági körből. A gyermekenként elérhető 2000 dolláros adókedvezményt bővítenék. A részletszabályok körüli tárgyalások azt sugallják, hogy hamarosan elfogadhatják a csomagot. Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a csomag támogatásainak köszönhetően 2022-re valószínűleg elérhető lesz a teljes foglalkoztatottság. Ennek örülnek most a piacok. Több mint 41 millió amerikai már megkapta a védőoltást. A kórházi ápoltak száma tovább csökken.

(Lásd még: Tovább tarthat a pénzszórás, a fukar államok sem akarják meghúzni a gyeplőt)

Az európai tőzsdék emelkedését annak tulajdonítják, hogy az optimizmus növekszik a gazdasági fellendüléssel kapcsolatban, ahogy az oltási kampányok előrehaladnak. A harmadik egymást követő héten csökkent a globálisan jelentett új Covid-19 esetek száma a WHO szerint – írta az Investing.com.

Jó vállalati eredmények is húzzák a tőzsdéket

A negyedik negyedévben a vártnál jobb vállalati eredmények tovább erősítették az elemzői várakozásokat az USA-ban. Csökkentették a részvények túlértékeltségével kapcsolatos aggodalmakat.

Az S&P 500 vállalatok jó úton haladnak afelé, hogy összességében végül növeljék eredményeiket az eredetileg várt csökkenés helyett. A héten ezek a cégek adják ki a gyorsjelentésüket: a Cisco Systems (CSCO), a Twitter (TWTR), a General Motors (GM), a Pepsi (PEP), a Coca-Cola (KO), az AstraZeneca (AZN) és a Walt Disney (DIS). Ezen kívül a héten lesz amerikai inflációs és brit GDP-adat, és figyelnek Mario Draghira, aki kormányt alakíthat Olaszországban írta az Investing.com.

Az Egyesült Államokban az S&P 500 komponenseinek 60 százaléka már jelentett, a profitsoron és a bevételsoron is várakozáson felüli növekedés látható – írta a KBC Equitas.

Számokat tesz közzé ma délután a Hasbro. Európában még hátravan a gyorsjelentési szezon javarésze. A héten jelent például a Teamviewer, a Heineken, a Societe Generale, az ArcelorMittal és az Air Liquide is.

A Robinhood megszüntette a GameStop-korlátozásokat

Eltörölte az összes részvény kereskedési korlátozását a Robinhood, beleértve a GameStop (GME) és az AMC Entertainment (AMC) részvényeire vonatkozóakat is.

Az indoklás szerint azért, mert a két részvény kereskedési volumene és ára a múlt héten nagyot esett. A GameStop részvényei a héten 84 százalékot zuhantak, míg az AMC-éi 47 százalékot veszítettek, mivel a kisbefektetők figyelme másfelé fordult” – írta a SeekingAlpha. Egy nappal korábban a népszerű kereskedési platform még szigorította egyes részvények vásárlási korlátozásait.

(Lásd még: Ugyanolyan gyorsan szakad a netezők kedvenc papírja, mint ahogy egy hete szárnyalt)

Ne várjunk Mikulásra, húsvéti nyuszira idén sem?

Az látszik, hogy nagyon erős bikapiaccal van dolgunk. Az S&P 500 index esései tavaly március óta olyanok voltak, mint a Mikulás, a húsvéti nyuszi vagy a fogtündér – írja a SeekingAlpha egyik legnépszerűbb elemzője, Avi Gilburt. Ugyanis:

  • Évente egyszer jönnek el.
  • Csak hazugságok, amelyeket a gyerekeknek mesélnek.
  • Rövid távú előnyöket nyújtanak, amelyek gyorsan elhalványulnak.
  • Mindig éjjel jönnek.
  • Végső soron egyikük sem létezik.

Az elemző szerint még ebben az évben látni fogjuk a 4200-4300 pontos S&P 500 indexet, majd ezt követően sokkal magasabb szinteket is. (Az index pénteken 3890 pont volt.)

Elszáll az UFO ETF?

Az UFO (Procure ETF Trust II) ETF (tőzsdén kereskedett alap) részvénykosara az űrhöz kapcsolódó ipari részvényeket tartalmaz. Az utóbbi fél évben értékpapírjai több mint 40 százalékkal drágultak.

A kereskedelmi rakétakilövések csökkenő költségei pozitív kilátásokat jelentenek az iparág számára. Az alapban levő számos műholdgyártó profitál a kommunikációs és védelmi alkalmazások iránti erős keresletből. Ám a befektetőknek tisztában kell lenniük a kiemelkedő kockázattal is. Magas a koncentráció az ágazatban, a néhány kulcsfontosságú részvény hajlamos a nagy volatilitásra (szélsőséges árfolyam-ingadozásra) – írta a SeekingAlpha elemzése.

Az UFO (Procure ETF Trust II) ETF árfolyama (Tradingview.com)Az UFO (Procure ETF Trust II) ETF árfolyama (Tradingview.com)

Svájcban már beköszöntött a kriptodeviza-korszak

Örömmel fogadta az iparág a digitális eszközökről szóló törvény életbe lépését Svájcban. A vállalatok igyekeznek gyorsan lépni és versenyelőnyt szerezni a blokklánc, az elosztott főkönyv technológia (DLT) világában – írja a Swissinfo.ch.

Svájc tavaly rekordidő alatt fogadta el az úgynevezett „blokklánc-törvényt”. Ez két lépcsőben lép életbe, a társasági jogi reformok most február 1-jétől, majd augusztus elejétől a pénzügyi piaci infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozó részek. A törvény megnyitja az ajtókat egy teljesen szabályozott kriptodeviza- és digitálisértékpapír-ipar számára Svájcban. A remények szerint ez új előnyöket hoz az érintett piacoknak, így gyorsabb kereskedést, alacsonyabb költségeket és szélesebb termékválasztékot, ami több résztvevő számára elérhetővé teszi a szektort. Három vállalat, a SEBA és a Sygnum bankok, valamint a Crypto Finance máris bejelentéseket tett tevékenységének bővítésével kapcsolatban – írták.

Lehetővé válik az ügyfelek számára, hogy újfajta digitális értékpapírokkal kereskedjenek, ideértve digitalizált részvényeket és olyan alternatív eszközöket, mint tokenizált ingatlanok, luxuscikkek és gyűjteményi darabok.

Bitcoin-emlékérme és forint (E. J.)Bitcoin-emlékérme és forint (E. J.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG