TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi hónap különlegessége volt a többszörösére emelkedő Plotinus részvénye, és napról napra egyre érdekesebb fordulatok zajlanak. A Mol, az OTP és a Richter ma gyengélkednek, Európa szerte esés tapasztalható. Az olajár is lejjebb csúszott.

A Plotinus volt hosszú ideig a pesti tőzsde egyik legkiválóbb részvénye: olyan volt, mint egy befektetési alap, melynek ára nagyjából mindig a cég tényleges értékét tükrözte. A cég befektetési politikáját Zsiday Viktor irányította zseniálisan: a Plotinus értéke 2011 és 2016 között négyszeresére emelkedett. A főtulajdonos azonban ekkor úgy gondolta, ennyi elég volt, szerette volna kivezetni a céget a tőzsdéről, ez azonban nem jött össze.

Tulajdonosi átrendeződés

Ekkor a cég megkezdte saját részvényeinek felvásárlását, mondván, ha csak kevés részvény marad, akkor már könnyen kezelhető a helyzet. Nos, ez ha lassan  is, de végül így lett: a cég a saját részvényeinek 93,53 százalékával rendelkezik, de ezt hivatalosan csak múlt héten tudhattuk meg, mivel csak akkor jelent meg a BÉT honlapján a cég adatainál, addig még Zsiday Viktor is komoly tulajdonosként szerepelt.

Az adatok kissé lassú nyilvánosságra kerülését múlt héten már az MNB is nehezményezte, a két jelenleg is ismert tulajdonos mindenesetre bejelentette részesedésszerzését, legutóbb tegnap. Mindennek alapján úgy tűnik, hogy közel 32 ezer részvény van, ami nincs a cég birtokában, ebből az utolsó bejelentések szerint 6370 darab az AGY69 AG cég birtokában van, melynek tulajdonosa Ádámosi Gyögy, 3186 pedig Korányi Tamás tulajdonát képezi.

Szezonja van 

Ez 20 illetve 10 százalékos szavazati jogot jelent, miután a sajátrészvények értelemszerűen nem jogosítanak szavazatra, kérdés, hogy kinél lehet a fennmaradó nagyjából 22 ezer részvény. Ez mindenesetre olyan kis mennyiség, hogy akár közkézhányad, akár valakinél még komolyabb szavazati jogot megtestesítő mennyiség van, a papír a tőzsdén érthetően teljesen illikviddé vált, így árfolyama korlátlanul mozdulhat bármerre egész kis forgalommal is.

Normális körülmények között persze egy olyan cég senkit nem érdekelne, ami 93,5 százalékban saját magát birtokolja, de tevékenysége nincs, és különösebb stabil értékű vagyon sincs benne. Amióta azonban a Mészáros-csoport a korábban jóval kisebb értékű Konzumot, Opust, és Appeninnt hatalmas vagyonnal feltöltve megajándékozta a részvényeseket, és a 4iG is a csoport megjelenése után tízszerezte árfolyamát, most érthető módon sokan el tudnak képzelni hasonló helyzetet az ilyen érdekes papíroknál.

A papír ma 3 százalékkal emelkedik 23 ezer forintig, ez a négyszerese annak az árnak, ahol az egykor Zsiday Viktor által felfuttatott cég fundamentális értéke volt, és ez a négyszerezés alig több mint egy hónap alatt következett be.

Esnek a blue chipek, ereszkedik az olajár

A blue chipek közben ma esésbe váltottak, a Mol másfél százalékkal esik 3178 forintig, az OTP egy százalékkal 11 580 forintig, a Richter ugyancsak másfél százalékkal 5715 forintig, a Telekom viszont stabil, az ár 454 forint. A BUX 1,15 százalékkal csökken 40 420 pontig.

Az európai indexek is csökkennek, a német és francia piac fél százalékkal, a kisebbek jellemzően egy százalék körül. Esik az olajár: a Brent típus visszatért 60 dollár alá, a WTI még kevéssel 50 dollár fölött van.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél