BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. február 20. 11:00

Íme, Andy Vajna posztumusz nagy dobása, melyet nem is sejthetett: nemzetközi indexbe vették fel az Est Media részvényeit, miután elég likvid lett a papír, így az árfolyam tegnap elszállt, ma is emelkedik. A hasonló okból tegnap emelkedő Konzum ma már csökken. Kitartóan erősödik az arany.

Szinte hihetetlen, ami az Est Media részvényével történik: a tevékenységet nem végző, üres cég részvényét felvették a FTSE Global Equity Index Series – Emerging Europe indexbe. A cég közleménye szerint a felvételre a likviditásra, a piaci kapitalizációra és a közkézhányadra vonatkozó kritériumok teljesítését követően került be.

A felülvizsgálatkor ezt a három kritériumot nézik egy papírnál: azt figyelmen kívül hagyják, hogy a részvény szereplése valós teljesítményen alapul, vagy egy üres cég papírjaival zsonglőrködnek a befektetők. Erre valószínűleg nem is gondoltak, amikor az indexbe kerülés szabályait megalkották: senkinek nem jutott eszébe, hogy egy üres cég tartósan nagy forgalommal és nagy tőzsdei kapitalizációval lehet jelen a parketten.

Az Est Media esetében pedig ez történik: amióta divat lett a kis tőzsdei cégeknél várni a messiást, pontosabban olyan befektetőt, aki a drágán megvett részvényekért hatalmas vagyont hoz a cégbe, ezt a papírt is felkapták. Tavaly meg is jött a messiás Andy Vajna személyében, aki 5 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban, befektetésre azonban nem került sor, az üzletember halála pedig eloszlatta a reményt, tegnap a kereskedés elejére 78 forintig esett a korábban a dupláján is járó árfolyam.

Est Media, nagy ugrás

A FTSE Russel döntése azonban a legjobbkor jött: az indexkövető alapok automatikusan megveszik a részvényt indexbeli súlyának arányában, és persze ettől a többi befektető kedve is megjön. Az ár tegnap limittel emelkedett, ma is 9 százalékkal van feljebb 109,5 forinton. Mindazonáltal, ha nem jön igazi befektető, és nem hoz üzletet a cégbe, az árfolyam emelkedése megint vélhetően megint csak átmeneti lesz.

A Konzum is a nemzetközi indextagságnak köszönhetően szárnyalt tegnap, ma már azonban 4 százalékkal esik a papír 227,5 forintig. A Konzumnál valószínűleg számítottak erre az eseményre és előre vettek a papírból, az Est Media esetében azonban valószínűleg nem sokan vártak ilyen fordulatot, az meglepetésként ért mindenkit.

A nagyok alig mozdulnak: a Mol 0,4 százalékkal van feljebb 3314 forinton, az OTP ugyanennyit csökken 11 640 forintig. Az európai tőzsdék többségén alig van mozgás, a DAX azonban 0,7 százalékkal erősödik 11 390 pontig.

Arany, 3 hónap

Remek formában az arany: 1350 dollárig szaladt fel az ár, majd kissé korrigált 1345-ig. Novemberben még 1200 dollár volt az ár, így a nemesfém igen szép három hónapos időszakot tudhat maga mögött.

Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Friss
hírlevél