BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. február 19. 19:01

Csúcsot döntögetnek az amerikai tőzsdék, az európai társaik is közel járnak hozzá, és a BUX is nagyon megközelítette a január eleji rekordot. A forint viszont erősen gyengült, 337 az euró. A Tesla ma is hét százalékkal drágult, de a kisbefektetők másik üdvöskéje túlszárnyalta. Szárnyakkal és fúvókákkal

Virgin Galactic/Mark Greenberg

Új csúcsokra törnek a tőzsdék szerdán, aminek két fő oka van. Az egyik szerint a kínai jegybanktól a vírus okozta gazdasági károk miatt további gazdaságélénkítő lépést várnak a piacok. A másik pedig, hogy az új vírusfertőzések száma már második napja csökkenő tendenciát mutat.

Így az amerikai részvényindexek 0,6-1,0 százalékos emelkedést mutatnak, új történelmi rekordot állítanak fel. A Stoxx 600 európai index is soha nem látott magasságban van. A német és francia mutatók is nagyon közel állnak hozzá, hogy csúcsot döntsenek.

Itthon a BUX index 1,4 százalékkal 46 000 pont fölé emelkedett, ahol utoljára január első napjaiban járt. Itt is csak nagyon kevés hiányzik a rekorddöntéshez. A forint viszont elég nagyot gyengült, két forinttal 337-re emelkedett az euró ára. Délben egyébként volt egy erősödő szakasz is, amikor 334,30 ig süllyedt az árfolyam.

Kilőtt az OTP, szenved a Telekom

A BUX emelkedését az OTP vezetik a papír 2,5 százalékkal ment fel, 15 630-ra. Történelmi maximuma 15 850 forint, ez sincs már messze. A Richter és a Mol is emelkedett egy százalék körüli mértékben. Csak a Magyar Telekom szenved még mindig az osztalék csökkentése miatt, ma másfél százalékkal esett.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A Tesla megint meglódult, és két hete nem látott ugrást mutatott be. A Piper Sandler nevű cég 928 dollárra emelte a célárát. (Egy nappal korábban a Morgan Stanley határozott meg 1200 dolláros felső árszintet optimista szcenárióként, igaz az alapforgatókönyv csak 500 dollárral számol.) A részvény ma is hét százalékkal emelkedik 918 dollárra, de volt ma már 945 dollár is.

Itt az új üdvöske

A kisbefektetők kedvenc papírja azonban már nem a Tesla, hanem a Virgin Galactic űrturizmus-vállalkozás. Ennek részvényei ma 14 százalékkal is emelkedtek, most 11 százalékos pluszban vannak 33,60-on. A részvény december elején még csak 7,25 dollár volt, a drágulása még nagyobb és még inkább exponenciális, mint a Tesláé.

A Virgin Galactic árfoylama (Tradingview.com)

A kínai gazdaság részleges leállása azonban még tart, a tudósítások szerint sok gyár egyáltalán nem vagy csak félgőzzel működik. Sok ember alig megy ki az utcára, nem vásárol nem fogyaszt. Ebben a környezetben sok vállalat helyzete kilátástalanná vált, a fennmaradások vált kérdésessé. A pénzhiánnyal fertőzött vállalatok víruskötvények kibocsátásával tankolhatnak fel friss pénzzel a pénzpiacról.

Vállalatok egymás közt

Már a jegybank már nagyon sok pénzt pumpált a piacra és egy vállalatok is rendkívüli hiteleket kaptak, most arra bátorítja a cégeket, hogy ők maguk szerezzenek olcsó forrásokat a tőkepiacról. A “korona-kötvényeknek” elnevezett eszközök érdekében változtattak a keretfeltételeken. Egyszerűsítették a szokásos kötvény-kibocsátási eljárást, az engedélyezési időt pedig lerövidítették pár napra. (További részletek.) A papírt azonban főleg állami vállalatok veszik alacsony kamatuk miatt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél