BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 19. 19:01

Csúcsot döntögetnek az amerikai tőzsdék, az európai társaik is közel járnak hozzá, és a BUX is nagyon megközelítette a január eleji rekordot. A forint viszont erősen gyengült, 337 az euró. A Tesla ma is hét százalékkal drágult, de a kisbefektetők másik üdvöskéje túlszárnyalta. Szárnyakkal és fúvókákkal

Virgin Galactic/Mark Greenberg

Új csúcsokra törnek a tőzsdék szerdán, aminek két fő oka van. Az egyik szerint a kínai jegybanktól a vírus okozta gazdasági károk miatt további gazdaságélénkítő lépést várnak a piacok. A másik pedig, hogy az új vírusfertőzések száma már második napja csökkenő tendenciát mutat.

Így az amerikai részvényindexek 0,6-1,0 százalékos emelkedést mutatnak, új történelmi rekordot állítanak fel. A Stoxx 600 európai index is soha nem látott magasságban van. A német és francia mutatók is nagyon közel állnak hozzá, hogy csúcsot döntsenek.

Itthon a BUX index 1,4 százalékkal 46 000 pont fölé emelkedett, ahol utoljára január első napjaiban járt. Itt is csak nagyon kevés hiányzik a rekorddöntéshez. A forint viszont elég nagyot gyengült, két forinttal 337-re emelkedett az euró ára. Délben egyébként volt egy erősödő szakasz is, amikor 334,30 ig süllyedt az árfolyam.

Kilőtt az OTP, szenved a Telekom

A BUX emelkedését az OTP vezetik a papír 2,5 százalékkal ment fel, 15 630-ra. Történelmi maximuma 15 850 forint, ez sincs már messze. A Richter és a Mol is emelkedett egy százalék körüli mértékben. Csak a Magyar Telekom szenved még mindig az osztalék csökkentése miatt, ma másfél százalékkal esett.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A Tesla megint meglódult, és két hete nem látott ugrást mutatott be. A Piper Sandler nevű cég 928 dollárra emelte a célárát. (Egy nappal korábban a Morgan Stanley határozott meg 1200 dolláros felső árszintet optimista szcenárióként, igaz az alapforgatókönyv csak 500 dollárral számol.) A részvény ma is hét százalékkal emelkedik 918 dollárra, de volt ma már 945 dollár is.

Itt az új üdvöske

A kisbefektetők kedvenc papírja azonban már nem a Tesla, hanem a Virgin Galactic űrturizmus-vállalkozás. Ennek részvényei ma 14 százalékkal is emelkedtek, most 11 százalékos pluszban vannak 33,60-on. A részvény december elején még csak 7,25 dollár volt, a drágulása még nagyobb és még inkább exponenciális, mint a Tesláé.

A Virgin Galactic árfoylama (Tradingview.com)

A kínai gazdaság részleges leállása azonban még tart, a tudósítások szerint sok gyár egyáltalán nem vagy csak félgőzzel működik. Sok ember alig megy ki az utcára, nem vásárol nem fogyaszt. Ebben a környezetben sok vállalat helyzete kilátástalanná vált, a fennmaradások vált kérdésessé. A pénzhiánnyal fertőzött vállalatok víruskötvények kibocsátásával tankolhatnak fel friss pénzzel a pénzpiacról.

Vállalatok egymás közt

Már a jegybank már nagyon sok pénzt pumpált a piacra és egy vállalatok is rendkívüli hiteleket kaptak, most arra bátorítja a cégeket, hogy ők maguk szerezzenek olcsó forrásokat a tőkepiacról. A “korona-kötvényeknek” elnevezett eszközök érdekében változtattak a keretfeltételeken. Egyszerűsítették a szokásos kötvény-kibocsátási eljárást, az engedélyezési időt pedig lerövidítették pár napra. (További részletek.) A papírt azonban főleg állami vállalatok veszik alacsony kamatuk miatt.

Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
hírlevél