TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Főleg geopolitikai és amerikai belpolitikai feszültségekkel magyarázzák a tőzsdék nyomott hangulatát. Európában ehhez az erős euró is hozzájött. Budapesten viszont emelkedett az index, az OTP-re már 12 ezer feletti célár is kijött. A forint erős, az olaj ismét esik.

Aki finoman akar fogalmazni, azt olyanokat ír, hogy „bizonytalan az amerikai elnök naptárbeosztása”, vagy „nem tudni, mikor kerül sor a tervezett adócsökkentésre”. Aki keményebben, az a Fehér Házban és környékén uralkodó felfordulásról, káoszról, Trump stábjának széthullásáról ír. A koreai feszültség is gyakran előjön, ezúttal egy hadgyakorlat miatt, és más külpolitikai problémák, például a legújabb afganisztáni, oroszországi csapatmozgások.

Egy biztos, ezek a hírek nem jók és a politika lehet az egyik oka annak, hogy a tőzsdék ma sem igazán remekeltek. A német DAX index 0,8, a francia CAC 0,5, a brit FTSE 100 pedig 0,1 százalékkal esett zárásig. Este hatkor az S&P 500 index pár pontos pluszban volt, a Dow Jones ipari átlag stagnált, a Nasdaq indexe pedig 0,1 százalékos mínuszban tartózkodott.

A Richter és a Mol húztak jól

A magyar tőzsde vezető indexének 0,4 százalékos emelkedése így szépnek számít, a négy vezető részvényből három drágult. Ráadásul az index alig 90 pontra állt meg eddig rekordjától, a 37 187 ponttól. Az 5,3 milliárdos részvényforgalom viszont igencsak nyárias.

Az OTP 0,15 százalékkal csökkent, 10 015 forintra, a Mol viszont 0,5 százalékkal ment fel 23 270-re. A Richter 0,8 százalékkal 6600-ra drágult, a Telekom egy forinttal 475-re. A kis papírok közül ma az Appeninnért őrültek meg, 15 százalékkal drágult, míg a Konzum „csak” hattal.

Sorozatos OTP-céláremelés

Az európai tőzsdék eséséhez hozzájárulhatott, hogy a dollár megint esett, az euró/dollár 1,1818, ami közel van az augusztus eleji csúcshoz. A forint erős, kissé lejjebb, 303,30-on áll az euró.

Optimisták az elemzőházak a magyar papírokra a KBC Equitas szerint, folyamatosan jöttek a céláremelések a múlt héten. Az OTP-nél például a HSBC 8930 forintról 12 100 forintra, az UBS 9500 forintról 11 100 forintra, a VTB Capital 9000 forintról 10 000 forintra, a Citi 9965 forintról 11 315 forintra emelt. Magának az Equitasnak az új célszintje 11 ezer (korábban 10 000 volt), a stop-losst 9380 forintra emelte 8850-ről.

Nagyot esett az olaj

A VIX index közel hat százalékos, a közeli határidős kontraktusa 3,6 százalékos mínuszban van. A VIX-piacról és annak utóbbi egy éves magas (pozitív vagy negatív) hozamáról ma délután itt írtunk.

A jegybankárok nagy találkozója lesz idén Jacksonville-ben, augusztus 24-26 között. Itt Mario Draghi-tól várnak esetleges iránymutatást, kiszivárogtatást a piacok az Equilor blogja szerint.

A múlt hét végén nagyot hajrázó olaj ma visszaesett, körülbelül 1,9 százalékkal ment lejjebb. Az aranynak viszont szokás szerint jót tesz a gyenge dollár, fél százalékos pluszban van.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél