TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csak erős idegzetűeknek ajánljuk ezen a héten a világ tőzsdéit, a befektetők sem döntötték még el, hogy a pohár félig üres vagy inkább félig tele van. A svájci frank miatt a devizahiteleseknek egyelőre nem kell aggódnia
Ez a hét is nehéz lesz a nyugat-európai értéktőzsdék számára - vajon melyik nem volt az az utóbbi néhány hónapban? A piacok tizenhetedik hete bukdácsoltak a múlt héten, rövid megszakításokkal.

Most inkább függ minden a félig telt vagy félig üres pohár megítélésétől, mint bármikor. A piaci bizonytalanság folytatódik az euróövezeti államadósság-válság, az amerikai adósságplafon-emelés rossz emlékű nehézségei, az amerikai kormányzati adósság hitelminősítői leértékelése és a az első negyedévinél gyengébb vállalati eredmények miatt. Ám a legutóbbi előrejelzések - a nagy nemzetközi bankcsoportokéi éppúgy, mint a hét végén az amerikai jegybankéi -, habár lassuló gazdasági növekedésre, de a recesszió elkerülésére utalnak.

A pohár félig üres, vagy félig tele van?

A Fed elnöke a múlt hét végén adós maradt további pénzügyi ösztönzők bejelentésével: ettől a New York-i piacok előbb zuhantak, majd a dolgok átgondolása után erős nyereséggel zártak. Félig üres a pohár - nem lesz új gazdaságösztönzés -, de félig tele van: eszerint talán nincs is szükség új enyhítő programra, és így az inflációs veszély is kisebb. A mostani, igen alacsonyra átárazott szintekről tehát enyhén fölfelé is mozdulhatnak a piacok a jövő héten, ha mind több befektető figyel föl arra, hogy az elmúlt hetek félelmeivel szemben - ahogyan egy londoni elemző megfogalmazta - "mégsincs itt a világvége".

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója pénteken 0,65 százalékos napi veszteséggel 919,03 ponton végzett, 18,07 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt, de 1,02 százalékkal az előző pénteki záró fölött.

Így a múlt hét kivételes volt, amennyiben a hét eleji emelkedést nem tette semmissé az utolsó kétnapi visszaesés. Ily módon az európai tőzsdei tőkeérték 70 százalékát fedő mutató a múlt héttel együtt tizenhét hétből továbbra is csak tizennégyet fejezett be alacsonyabban az előzőnél. Ilyen tartós veszteségsorozata mindenesetre nem volt az 1998-99-es ázsiai fizetési válság óta.

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) a múlt hetet 4,3 százalékkal, az S&P 500-as gyűjtőmutató 4,7 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 5,9 százalékkal magasabban végezte, mint az előzőt. Előzőleg több mint egy hónapig nem volt heti emelkedés New Yorkban.

Ki bír majd el a svájci frankkal?

Magas szinten, de az utolsó világrekordok alatt stabilizálódott a svájci frank az utóbbi két hétben, részint a Svájci Nemzeti Bank likviditásnövelő intézkedéseitől és nyíltpiaci eladásaitól, részint attól a piaci aggodalomtól, hogy ha a befektetők túlfeszítenék a húrt, akkor esetleg ez euróhoz kötik a frank árfolyamát. A Fed elnökének hét végi beszéde nyomán a dollár is megugrott, majd óvatos profitkivételben leadta napi nyereségét, de az amerikai valuta egészében mindenképp megújult potenciálja is elvett a frank vonzerejéből.


Az euró 1,4490 dollár volt péntek este vételi oldalon a bankközi piacon, 0,63 százalékkal jobb az egy héttel korábbi 1,4400 dollárnál, 8,21 százalékkal jobb, mint tavaly év végén. Idei csúcsa 1,4939 dollár, ezt május 4-én érte el, ez a legmagasabb volt 2009. december 4-e óta is.

Péntek este az euró 1,1682 svájci frank volt vételi oldalon, 3,33 százalékkal jobb az egy héttel azelőtti 1,1306 franknál, 6,21 százalékkal gyengébb, mint év végén. Az euró utolsó történelmi mélypontja a svájci valutával szemben 1,0080 frank volt, augusztus 9-én. Jó ideig a dollár sem bírt a svájci valutával: augusztus 9-én a dollár is történelmi mélypontra esett - ez 0,7072 frank volt -, de azóta javult. A múlt hetet 0,8064 frankon végezte, 0,8157 frankos napközi csúcs után.
E fejlemények mellékhatásaként augusztus 9-én a forint is új történelmi mélypontot ért el a frankkal szemben 273,43/frankon, de a múlt hetet 232,09/frankon fejezte be.

MTI, Privátbankár

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél