BUX
35 473.12
-0.33%
-116.00
OTP
10 870.00
+1.02%
+110.00
MOL
1 797.00
-2.02%
-37.00
RICHTER
6 630.00
-1.04%
-70.00
MTELEKOM
381.00
-0.13%
+0.00
 
2019. június 4. 11:37

Az amerikai technológiai részvények viszonylag jól tartották magukat az elmúlt hetekben is, hétfőn viszont kegyetlen gyomrost kapott a szektor több nagyágyúja. Emiatt a cégeket reprezentáló Nasdaq Composit index is beszakadt. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi állhat a háttérben, mi várható a piacokon, mire érdemes figyelni?

Illusztráció. (Fotó: Getty)

1; Gyengélkedő piacok, zuhanó technológiai részvények

Az amerikai-kínai kereskedelmi vita továbbra is kiélezett, és egyelőre semmi jele a megoldásnak vagy a kompromisszum keresésnek. A befektetőket ráadásul az is aggasztja, hogy Donald Trump más országokkal szemben is radikális lépéseket helyezett kilátásba, így a napokban megfenyegette Mexikót, hogy vámot vet ki az onnan származó termékekre, de India számára is aggodalmat jelenthet, hogy elveszíthetik eddigi kiemelt státuszukat.
Hétfőn tetézte a bajt, hogy kiderült, a washingtoni igazságügyi minisztérium versenyjogi vizsgálatot indított a Google anyavállalata, az Alphabet, az Apple és a Facebook ellen. A technológiai óriások a vádak szerint visszaéltek az erőfölényükkel. Emiatt ezeknek a társaságoknak a papírjai hétfőn hatalmasat zuhantak, a Facebook 9, a Google 7, az Apple pedig 3 százalékkal esett.

2; Magához tért a forint

Napok óta erősödik a magyar fizetőeszköz, ez hétfőn és kedden is folytatódott. Az euróval szemben kedden egy egységnyit javult, és a 322-es szint alatt kereskedtek a piacon ezzel a devizapárral. Az elemzők szerint a 320-321 körül szint lehet a mostani erősödésnél a megálló, ha azt mégis sikerülne áttörni, akkor akár a 315-ös lélektani határ sem elképzelhetetlen.


3; Éledezik az autószektor

A legfrissebb amerikai eladási adatok a vártnál jobbak lettek, így az autóipari részvényeket ismét elkezdték a befektetők vásárolni. A szektorban ugyanakkor a kockázatok továbbra is megvannak, hiszen az eladások a gazdasági konjunktúrára érzékenyek, de a kínai-amerikai kapcsolatok alakulása is hatással lehet az eladásokra.

4; Az ausztrálok mutatnak utat a Fednek?

Kedden hajnalban három év után csökkentettek a kamatait az ausztrál jegybank. Az RBA (Reserve Bank of Australia) negyed százalékos kamatvágása azért fontos lépés, mert a fejlett gazdaságok közül ők voltak, akik a korábban indított kamatemelési cikluson fordítottak, és csökkentettek. Persze benne van a pakliban, hogy hamarosan más követőik is lesznek, hiszen a piacokon egyre többen vélik úgy, hogy hamarosan a Fed is hasonló lépésre fogja magát elszánni.

További árfolyamokat itt érhet el

5; Németországban erősítene a Richter

Német biztosítókkal kötött megállapodást a Richter Gedeon Nyrt. annak érdekében, hogy az egyik legfontosabb nőgyógyászati termékét az Esmyát hatékonyabban tudja értékesíteni, számolt be egy helyi szakportálra hivatkozva a Világgazdaság. A korábban az egyik legjobb kilátásokkal rendelkező termék értékesítése tavaly nagyon durván megtorpant. Annak forgalmazását ráadásul időlegesen fel is kellett függeszteni, de a májkárososdás gyanújával végzett vizsgálatok lezárását követően sem sikerült a terveknek megfelelő számokat hozni. Kérdéses, hogy a mostani megállapodás újra növekedési pályára tudja-e állítani a terméket, de a cég vezetése a korábbi 35 millió euróval szemben még így is 25 milliós bevételt vár ettől a készítménytől.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
hírlevél