<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Sorban állnak az országok a Szputnyik V oltásért, ami jó hír lehet a tőzsdék számára is. Az amerikai segélycsomag is sínen van, ha nem változik jelentősen, újabb tőzsdei áremelkedést indukálhat. Ma az ether van történelmi csúcson, a határidős kereskedés bevezetése is jót tehetett neki. A guru vadul shortolja a dollárt, miközben az amerikai jegybankelnök is beszélni fog, inflációs adat is jön. Szerény pluszban a magyar index.

Tegnap és ma csak szerényen mozdultak el a vezető tőzsdeindexek, de alapvetően csúcsközelben vannak és az optimizmus dominál. Ma a német és a francia index kis mínuszban, a brit vagy például az olasz csekély pluszban van, így a Stoxx 600 index egy ezrelékkel nő. Az amerikai határidős indexek minimális esést mutatnak.

A BUX index negyed százalékkal emelkedik, a Mol és a Richter közel egy százalékos emelkedése, valamint az OTP 0,4 és a Telekom 0,3 százalékos esése mellett. A forint alig változik, 357,70 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A dollár tegnapi vehemens gyengülése megállt, valószínűleg emiatt számos más deviza és árupiaci termék is nyugodtabb ma. Fél-egy százalékkal emelkednek viszont egyes ipari nyersanyagok, mint a réz, a vasérc, az olaj, és kiemelkedő mértékben, 3,5 százalékkal ugrik ma is a platina.

Már sorban állnak Nyugaton az orosz Szputnyikért?

Úgy tűnik, “Putyin kicsúfolt Szputnyik-vakcinája” pályára áll, az orosz Szputnyik V oltás elfogadottsága növekszik – derül ki a Bloomberg.com hírleveléből.

Putyin elnök augusztusban világméretű szkepticizmust váltott ki, amikor bejelentette, hogy Oroszország engedélyezte a világ első Covid-19 vakcinájának használatát a tesztek befejezése előtt. Most azonban az országok sorakoznak a Szputnyik V-ért, miután a múlt héten a The Lancet orvosi folyóiratban közzétett szakértői értékelések szerint az orosz oltóanyag 91,6 százalékos hatékonysággal rendelkezik. Így hasonlóan jó, mint az amerikai és az európai oltások, és sokkal jobb, mint a kínaiak. Legalább 20 ország jóváhagyta az oltást, köztük Magyarország. Kulcsfontosságú piacok pedig, mint Brazília és India, közel állnak hozzá.

Angela Merkel német kancellárt is idézik, aki azt mondta, hogy az orosz oltás is felhasználható az EU-ban, ha az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja. Tőzsdei szempontból az orosz oltás terjedése jó hír lenne, hiszen gyorsíthatja a gazdaság normalizálódását egyes kulcspiacokon.

Németországban hosszabbításról tárgyalnak

Dél-Afrika abbahagyta az AstraZeneca-oltás használatát, mivel az ott kialakult új vírustörzsre ez kevésbé hatásos. Most a Johnson & Johnson oltását használják. A Johnson & Johnson vezetője közben azt nyilatkozta, hogy több éven keresztül szükség lehet arra, hogy évente újraoltsák az embereket. Hasonlóan a szezonális influenza-oltáshoz.

Közben több felmérés szerint is nő az emberek oltás hajlandósága, az USA-ban például 39-ről 49 százalékra emelkedett szeptemberről decemberre. Németországban a koronavírus-korlátozásokról tárgyalnak ma a politikusok. Valószínű egy  hosszabbítás március elejéig, utána pedig fokozatos nyitás következhet – ha a járványhelyzet ezt megengedi.

Kisbefektető tőzsdézik (Pixabay.com)Kisbefektető tőzsdézik (Pixabay.com)

Ezek lehetnek a következő WallStreetBets-áldozatok

Az S3 Partners nevű adatszolgáltató, elemző cég készített egy új mutatót “Squeeze Score” néven, amely a részvénytársaságok short-állományának kockázatait méri. A lista fizetős, de közleményükben most kiemeltek három céget.

 • A Virgin Galactic Holdings (SPCE) nagy, 2,02 milliárd dollár értékű short állománnyal rendelkezik. Az elmúlt harminc napban 271 millió dollárnyi shortot már lezártak, miután 1,16 milliárd dollár vesztesége keletkezett a shortosoknak összesen.
 • A Workhorse Group (WKHS) short állománya 1,3 milliárd dollár, miután 1,3 millió korábban eladott részvényt már visszavásároltak az elmúlt héten. Ezeken vesztettek 247 millió dollárt.
 • A Ligand Pharmaceuticals (LGND) 1,5 milliárd dolláros short állománya 976 millió dollárral csökkent, 1,6 millió részvényt fedeztek az elmúlt héten.

A Virgin Galactic árfolyama (Tradingview.com)A Virgin Galactic árfolyama (Tradingview.com)

A Virgin Galactic ebből különösen izgalmas lehet, mivel február 13-ától újabb “tesztrepülési ablak” nyílik számára. A részvény azonban erősen ingadozik, és az utóbbi egy évben már 176 százalékkal, tehát majdnem háromszorosára drágult.

Újabb csomag, újabb tőzsdei rekordok?

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy elfogadják a Biden-féle fiskális élénkítő csomagot – írja az Erste Befektetési Zrt. De a republikánus szenátorok támogatása nélkül.

Így a méret nem 1900 milliárd dollár, hanem annál kisebb lesz. A Goldman szerint 1500 milliárd lehet, ami a GDP 6,8 százalékára rúghat. Ebben az esetben idén az amerikai GDP növekedés 6,8, jövőre pedig 4,5 százalék körül alakulhat, jelentősen meghaladná a tavaly látott 3,5 százalékos visszaesést. Mindenki arra figyel, hogy megmarad-e a lakosság egyszeri támogatási csekkje (mintegy 1400 dollár). Ha igen, az komoly kereslet megjelenését hozhatja az amerikai részvénypiacon. A jelentős tőkeáttétel miatt ez további emelkedést indukálhat, emelve a már így is rekordszint közelében levő értékeltséget.

A Twitter meghaladta a várakozásokat

Három százalékkal emelkedtek a zárás utáni tőzsdén kívüli kereskedésben a Twitter részvényei, miután a közösségi hálózat várt feletti negyedik negyedéves bevételről számolt be.

A platform azonban a tervezettnél kevesebb új felhasználót regisztrált, és arra figyelmeztetett, hogy a növekedés 2021-ben lassulhat a világjárvány által tavaly okozott hullámhoz képest. A befektetőknek meg kell várniuk a következő negyedéves jelentést, hogy megtudják, vajon Trump kitiltása az oldalról kihatott-e a cég eredményeire. A Cisco Systems részvényei süllyedtek, mivel a hálózati szoftver- és hardveróriás értékesítése nem nőtt eléggé. Az Uber Technologies ma este jelent – írta a Bloomberg.com hírlevele.

Fontos gyorsjelentések és felvásárlási hírek

Európában jelent ma a Maersk hajózási óriás, az ABN Amro Bank és a Thyssenkrupp német nehézipari csoport. Az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint:

 • Felülteljesítő volt a SocGen, 470 millió eurós profittal zárta a tavalyi év negyedik negyedévét, jelentősen túlszárnyalva az elemzők által jósolt 252 millió eurót.
 • Kisebb veszteséggel zárta az elmúlt negyedévet a Thyssenkrupp, 145 millió eurós mínusszal, ami jelentős javulás az egy évvel korábbi 372 millió eurós veszteséghez képest. Javította az idei kilátásait is.
 • Nem jelentkezik új játékkal a Take-Two Interactive, így esett a részvény. Pedig a videójátékfejlesztő vállalat árbevétel és eredmény soron is felülteljesítette a várakozásokat, miután az NBA 2K és a Grand Theft Auto által generált bevételek a prognózisnál jobban alakultak.
 • Mobiljáték-fejlesztőt vesz az Electronic Arts, részvényenként 12,5 dollárért vásárolja meg a Glu Mobile vállalatát. Összesen 2,4 milliárd dollárért.
 • A Simon Property Group, az Egyesült Államok egyik legnagyobb plázaüzemeltető vállalata minimálisan elmaradt az elemzői várakozásoktól, de erre az évre az elemzőknél optimistább előrejelzést tett.

Folytatódhat az eljárás Trump ellen

A szenátus megerősítette Donald Trump második felelősségre vonási eljárásának (impeachment) alkotmányos alapját. Így folytatódik a vita arról, felbujtóként felelős-e a volt elnök az Egyesült Államok Capitoliumát a múlt hónapban megrohamozó tömeg viselkedéséért. Hat republikánus szenátor is csatlakozott a demokratákhoz, de ez még messze elmarad az elmarasztalásához szükséges 67 szavazattól. (A szenátus 100 fős.)

Bővebben: Újabb lépést tettek afelé, hogy Trump soha többé ne lehessen elnök

Nagyon, nagyon shortolja a dollárt a milliárdos

A milliárdos befektető, Stanley Druckenmiller “nagyon, nagyon short dollárpozícióval rendelkezik”, főleg az ázsiai devizákkal szemben. (Tehát a dollár esésére játszik – a szerk.) Mivel az ázsiai régió sikereket ért el a vírus elleni küzdelemben. Ma több okból is az amerikai valutára, illetve az euróra is figyelhetnek a piacok, mivel:

 • Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke beszédet mond egy webináriumon.
 • Amerikai inflációs statisztikákat tesznek közzé.
 • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megjelenik az Európai Parlament előtt.
 • Az olasz központi bank főigazgatója a valószínű jelölt Mario Draghi kormányának pénzügyminiszteri tisztségére.

Ether a chichago-i árutőzsdén

Az ether (vagy ethereum) határidős terméke a hét elejétől bekerült a valaha chichago-i árutőzsdeként alapított CME Group kereskedési rendszerébe. Ami az árfolyamokat illeti, jóval feljebb vannak a határidős árak, mint az azonnali, 1800 dollár körüli ár. A márciusi határidő 1902 dollár, a távoli, 2022 decemberi pedig 2470 jelenleg, 37 százalékkal az azonnali felett.

Kép: Az ether határidős árfolyamai ma reggel (cmegroup.com).Kép: Az ether határidős árfolyamai ma reggel (cmegroup.com).

Az Ethereum javított változata?

Az ether, a második legnagyobb kriptodeviza rekord közelben jár 1800 dollár körül, kapitalizációja már 207 milliárd dollár. Az Ethereum-rendszer azonban bizonyos értelemben le van maradva, fejlesztése lassú. Ennek jele egy tegnapi hír, mely szerint az egyik kriptodeviza-vállalkozás, a Polygon (volt Matic Network) az Ethereum skálázhatóságára, rugalmasabbá tételére szeretne fókuszálni. Hogy az a Polkadot-hoz hasonlóvá, a “blokkláncok internetévé” váljon. (Másutt a blokkláncok blokkláncának is nevezik.)

Az Ethereum-hálózat támogatása eszerint azért szükséges, hogy gyorsabb legyen és az egyre növekvő tranzakciós költségek csökkenthetők legyenek. Furcsa, hogy a Polkadot etalonná vált az Ethereum számára is, hiszen csak jóval később, tavaly indult el élesben. De eleve úgy alkották meg, hogy az elődjének fontos hibáit kiküszöbölje. Az ethereum vagy a bitcoin túlszárnyalására, javított verziójának létrehozására egyébként sok más kriptodeviza is törekszik.

Pénteken felülvizsgálják Magyarország besorolását

Február 12-én pénteken esedékes az S&P és a Fitch nemzetközi hitelminősítők idei első felülvizsgálata Magyarországnál. A Danube Capital várakozása szerint nem módosítanak a szuverén adóskockázati besoroláson (ami „BBB”).

Ha a hasonló kategóriájú (peer) országokkal vetjük össze hazánk gazdasági teljesítményét, akkor is megállapítható, hogy nem várható az előttünk álló időszakban hazánk BBB szintű szuverén adóskockázati besorolásának módosítása. Mivel sem lefelé, sem felfelé nem „lóg ki” a magyar gazdaság a többi ország közül, azaz nem lenne indokolt hazánk fel-, ill. leminősítése.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG