BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. szeptember 30. 11:42

A kereskedelmi háború újabb fejleménye is lehet, hogy felreppent a híresztelés kínai részvények eltávolításáról az amerikai tőzsdékről. Ezt később cáfolták, de estek a kínai papírok. A forint erőt gyűjt, az OTP már annyit ostromolta a 12 800-at, hogy lassan illene áttörnie. Ma jön egy Opus-jelentés.

Fotó: Wikimedia Commons

Az európai indexek alig moccannak ma, az amerikai határidős mutatók viszont 0,3-0,4 százalékos pluszban vannak. Itthon a BUX viszont negyed százalékkal esik kevéssel 11 óra után, az OTP, Mol, Richter, Telekom és az Opus egyaránt süllyednek.

1. Nélkülözhetjük a kínai részvényeket

A nemzetközi részvénypiacokat az kavarta fel a múlt hét végén, hogy a Bloomberg értesülése szerint az amerikai kormányzat mérlegeli egyes kínai részvények amerikai kereskedésének megszüntetését. Ezzel már korábban  is fenyegetőztek a kereskedelmi háború során, megnehezítendő a kínai cégek tőkéhez jutását.

Bő másfél száz papír lehet érintett, közülük például a Baidu jelentősen esett pénteken az USA-ban. Ezekre a kivezetési hírekre azonban már jött egy legalább részleges pénzügyminisztériumi cáfolat a hétvégén, így ma a kereskedés szolidan, szinte már álmosan indult Európában.

A kínai indexek egy százalékkal estek hétfő reggel, aminek azonban az is lehet az oka, hogy holnaptól hosszú, egy hetes nemzeti ünnep kezdődik náluk. Egy jó hír is jött, mely szerint a kínai Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzserindex szeptemberben felülmúlta a várakozásokat, és 50,4-ről 51,4-re emelkedett.

2. Választottak az osztrákok

Az eddig a koalíciót vezető jobbközép ÖVP előretört, a szélsőségesnek nevezett koalíciós partner FPÖ viszont jelentősen visszaszorult a vasárnapi előrehozott osztrák választáson. A következő koalíció összetétele még homályos, de könnyen kikerülhet belőle a szélsőjobb.

Az osztrák ATX tőzsdeindex szerény, 0,2 százalékos pluszban van, valamivel az európai átlag felett. Az egyébként negatív hozamú osztrák államkötvények árfolyama is csak szerényen süllyed, hasonlóan például a német állampapírokhoz.

3. Csúcsközelben az euró/forint

Pénteken 336,52 forintnál új történelmi rekordot ért el az euró árfolyama itthon az Investing.com rendszere szerint, mások szerint 336,19 az új maximum. Továbbra is történelmi csúcs közelében az euró-forint árfolyam – írta reggeli hírlevelében az Equilor Befektetési Zrt.

Euró/forint (Grafikon: Tradingview.com)

“A pénteki kereskedésben ismét érintette az árfolyam az emelkedő trendcsatorna felső trendvonalát, majd kisebb korrekció indult. Továbbra sem számítunk érdemi fordulatra, tehát összességében folytatódhat a forintgyengülés” – írták hétfő reggel. Rövid távon támaszt 333,22-nél és 327,50-nél, ellenállást a felső trendvonalnál, 336,19 és 336,77 forintnál látnak. Hétfőn 11 óra körül egyébként 334,70 az árfolyam.

Friss árfolyamok itt láthatók

4. Kitörést várnak az OTP-től

Az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja trükkös részvénynek nevezi az OTP-t. “Nem először tréfálja meg a befektetőket azzal, hogy a kritikus ellenállás szintnek tekintett 12 800 forint fölött zár, s aztán visszaesik a bázisba. Vagyis eddig egyszer sem erősítette meg a kitörést, miközben ostromolja a szintet. Már ötször futott neki a faltörésnek, s a mondás szerint ‘Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik’”.

Ezért a brókercég úgy véli, a bankrészvény a nem túl távoli jövőben nagy valószínűséggel tényleg áttöri a szintet.

A KBC Equitas pedig azt írja, az OTP román leánybankjának vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjút. “A vezérigazgató szerint a leánybank 5 éven belül a bank piaci részesedésének duplázását tűzte ki célul (jelenleg nagyjából 2,5 százalék a piaci részesedésük)”. A múlt héten teljesen lezárult az OTP szerbiai akvizíciója.

5. “Kispapírok”, Opus-jelentés

A KBC Equitas szerint ma este érkezik az Opus gyorsjelentése. A részvény “kitört a csökkenő trendvonal alól, így izgalmas technikai kép alakult ki az este érkező féléves jelentés előtt” – írták. Egyébként is izgalmas híreket láttak a magyar “kispapíroknál”.

Így pénteken jelentett az Appeninn, “minden soron látványos növekedést ért el a vállalat”. Az AutoWallis is múlt héten jelentett, árbevétele egy év alatt 21 százalékkal, átfogó eredménye pedig 148 százalékkal emelkedett. Holnap lesz az Estmedia közgyűlése, a Masterplast pedig hatmilliárdos kötvénykibocsátást tervez. Jelentős veszteség jöhet viszont a CIG Pannóniánál, az olasz határon átnyúló tevékenysége után további 670 millió forintot jelzett előre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Friss
hírlevél