TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kezdeti pluszok után Trend nélküli kereskedés és szerény esés jellemezte az európai tőzsdéket, de Amerikában ismét az optimizmus az úr. Ebben szerepet játszott, hogy Kínából is, Európából is és az USA-ból is jó ipari beszerzési menedzserindexeket jelentettek. Néhány részvény csuda dolgokat művel, ilyen a Zoom Video, amelynek árfolyama valósággal robbant.

A kezdeti pluszból mínuszba jutottak az európai részvények ma, de trend nélkülinek is nevezhetjük a kereskedést. A Stoxx 600 index értéke 0,4 százalékkal csökkent. A német index 0,2 százalékos plusz tudott elérni, de 13 000 pont alatt maradt. Franciaországban 0,2, Londonban 1,7 százalékkal csökkent az irányadó mutató. Az Egyesült Államokban az S&P 500 0,3, a Nasdaq 100-as index 1,0, a Dow Jones Ipari átlag 0,3 százalékkal emelkedik.

Kelet-Közép Európával csúnyán bántak az eladók, a lengyel WIG több mint másfél százalékkal süllyedt, Budapesten pedig egy százalékos volt a BUX csökkenése. Az OTP 0,9, a Richter 2,2, a Magyar Telekom 1,0 százalékkal esett. A Molnak sikerült 0,6 százalékos emelkedést összehoznia. Az OTP így már 50 forinttal a tízezres határ alatt zárt. A forint kissé gyengült, 50 fillérrel feljebb van az euró, 355,80 forint az ára.

Nagy lejtőn a dollár

A dollár nap közben erősen süllyedt, illetve erősödött az euró, de estére nagyjából nullába ment vissza az előző naphoz képest. Az európai részvénybefektetőket eléggé aggasztja az euró erősödése, hiszen ez csökkenti a kontinens exportpozícióit. Az euró/dollár átlépte az 1,2 dolláros szintet is, most azonban kissé alatta tartózkodik, 1,1946. Ezzel párhuzamosan az arany és az ezüst is visszavett délelőtti emelkedéséből, nulla körüli szintre tért vissza. Az olaj viszont megőrizte 1,3 százalékos előnyét.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Ami az okokat illeti, 19 hónapos csúcsára érkezett az Amerikai Egyesült Államokban a gyáripar aktivitása, a beszerzési menedzserindex 56 lett az elemzők által várt 54,5 helyett. Ez persze nagyban növelte a gazdaság kilábalásával kapcsolatos optimizmust. A nap elején hasonlóan pozitív beszerzési menedzserindexek érkeztek Kínából és az Európai Unióból is.

Videochat (Pixabay.com) Videochat (Pixabay.com)

Zoom, Apple, Tesla a középpontban

Két százalék körüli emelkedést ért el az Apple, amiben részben a részvények felaprózása játszhatott szerepet, részben pedig hogy kiszivárgott a cég idei stratégiája az új iPhone modellekkel kapcsolatban. (Lásd tudósításunkat: Újításokra készül az Apple? Tömeges oltóanyagteszt az USA-ban.)

A Tesla, amelynek részvényei az idén már hatszorosukra emelkedtek, bejelentette, hogy ötmilliárd dollárt vonna be tőkeemelésen keresztül. Úgy látszik, hogy a társaság megpróbálja kihasználni a remek részvényárfolyamot, amely szinte minden korábbi várakozást felülmúlt. A részvények ma három százalékkal estek ugyan, de ezt előző nap hatalmas, 12 százalék feletti ugrás előzte meg. A Zoom Video Communications 35 százalékos pluszban van 440 dolláron, miután a várakozásoknál sokkal jobb eredményekről számolt be éjszaka.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél