BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2020. január 7. 16:00

A magas kereslettel magyarázzák Európa első kannabisz ETF-jének elindítását. A hasonló alapok Észak-Amerikában népszerűek, sok százmillió dollárt kezelnek. Annak ellenére is, hogy a szektorban 2019 igencsak gyenge év volt. Aki azonban nagyon akart, eddig is tudott marihuána-részvényekre spekulálni – még Magyarországról is.

Az európai megtakarítók most először tőzsdén jegyzett alappal (ETF-el) is részesedhetnek a gyorsan növekvő marihuána iparból – írta a Financial Times. A Purpose Investments kanadai alapkezelő csoport ugyanis azt tervezi, hogy január 13-án elindítja a Medical Cannabis and Wellness ETF-et, Európa első ilyen termékét. Ezt Németországban fogják bejegyezni, de elérhető lesz az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Írországban is.

A marihuána alapok igen népszerűnek bizonyultak Észak-Amerikában annak ellenére, hogy a tavalyi év nagyon kedvezőtlen volt a szektor számára. (Főleg azért, mert a befektetők Donald Trump amerikai elnök újraválasztásától és a szabályozás újbóli szigorodásától tartanak – a szerk.)

A világ legnagyobb kannabisz ETF-je, az amerikai ETFMG Alternative Harvest 673 millió dollár vagyont kezel. Árfolyama azonban tavaly 28,5 százalékkal esett. A második legnagyobb, a kanadai Horizons Medical Marijuana Life Sciences ETF is több mint 320 millió dolláros, és 33,8 százalékot bukott 2019-ben.

Ötszöröződhet a piac

A Purpose Investments már kezel egy kisebb marihuána alapot Kanadában, egyéb portfóliók mellett. A leendő európai ETF 80 bázispontos (0,8 százalékos) díjat számol majd fel a befektetőknek. Olyan vállalatok részvényeibe fog fektetni, amelyek a legális orvosi marihuána ágazatában tevékenykednek. (A növénynek két hatóanyaga van, a mámort okozó THC, valamint a CBD. Az utóbbi gyógyító hatású és nem pszichoaktív – a szerk.)

Két kannabisz-ETF árfolyama (ETFMG Alternative Harvest /NYSEMKT:MJ/ és Horizons Marijuana Life Sciences /TSX:HMMJ/). (Forrás: Tradingview.com)

A legális kannabisz piac mérete közel 11 milliárd dollár volt globálisan 2018-ban. A Jeffries előrejelzése szerint 2029-re legalább 50 milliárd dollárra nő az értéke. Más becslések ennek háromszorosáról is szólnak – írja a Financial Times.

Intézményi befektetők veszik?

Emlékeztetnek rá, hogy az Egyesült Királyság is legalizálta az orvosi marihuánát 2018 októberében. Az egyik megszólaltatott szakember szerint elsősorban a private banking, a vagyonkezelők és más intézményi befektetők keresletére számítanak. Ezek a befektetői csoportok veszik elsősorban Észak-Amerikában is a marihuána ETF-eket.

A fűkínálat itthon

Megnéztük egy nagyobb hazai brókercég értékpapír-kínálatát, és a piac egyik fontos szereplője, a Torontóban bevezetett Canopy Grow részvénye is szerepel a listájukon. Ezen kívül négy, a Frankfurti Tőzsdén forgó certifikát is van erre a papírra. A német tőzsdén a tőkeáttételes Canopy Grow certifikátok (warrantok) száma pedig összesen 34.

A  “cannabis” szóra további találatokat kapunk (részvényeket is, certifikátokat is). Így a szektor a magyarok számára már most is elérhető. (Annak jobban, aki nem ódzkodik a certifikátok plusz kockázataitól.) Sőt találtunk egy kanadai ETF-et is, az említett Horizons Medical Marijuana megvásárolható. (Amerikai ETF-eket viszont nem, de ez általános probléma lehet a Mifid-szabályozás miatt.)

Más egzotikumok

Bőven vannak egyébként más egzotikumok, például bitcoinra és ethereumra (etherre) szóló certifikátok is Frankfurtban. A svéd, stockholmi székhelyű Nasdaq Nordic tőzsdén pedig bitcoin– és ethereum-ETF-ek. Eközben az USA-ban a kriptodeviza-ETF kezdeményezéseket egyelőre megtorpedózták a hatóságok.

(Hasonló cikkünk a marihuána-üzletágról: Csak játszunk és szívunk – bombaüzlet a videojáték és a kannabisz?)

Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Friss
hírlevél