BUX
34 448.80
-0.70%
-243.00
OTP
10 140.00
-2.41%
-250.00
MOL
1 713.00
-0.23%
-4.00
RICHTER
6 830.00
+0.81%
+55.00
MTELEKOM
372.00
+1.22%
+4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 4. 11:37

Az amerikai technológiai részvények viszonylag jól tartották magukat az elmúlt hetekben is, hétfőn viszont kegyetlen gyomrost kapott a szektor több nagyágyúja. Emiatt a cégeket reprezentáló Nasdaq Composit index is beszakadt. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi állhat a háttérben, mi várható a piacokon, mire érdemes figyelni?

Illusztráció. (Fotó: Getty)

1; Gyengélkedő piacok, zuhanó technológiai részvények

Az amerikai-kínai kereskedelmi vita továbbra is kiélezett, és egyelőre semmi jele a megoldásnak vagy a kompromisszum keresésnek. A befektetőket ráadásul az is aggasztja, hogy Donald Trump más országokkal szemben is radikális lépéseket helyezett kilátásba, így a napokban megfenyegette Mexikót, hogy vámot vet ki az onnan származó termékekre, de India számára is aggodalmat jelenthet, hogy elveszíthetik eddigi kiemelt státuszukat.
Hétfőn tetézte a bajt, hogy kiderült, a washingtoni igazságügyi minisztérium versenyjogi vizsgálatot indított a Google anyavállalata, az Alphabet, az Apple és a Facebook ellen. A technológiai óriások a vádak szerint visszaéltek az erőfölényükkel. Emiatt ezeknek a társaságoknak a papírjai hétfőn hatalmasat zuhantak, a Facebook 9, a Google 7, az Apple pedig 3 százalékkal esett.

2; Magához tért a forint

Napok óta erősödik a magyar fizetőeszköz, ez hétfőn és kedden is folytatódott. Az euróval szemben kedden egy egységnyit javult, és a 322-es szint alatt kereskedtek a piacon ezzel a devizapárral. Az elemzők szerint a 320-321 körül szint lehet a mostani erősödésnél a megálló, ha azt mégis sikerülne áttörni, akkor akár a 315-ös lélektani határ sem elképzelhetetlen.


3; Éledezik az autószektor

A legfrissebb amerikai eladási adatok a vártnál jobbak lettek, így az autóipari részvényeket ismét elkezdték a befektetők vásárolni. A szektorban ugyanakkor a kockázatok továbbra is megvannak, hiszen az eladások a gazdasági konjunktúrára érzékenyek, de a kínai-amerikai kapcsolatok alakulása is hatással lehet az eladásokra.

4; Az ausztrálok mutatnak utat a Fednek?

Kedden hajnalban három év után csökkentettek a kamatait az ausztrál jegybank. Az RBA (Reserve Bank of Australia) negyed százalékos kamatvágása azért fontos lépés, mert a fejlett gazdaságok közül ők voltak, akik a korábban indított kamatemelési cikluson fordítottak, és csökkentettek. Persze benne van a pakliban, hogy hamarosan más követőik is lesznek, hiszen a piacokon egyre többen vélik úgy, hogy hamarosan a Fed is hasonló lépésre fogja magát elszánni.

További árfolyamokat itt érhet el

5; Németországban erősítene a Richter

Német biztosítókkal kötött megállapodást a Richter Gedeon Nyrt. annak érdekében, hogy az egyik legfontosabb nőgyógyászati termékét az Esmyát hatékonyabban tudja értékesíteni, számolt be egy helyi szakportálra hivatkozva a Világgazdaság. A korábban az egyik legjobb kilátásokkal rendelkező termék értékesítése tavaly nagyon durván megtorpant. Annak forgalmazását ráadásul időlegesen fel is kellett függeszteni, de a májkárososdás gyanújával végzett vizsgálatok lezárását követően sem sikerült a terveknek megfelelő számokat hozni. Kérdéses, hogy a mostani megállapodás újra növekedési pályára tudja-e állítani a terméket, de a cég vezetése a korábbi 35 millió euróval szemben még így is 25 milliós bevételt vár ettől a készítménytől.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Részvény / Deviza / Áru Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban?
Eidenpenz József | 2020. július 29. 18:51
Európában összességében stagnáltak a tőzsdék, ehhez képest a hazai BUX fél százalékos emelkedése szép teljesítmény. A forint is pluszba kapaszkodott, és ismét életjeleket mutat az olaj. Miközben a piacok a Fed ülésére várnak, az internetes óriások vezetői arról kell nyilatkozzanak, nem váltak-e túl hatalmassá. Eközben kiszivárgott, hogy eladnák a támadások kereszttüzében álló TikTok-alkalmazást. Musk újabb tweetje kelt feltűnést.
Részvény / Deviza / Áru James Bond autó nélkül maradhat, a DB húzza vissza az OTP-t
Eidenpenz József | 2020. július 29. 12:20
Európa ma sem igazán találja az irányt, az egyik tőzsdén emelkedés, a másikon süllyedés van. A BUX-index enyhe mínuszban, rossz hírt kapott a Mol, mégis az OTP esik jobban. Adják az európai bankokat a gyorsjelentések nyomán. Meddig mehet még az arany? A forint minimális gyengülést mutat.
hírlevél