TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A 2000. év márciusában tetőzött az úgynevezett dotcom lufi, amit utána teljes összeomlás követett. Ez nem más volt, mint az internetes, telekommunikációs és egyes technológiai részvények égbe menetele, majd töredékükre zuhanása. Most úgy tűnik, a bitcoin ugyanezt az utat követi, csak sokkal gyorsabban zajlanak az események.

A Morgan Stanley elemzése úgy látja, hogy a bitcoin pont úgy viselkedik, mint a Nasdaq tette annak idején. Akkor a Nasdaqon forogtak az említett szektorokba tartozó cégek, ma már sokkal kiegyensúlyozottabb a nagy elektronikus amerikai tőzsdén forgó részvények köre. Akkor, 20 évvel ezelőtt, az őrületet tetőzését megelőző években 250-280 százalékot emelkedett a Nasdaq, és ugyanezt tette most a bitcoin, mielőtt elérte csúcsát, csak nagyjából 15-ször gyorsabban.

Hasonlóság

A bitcoin történetében ugyanakkor voltak már nagy árfolyamzuhanások korábban is: 2009-es megalkotása óta négyszer volt 28-92 százalék közti visszaesés. Most decembertől február elejéig értéke 70 százalékát vesztette el a bitcoin, így ezzel még csak nem is lóg ki a korábbi visszaesések sorából. A Nasdaq viszont a 18 évvel ezelőtti csúcs után produkált hasonlókat: egy-egy eső hullám mértéke átlagosan 45-50 százalék volt, amit aztán nagy felpattanások követtek, de utána mindig új mélypontok következtek.

Eltérés

A lényeges eltérés, hogy a bitcoin az említett visszaeséseket még emelkedő trendje alatt hozta össze, míg a Nasdaq a lufi kipukkadása után, így a Morgan Stanley is úgy gondolja, hogy a két szituáció közé nem lehet egyenlőségjelet tenni, viszont az egyezéseket ennek ellenére érdekesnek találják, és úgy gondolják, hogy az utolsó gigantikus felfutás után a lufi pukkadásának kezdetét láthatjuk.

Az árfolyam alakulása mutat is ilyesmit, de ahhoz, hogy ebből kialakuljon egy tényleges összeomlás, mégpedig Nasdaq  mintára, az kellene, hogy újabb mélypontok jelenjenek meg az árban, a felpattanások idején pedig mindig alacsonyabb tetők, ahonnan átlagosan 45 százalék körüli az esés a következő aljig. Konkrétan a bitcoinnak most jócskán 6000 dollár alá kéne esnie, az azt követő korrekció után pedig újabb mélypontnak következni.

Van, amelyik pont olyan

Érdekes módon néhány másik kriptodeviza viselkedésére sokkal inkább ráillik a Nasdaq modell. A ripple hegymenete decemberben 30 centről indult, és egyetlen hónap alatt több mint a tízszeresére száguldott fel, 3,80 dollárig. Onnan ugyanolyan meredeken visszaesett 1 dollárig, felpattant 1,60-ig, majd február elejére, amikor a bitcoin elérte mélypontját, 70 centig esett. Onnan felpattant 1,15-ig, de azóta újra esik, és a napokban a 60 centes szintet is elérte, vagyis a csúcspontról értéke 84 százalékát vesztette el. Ez mindenképpen erős medvepiac, mondhatni összeomlás, Nasdaq módra, 15-szörös sebességgel.

Ripple

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél