7p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

A pénteken kezdődő foci-Eb nem csak a pályán, hanem tőzsdei terepen is sok izgalmat tartogat. A közelgő meccsek kapcsán a részvényelemzők azt vizsgáltál, hogy a kontinenstorna milyen hasznot hajtott a részvényesek számára az elmúlt Eb-k során a fociban érdekelt legnagyobb sportszergyártók és sportfogadók esetében, és melyek lehetnek az idei torna legizgalmasabb részvénysztorijai.

Pénzügyi szempontból kiemelt fontosságú a koronavírus-járvány miatt idén nyárra halasztott 2020-as foci-Eb, amely jelentősen meg szokta növelni a szervező UEFA éves árbevételeit – írja az Equilor Befektetési Zrt. elemzése. Ha kizárólag az Eb pénzügyeire tekintünk, akkor azt látjuk, hogy jellemzően a közvetítési díjakból keresi a legtöbbet a szövetség. Azt a szponzori bevételek követik és csak harmadik helyen állnak a jegyértékesítésekből származó bevételek.

A brókercég azt vizsgálta, hogy a sportszergyártók és a sportfogadó cégek között melyek lehetnek a nyertesek, amelyek részvényei hasíthatnak a tőzsdéken.

Sportszergyártók küzdelme: Adidas vs. Nike

A torna Törökország-Olaszország nyitómeccsel veszi kezdetét június 11-én, addig azonban még van idő szemügyre venni egy másik párharcot a sportszergyártó vállalatok két legpatinásabb szereplője között. Olyan új szereplők is megjelentek a mezgyártók soraiban, mint a New Balance vagy a Nike almárkája, a Jordan, de a két legnagyobb név a mezeket tekintve továbbra is a Nike és az Adidas. E kettő az Európa-bajnokság válogatott csapatainak több mint kétharmadát szolgálja ki.

A foci-Eb meztérképe (Equilor)A foci-Eb meztérképe (Equilor)

Bár 2020-ban a járvány hatására mind a két vállalat árbevétele és eredménye visszaesést mutatott év/év alapon, a hosszú távú trendek alapján azonban továbbra is egy gyümölcsöző iparág legerősebb szereplőiként kell a német Adidasra és az amerikai Nike-ra tekinteni.

Felpörgött az e-kereskedelem

A 2020-as bezártság talán kimondottan pozitív hozadéka a vállalatok esetében, hogy sikeresen és gyorsan tudták felpörgetni az e-kereskedelmi értékesítési csatornáikat. A legutolsó lezárt negyedéves adatok alapján a Nike e-kereskedelmi értékesítései devizasemleges alapon 54 százalékkal bővültek, míg az Adidas esetében 43 százalékos volt a növekedés a tavalyi első negyedéves 35 százalékos éves emelkedés után.

Az UEFA éves bevételeAz UEFA éves bevétele

A sportszer felülteljesítette a tőzsdeindexeket

Az Equilor érdekességképp megnézte, hogy az 1996-os Európa-bajnokságtól kezdve a megmérettetések idején hogyan muzsikáltak ezek a részvények. A vizsgálat során azt feltételezték, hogy a befektető az Eb nyitónapján vásárolta meg a vállalatok részvényeit és az adott év végéig tartotta azokat.

A Nike és az amerikai tőzsde teljesítményeA Nike és az amerikai tőzsde teljesítménye

Szigorúan a bajnokságok éveiben, az említett bő féléves periódusok teljesítményét vizsgálva jelentős felülteljesítést mutatnak a számok a német és az amerikai tőzsdeindexszel szemben is. Az Adidas átlagos teljesítménye 6,4 százalék volt az elmúlt hat Eb alapján, miközben a német tőzsdeindex, a DAX átlaga 3,2 százalék. A Nike és az S&P 500 index esetében még nagyobb volt az eltérés: előbbi 6,4 százalékkal emelkedett átlagosan, utóbbi azonban 2 százalékot esett.

Az Eb mindig megdobta az eredményt

Bár az idei évre vonatkozó teljesítményt beárnyékolhatja a koronavírus, a fokozott járványügyi szabályok miatt kevesebb mez és szurkolói relikvia találhat gazdára, az azonban látható, hogy az Eb éveiben az elmúlt három alkalommal szinte minden esetben két számjegyű árbevétel-bővülést értek el a vállalatok.

Az Adidas és a német tőzsde teljesítményeAz Adidas és a német tőzsde teljesítménye

A klasszikus értékeltségi metrikák alapján mind a két vállalatot agresszíven értékeli a piac, a Nike előre tekintő P/E rátája 40 fölött, míg az Adidas esetében épp, hogy 40 alatt van. Az amerikai vállalat árbevétel soron idén 16 százalékkal, jövőre pedig 12,5 százalékkal bővülhet, míg EPS soron a 74 százalékos növekedést 26 százalékos bővülés követheti.

Az ujgur probléma nyomaszthatja a befektetőket

A német cég esetében pedig a várakozások alapján az árbevétel idén 9 százalékkal, majd a következő évben 10 százalékkal bővülhet. A marzsok javulása miatt az egy részvényre jutó eredmény tekintetében a konszenzus idén 183,6 százalékos, jövőre pedig 31 százalékos növekedést vár.

Fotó: Pixabay.comFotó: Pixabay.com

Az eladósodottsági szint egyik vállalat esetében sem kimondottan magas. Árbevétellel kapcsolatos kihívást a következő időszakban ugyanakkor a kínai eladások megrekedése, esetleges csökkenése jelenthet: mind a két vállalat esetében jelentős növekedési potenciált jelentett Kína az elmúlt évek során, az ujgurok elnyomása ellen felszólaló Nike termékeit azonban többen bojkottálták az országban a belügyekbe való beleszólás vádjával.

Az Adidas lehet a befutó

Az Equilor elemzői összességében úgy gondolják, hogy a járvány ellenére az említett sportszergyártók részvényei a jelenlegi évben is jól fognak szerepelni. A historikus adatok alapján a Nike és az Adidas is remek választás lehet, de az értékeltség miatt a szakértők inkább az Adidas-túlsúlyos portfóliót javasolják, akár hosszabb, akár az említett időtávra.

Sportfogadás helyett vegyünk fogadóirodát

Az Entain egy sportfogadásokkal és szerencsejátékokkal foglalkozó társaság, többek között a Bwin, a Coral, a Ladbrokes, Eurobet, Crystalbet, a Sportingbet és a Partypoker márkák is a vállalat portfóliójának részét képezik. A társaság az amerikai piacon az MGM Resort-tal alapított egy közös vállalkozást, a BetMGM-et, és mindemellett az Egyesült Királyság vezető bukmékere, amely több mint 3000 fogadóirodával rendelkezik.

Az Entain árfolyamaAz Entain árfolyama

Az Entain nem kisebb célt tűzött ki magának, minthogy világelsővé szeretne válni a sportfogadások és a szerencsejátékok világában, beleértve az USA piacán vezetővé válást is. Az Egyesül Államokban tavaly november és idén január között átlagosan 18 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a társaság, de a hosszútávú cél a 20-25 százalékos részesedés stabilizálása lenne a 32 milliárd dollár értékű piacon.

A pandémia jót tett a sportfogadásnak

Az Equilor szerint a hamarosan kezdődő foci-Eb további kedvező hatást gyakorolhat a cég eredményeire, és ezzel közvetetten a részvényárfolyamra is. Már 2016-ban is jelentősen megtolta a vállalat eredményeit az Eb, negyedéves alapon 11 százalékkal növekedett a napi fogadásokból származó bevétel 2016 második negyedévében, mely a devizahatásokat kiszűrve még kedvezőbb, 16 százalékos gyarapodást mutatott. Csak az Egyesült Királyságban 2016-ban 500 millió fontnyi fogadás köttetett a futball-Eb-re, míg globálisan több mint 300 millió néző követte a torna eseményeit.

Az Entain bevétele és nyereségeAz Entain bevétele és nyeresége

A pandémia furcsa módon még segítette is az online fogadások üzletágat, mivel az embereknek több pénze maradt fogadni. Ez a tendencia nagyon jól megmutatkozott a lakosság növekvő részvénypiaci aktivitásában is.

Indokolatlanul olcsó az Entain?

Még a válság előtti utolsó évben, 2019-ben 11,2 milliárd font értékben dolgozott fel sportfogadásokat a társaság, ebbből 3,6 milliárd fontos árbevétele keletkezett, és 0,24 fontos egy részvényre jutó nyeresége. Az Equilor szerint a következő három esztendőben éves átlagban nyolc százalékkal emelkedhetnek a cég bevételei, ami meredek egy részvényre jutó nyereség-növekedéssel párosulhat. Így 2023-ra még az egy fontot is meghaladhatja az elemzői becslések alapján.

Az Entain legközelebbi szektortársa a Flutter Entertainment, melynek a 2023-as előretekintő P/E rátája 25-ön áll jelenleg. Ezzel szembeállítva az Entain 17-es értéke indokolatlan mértékű diszkontnak tűnik.

Neki is jót tett az Eb a múltban

Amennyiben a múltból indulunk ki, igen jók lehetnek az Entain-befektetők idei kilátásai a részvényárfolyam terén. Ha valaki 2012-ben megvette a részvényt a foci-Eb előtt és tartotta év végéig, akkor 52 százalék nyereséget realizálhatott, míg a brit index, a FTSE 250 ugyanezen időszak alatt csupán 15,7 százalékot hozott. Majd 2016-ban az Entain részvényárfolyama az Eb-t követő fél évben 8,4 százalékot gyarapodott, míg a FTSE 250 csak 7,43 százalékot.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16580 16360 16645 +1,62% 0 0 6 253 726 185 Ft 2021-06-23 17:07:40
MOL 2404 2362 2412 +1,09% 0 0 1 896 213 592 Ft 2021-06-23 17:14:45
MTELEKOM 425 424 425 0,00% 0 0 32 371 780 Ft 2021-06-23 17:07:01
RICHTER 8190 8175 8305 -0,18% 0 0 706 089 850 Ft 2021-06-23 17:08:53
OPUS 243 243 250 -1,42% 0 0 30 368 620 Ft 2021-06-23 17:05:53
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint nőtt a BUX-index
MTI | 2021. június 23. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 431,16 pontos, 0,89 százalékos emelkedéssel, 48 624,32 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 9,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Még sokáig erősödhet a forint, biciklivel mennek a tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. június 23. 11:34
Tegnap új rekord született az USA technológiai részvénypiacán, de ma Európában nem túl jó a hangulat. A BUX index átlagon felül teljesít, a forint folytatja a kamatdöntés utáni erősödését. A költségvetés alkoholizál, az eddig laza jegybank átmegy szigorú rendőrbe, a forinterősödésnek pedig nincs vége az egyik brókercég szerint. Kerékpár-kereskedő megy tőzsdére a németeknél, de nem túl jó áron.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett gyengült ma a BUX
MTI | 2021. június 22. 17:31
A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszarendeződés folyik a részvénypiacon? A főszerepben Matolcsy és Powell
Eidenpenz József | 2021. június 22. 11:27
Vegyes a kép az európai tőzsdéken, és az amerikai határidős indexek is esnek, de Ázsiában a pluszok domináltak ma. A BUX stagnál, a forint gyengül, de a délután mindent megváltoztathat, hetekre kijelölheti a forint útját. Egy cég újabb dollár-százmilliókat fordított bitcoin-vásárlásra.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX egy eseménytelen napon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 261,90 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 48 379,62 ponton zárt.
Részvény / Deviza / Áru Fények az alagút végén? Talán megáll ma a zuhanás
Eidenpenz József | 2021. június 21. 11:43
A pénteki csúnya zuhanás után ma legalább vegyes a kép, Európában már vannak emelkedő indexek, Budapesten pedig emelkedő részvények. A BUX-ot a Mol viszi, a forint is erősödik kissé. Van, aki a Feddel, van, aki a nyaralásokkal magyarázza az esést, de a pénteki négyes opciós lejárat is szerepet játszhatott.
Részvény / Deviza / Áru A Hungarikumnak nem elég a CIG biztosító harmada: kötelező vételi ajánlatot tettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 16:04
33 százalékos tulajdonrészre van felügyeleti engedélye, most 32,9 százaléka van, de tovább vásárolná a CIG-részvényeket a felerészben Mészáros Lőrinc által birtokolt Hungarikum Biztosítási Alkusz. Ha innen tovább akarnak lépni, nem csak újabb engedély kell az MNB-től, hanem kötelező felvásárlási ajánlatot is kell tenni a többi részvényes felé - ezt lépték most meg.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat után ment ma a pesti börze
MTI | 2021. június 18. 17:46
Mínuszban fejezte be a hetet a BUX. Nem volt jó napja az OTP-nek és a Molnak. 
Részvény / Deviza / Áru Nem tud erősödni a forint, komoly gyomrost kaptak az árupiacok
Király Béla | 2021. június 18. 11:52
Pénteken a részvénypiacokra az iránykeresés jellemző, a főbb európai indexek csütörtöki értékük közelében mozognak. A BUX esetében is kisebb visszaesést láthatunk. A forint az elmúlt napok gyengülését követően se tudott péntek délelőtt erőt mutatni.
Részvény / Deviza / Áru Kicsit erősödött az OTP
MTI | 2021. június 17. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
Friss
hírlevél
depositphotos