TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pozitív a hangulat az európai tőzsdéken, várhatóan az Egyesült Államokban is jó hangulatban indul majd a nap. Kínában megvalósulhat a V alakú fellendülés, legalábbis ezt mutatja az utóbbi négy hónap ipari teljesítménye. A dollár erősen gyengül, ami az árupiaci termékek, például az arany árának emelkedését okozza. A forint a tegnapi gyengülés után nem sokat mozdul. Mire készül idén az Apple?

Jelentős emelkedésben kezdtek délelőtt az európai tőzsdeindexek, a német DAX 1,2 százalékkal, a francia mutató 0,8 százalékkal van feljebb. Londonban enyhe csökkenés tapasztalható, Prágában stagnálás, Varsóban enyhe emelkedés. Az amerikai határidős indexek is fél-egy százalékos pluszban vannak.

A jó hangulatot elsősorban azzal magyarázza a nemzetközi sajtó, hogy Kínából a gazdaság erősödése utaló jelek érkeztek. A gyáripari aktivitás tíz éve nem látott ütemben bővült augusztusban, így a koronavírus okozta visszaesés után a kínai gazdaság tartósan növekedési pályára állhat. Ez jó hír az európai gazdaságok vállalatai számára is, hiszen számukra Kína az egyik legfontosabb export piac. A kínai Caixin/Markit beszerzési menedzser index 53,1 pontra emelkedett a júliusi 52,8 pontról. Ez a leggyorsabb expanzió 2011 januárja óta.

Kissé alulteljesít a BUX

Így az elemzők egy része ezt úgy értékeli, hogy Kínában megvalósul a V alakú felpattanás. Ezenkívül felmerült, hogy a német kormány ma felfelé fogja módosítani a növekedési előrejelzéseit. London azért alulteljesítő, mert tegnap ott zárva volt a piac, így behozza elmaradását is.

Itthon a BUX index fél százalékkal emelkedik, ami némileg elmarad az európai átlagtól. Az OTP 0,6 százalékkal 10 100 forintra, a Richter fél százalékkal 7305, a Mol 0,2 százalékkal 1680 forintra ment fel. Gyorsjelentése után az Alteo egy százalékkal süllyed, és tovább esik a Magyar Telekom, 0,8 százalékkal 363 forintra.

Nem gyengült tovább a forint

A forint hétfőn Matolcsy György egyik megnyilatkozása miatt került lejtőre, kedden viszont nem sok változás látszik. Az euró árfolyama 355 forint kereken, ami 20 filléres csökkenést jelent a hétfő esti állapothoz képest. A dollár tovább gyengül, az euró/dollár már csak egy hajszálra van a bűvös 1,2-től.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Ez kedvező hatással van többféle árupiaci termékre, egyszázalékos pluszban van, és a kétezer dollárt kerülgeti az arany, két százalékkal 29 dollár fölé ugrott az ezüst. Egy százalék fölötti mértékben drágul a kőolaj, két és fél százalékkal a platina.

A Tesla tegnap újabb óriási ugrást hajtott végre. Az új, csökkentett névértéken, a részvény-felaprózás után 498 dollárra emelkedett, ez 12,6 százalékos száguldást jelent. Ezzel vezére, Elon Musk is belépett a 100 milliárd dollárosok klubjába ötödik földlakóként, vagyonát a Forbes hétfői árfolyamon 102,9 milliárdra becsüli. A hasonló cipőben járó Apple több mint három százalékkal 129 dollárra ment fel.

Mire véljük az euró erősödését?

Az európai részvények 2009 augusztusa óta nem látott emelkedést mutattak ebben az évben, de ezzel is elmaradnak más fejlett piaci részvény piacok mögött – írja a Bloomberg.com hírlevele. Ezzel is összefüggésbe hozzák a dollár gyengülését, pontosabban az euró erősödését, hiszen európai részvények vásárlásához először eurót kell venni a legtöbb esetben. Egy másik magyarázat szerint viszont az erősödő euró csökkenti az európai vállalatok versenyképességét, és ez visszafogja a részvények áremelkedését is. Nehéz meghatározni,  mi az ok és mi az okozat.

Apple okostelefon (Pixabay.com) Apple okostelefon (Pixabay.com)

Újításokra készül az Apple?

Az Apple árfolyamát korántsem csak a részvények felaprózása mozgatja. A Bloomberg szerint megbízta beszállítóit, hogy legalább 75 millió, 5G-képes iPhone-t gyártsanak le az év hátralevő részében.

Ez nagyjából ugyanannyi, mint az előző év hasonló időszakában, mégis jó jel arra vonatkozóan, hogy a társaság legfontosabb termékei iránti kereslet a globális járvány közepette is szinten marad. Az Apple előrejelzése szerint a következő generációs iPhone-ok idei összes eladásai 2020-ban összesen 80 millió darabra rúghatnak. Az Apple októberben négy új modell piacra dobására készül, ötödik generációs mobilkommunikációval, új dizájnnal és nagyobb képernyőméret-választékkal – állítják a források. Legalábbis ez a hír szivárgott ki, a hírügynökség “a helyzetet jól ismerő” szakemberekre hivatkozik.

Nagy tesztelés jön

Az AstraZeneca egy nagyobb skálájú, 30 ezer felnőttet érintő koronavírusoltás-kísérletbe kezd az USA-ban – jelentette a Bloomberg. Az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyag az egyik leginkább előrehaladott a készülő termékek között. Az Egyesült Államokban végzendő kísérlet mellett Nagy-Britanniában is utolsó fázisban járnak a tesztek, és már jövő hónapban lehetnek előzetes eredmények. A világjárvány egyébként tovább terjed, az új epicentrummá egyre inkább India kezd válni.

Robbant a Zoom

Az Zoom Video Communications közzétette negyedéves eredményeit, amelyek messze meghaladták a várakozásokat. Az eredmény 92 cent volt részvényenként, a Zacks konszenzusa szerint az elemzők csak 45 centet vártak. A bevételek 663 millió dollárra rúgtak, ez 33 százalékkal magasabb az előzetes becsléseknél.

A részvényárfolyam már a tegnapi tőzsdei kereskedésben is nyolc százalékkal emelkedett, a ma délelőtti tőzsdén kívüli, “pre-market” adatok szerint újabb 27 százalékkal, 413 dollárra ugrik.

Buffett 90 éves

Warren Buffett 90 éves lett. Ebből az alkalomból (is) sok befektető találgatja, hogy az általa képviselt értékalapú befektetési stratégia, nagyon hosszú távú befektetési horizonttal még kifizetődő-e. A guru nemrég japán részvényekből vásárolt be – írtuk tegnap.

Mozgolódás van a kriptodevizák piacán is, a prímet megint a második számú kripto, az ether (vagy ethereum) viszi. Most kilenc százalékkal 461 dollár közelébe ugrott, ilyen árszintre több mint két éve nem volt példa. A bitcoin ismét a 12 000 dolláros határhoz közeledik, de csak két és fél százalékkal emelkedik.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél