<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Egy magyar tulajdonú és vezetésű, észtországi bejegyzésű vállalkozás saját kriptodevizát indított, amely mögött aranyfedezet van, így értéke stabilizált. Szigorúan szabályozott szolgáltatásra törekszenek, a klasszikus kriptodevizák névtelenségét névre szóló számlákkal cserélik fel, ami azonban védi a tulajdonosokat. A sebessége pedig a bitcoin vagy az ether rendszerének sokszorosa.
A BlockBen vezetői

Arany alapú, fizetési és befektetési célú kriptodevizát dolgozott ki egy magyar érdekeltségű, észt bejegyzésű vállalkozás, a BlockBen. Az aranyletét fizikailag egy angol nagykereskedő cég zürichi széfjeiben található. A lehetőség megvan a fizikai kikérésre, de ezt a költségek miatt csak nagyobb mennyiségben éri meg. Erre tudunk árajánlatot adni – mondták el a cég sajtótájékoztatóján.

Más arannyal fedezett kriptodeviázákhoz képest nagyon prudens, jól auditálható rendszert kínálunk. Az ügyfélvédelmet másoknál sokkal prudensebben tudjuk biztosítani, az anonimitás ki van zárva. Az ügyfelek név szerinti nyilvántartásának köszönhetően rendkívüli esetekben rendelkezhetnek a nevükön nyilvántartott arannyal. Kompetitív árazást is sikerült kialakítanunk – mondták el.

Régóta vannak a piacon aranyfedezetű kriptodevizák, ennyire szabályozott környezetben és transzparensen azonban egyik sem működik – állítják.

Külföldről hazatérő magyarok

A BlockBen magyar tulajdonú, észt bejegyzésű cég, erre azért volt szükség, mert a globális szabályozás a blokklánccal kapcsolatban hiányos. Olyan európai országot szerettek volna, amelyben a szabályozás már megfelelő – mondta el Bodnár Viktor vezérigazgató. Nehéz a kriptodevizák, blokklánc terén megfelelő, minden részterülethez értő szakembereket találni, sokan közülük külföldről hazatérő magyarok.

A kriptodevizák kapcsán számos probléma merült fel az idők során, különösen tavaly év végén, ezek egy részére egy eszközalapú kriptovaluta nagyon jó választ tud adni. Ez az év az eszközalapú kriptók éve lehet – mondta a szakember.

Két kriptó egyért

A cég rendelkezik virtuális valutapénztári engedéllyel, nemesfém– és ékkő-kereskedelmi engedéllyel és virtuális valuta pénztárca (wallet) szolgáltatásra vonatkozó engedéllyel is – hangzott el. Krocsek Attila igazgató szerint a cégnek saját blokklánca, adatbázisa, infrastuktúrája van, az egész egy saját vállalati platform keretén belül zajlik.

A rendszerben két kriptodeviza van: a blockstock a tranzakciók “validációjában” (hitelesítésében) vesz részt, hasonlóan az Ethereum lánc erre a célre szolgáló speciális kriptodevizájához. A másik a blocknote, a aranyhoz kötött. A Bocknote-rendszer első szintjén az arany, mint fedezet helyezkedik el, de a bloklánc bővíthető, más kriptodevizákat is létre lehet hozni rajta másfél eszközfedezettel (pl. műkincsek).

Olcsó aranyvétel?

Egy blocknote kriptodeviza értéke egy század gramm arannyal egyenlő, ez jelenleg mintegy 130 forint. Aki blocknote-ot vásárol, az lényegében fizikai aranyat vásárol, amit a saját nevén tartanak nyilván. (A rendszerben való regisztráláshoz számos személyes adatot is meg kell adni, bankszámlaszám, lakcím stb. – a szerk.)

A kriptodeviza így online fizetési lehetőséget is kínál, de az aranyba való befektetést is megkönnyíti létrehozói szerint. Ha valaki fizikai aranyat vásárol, akkor ugyanis magas, másutt “esetenként 30-40 százalékos felárat is fizethet érte” – mondta Krocsek Attila. (Máskor esetleg csak pár százalékot – a szerk.)

Ennyi a jutalék

A blocknote-eladások után 2,2+0,6 százalék jutalékot számítanak fel, ebből az utóbbi tétel egy Gold Pool nevű közös alapba kerül, ami az üzleti modellt működteti, a blockstock-tulajdonos befektetőket illeti. A blockstock egy spekulatív eszköz magas kockázattal, a befektetők részvény-szerűen részesednek a rendszer hasznából.

A Blocknote hosszú távon piacvezetővé szeretne válni az aranyfedezetű kriptodevizák terén. Szerzői szerint “menekülő kriptovalutának” is alkalmas, amelynek értéke stabil, amint a tipikusan menekülőeszköznek számító aranyé is.

hirdetés

Hiteles könyveléssel

Fazekas Imre vezető fejlesztő szerint a való világ problémáira szabták kriptodevizájukat, amely a “végrehajtható jog” szabályain alapszik. Egy jogilag is végrehajtható üzleti modell számítástechnikai kivitelezéséről van szó.

Szabó András informatikai igazgató szerint szükséges, hogy a rendszerről bizonyítható legyen, hogy nagy biztonságot nyújt, ami a banki rendszerekhez hasonlítható. “Hiteles könyvelés blockchain alapokon” – ez a rendszer egyik alapja. Szükség van arra, hogy a rendszer módosíthatatlan legyen, az adatokhoz ne férhessen hozzá senki, aki módosíthatná a rendszert.

Kell a sebesség

A blocknote rendszere a  blokklánc szintjén módosíthatatlan, hamisíthatatlan, a jövőben nem lesz szükség évi többszöri auditálásra – hangzott el. Az analitikus rendszer és a főkönyv (mérlegkimutatás) között konzisztens kapcsolat legyen, a rendszer auditálható, a jogszabályoknak megfelelő kell legyen.

A kriptodevizák egyik hiányossága gyakran a sebesség, a blocknote-rendszer másodpercenként ezer tranzakciót tud mozgatni, ami már a banki rendszerekhez mérhető. (Jelenleg a bitcoinnál ez 2-4, az Ethereum-rendszerben 15-20 tranzakció másodpercenként. De szinte minden létező kriptodevizánál dolgoznak a sebesség növelésén, a “skálázhatóságon” – a szerk.) A két kriptodeviza közül a blocknote kriptotőzsdére való bevezetésén dolgoznak, a blockshare-nél ezt nem tervezik.

Hol marad a magyar szabályozás?

Az észt szabályozás szerint nincsen szavatolótőke-előírás a hasonló vállalkozásokra. A cég nagy összegeket költött el a fejlesztésre saját forrásból, a pontos összeget üzleti titokra hivatkozva nem nevezték meg.

A cég vezetői kifejezték reményüket, hogy a tavaszi G20-találkozó után – ahol a résztvevők a kriptodevizák szabályozása mellett foglaltak állást – a magyar hatóságok is ebbe az irányba mozdulnak majd el. (A Wikipediának az egyes országok kriptodeviza-szabályozásáról szóló aloldalán Magyarországról csak annyi van, hogy az MNB időnként óv tőlük – a szerk.)

A Tether-sztori, Winklevoss-ék és a bitcoin

A kriptodevizák kritikusainak egyik legfőbb érve, hogy azok ára rendkívüli módon ingadozik, így nem alkalmas semmi értékének a mérésére. Egy másik, hogy “nincs mögöttük semmi”, garancia, védelem, valamiféle kézzelfogható, belső érték. A vita régi és bonyolult, az egyik megoldást az úgynevezett stablecoin-ok (“stabil kriptodevizák”) jelentik.

Ezek árát valamilyen módon stabilizálják, amire van többféle módszer, a legismertebb az eszközalapú kriptodeviza. Például deklarálják, hogy dollárt (eurót, aranyat stb.) helyeznek letétbe, és a kriptodeviza bármikor át/visszaváltható az adott eszközre.

Ennek a csoportnak legismertebb szereplője a dollárra váltható tether, amely ma is a nyolcadik legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptodeviza 1,8 milliárd dollárral, 99,35 centes darabonkénti árfolyammal. De szinte állandóan támadják és kétségbe vonják a fedezet meglétét, sőt árfolyam-manipulációs eszköznek állítják be a bitcoin-piacon. Nemrég az árfolyama is megrendült egy rövid időre, jelentősebben elvált az egy dollártól. Emiatt sorra indítják a konkurens “stabil kriptókat”, például a Facebook kapcsán elhíresült Winklevoss-fivérek is Gemini dollár néven.

A Blocknote részben ezekhez a stablecoin-okhoz hasonlít. Részben talán a Ripple céghez és annak XRP nevű kriptodevizájához, amely egyfajta hidat képez a bankrendszer és a kriptovilág között.

Előadás a tetherről. Néha kissé ferde a pálya. (Fotó: Tether, Twitter)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17565 17300 17905 -1,82% 17565 17590 3 922 357 750 Ft 2021-12-02 16:19:09
MOL 2410 2400 2450 -1,47% 2410 2416 949 126 248 Ft 2021-12-02 16:17:48
MTELEKOM 416 415 419 -0,36% 416 416 93 854 446 Ft 2021-12-02 16:18:16
RICHTER 8640 8585 8680 +0,06% 8630 8640 656 697 795 Ft 2021-12-02 16:13:35
OPUS 225 224 229 0,00% 223 225 6 962 428 Ft 2021-12-02 16:08:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Részvény / Deviza / Áru Jól ment ma a Mol-részvényeknek
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 395,59 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 51 860,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell rúgását is kiheverte a tőzsde, a forint pedig köszöni a meglepit
Eidenpenz József | 2021. december 1. 11:57
Egy nap le, egy nap fel, a volatilitás magas, de ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék. Pedig számos okuk lenne az esésre, például azért, mert előbb szigoríthat a Fed. A forint jól fogadta az MNB tegnapi váratlan lépését, reggel már 363 is volt az euró. Az ether megint túlteljesítette a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Az omikron a befektetőkre is ráijesztett
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 19:09
A vezető részvények közül csak az OTP-nek volt jó napja a BÉT-en. 
Részvény / Deviza / Áru A metaverzum-kriptodevizák a fekete péntek ellenére is majdnem dupláztak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:45
A kriptodeviza-piacon már régen nem a bitcoin a legfőbb látványosság, most például annak stagnálása mellett egyes divatos érmék ára 80-90 százalékkal ment fel. A sláger a metaverzum és az ahhoz kapcsolódó technológiák. Az árupiacon csúnya esést hozott a fekete péntek, de ismétlődhet a 2020-as forgatókönyv, amikor egy nagy szakadást másfél éves masszív emelkedés követett.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, mikor nyit az első magyar kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 15:13
A legalább százezer főre becsülhető magyar kriptopénz-tulajdonosi kör a hírek szerint nemcsak a világhírű bitcoinból és ethereumból vásárolt be előszeretettel, hanem szívesen költött a magyar fejlesztői csapattal, honlappal rendelkező kriptopénzekre is. Ennek a trendnek egy új, meghatározó állomása lehet, hogy december elején elérhetővé válik az első magyar iparági börze, a New Change Kriptotőzsde.
Részvény / Deviza / Áru Pusztít az omikron a tőzsdéken, mit jelent Elon Musk rejtélyes tweetje?
Eidenpenz József | 2021. november 30. 11:46
Az omikron variáns hírei és két fontos ember aggasztó nyilatkozatai nyomán ismét pesszimizmus uralkodik a tőkepiacokon, a tőzsdeindexek letörölték a teljes tegnapi nyereséget és még lejjebb mentek. Az OTP és a Mol sem tudott ezen felülemelkedni, a forint minimális erősödésre képes. Esik az olaj, emelkedik az ether
Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló