TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Arra, hogy a jegybankelnök egyik cikkében azt írta, átmenetileg el lehet engedni a költségvetési hiányt és az államadósságot, a hazai fizetőeszköz közel 2,5 egységet gyengült az euróval szemben. Ez okozott izgalmat idehaza az idei utolsó augusztusi kereskedési napba, amely külföldön is hozott egy-két érdekességet.

Menetrendszerű csúcs az S&P-től

Az már az utóbbi napok fejleményeinek ismeretében nem is számít meglepetésnek, hogy a félezer amerikai részvény mozgását leképező S&P 500-as index újabb csúcsdöntéssel nyitotta a hétfői napot. Ha hajszállal, 0,05 százalékkal erősödve is, de 3509,73 pontra szökkent arra, hogy a befektetők egyre jobban bíznak a tengerentúli gazdaság fellendülésében. Immár hatodik egymást követő napon dőlt meg az előző rekord, aminek következtében az S&P 500-as évtizedek óta a legjobb augusztust hagyhatja maga mögött.

Jó formában vágott neki a hétnek a technológiai részvényeket tartalmazó Nasdaq, indexe már a nyitásban 0,2 százalékkal izmosodott, s a kereskedés első óráiban még ennél is feljebb tudott menni. A két másik fő tengerentúli indexszel szemben a 30 vezető iparvállalat papírjainak mozgását tükröző Dow Jones gyengült, több mint 200 ponttal, ám még így is 1984 óta nem látott jó augusztust produkált.

Az Apple részvényfelaprózása miatt hétfőtől megváltozott a Dow Jones ipari átlagot alkotó vállalatok kosara. A 30 vállalat közül kikerült az Exxon Mobil, a Pfizer és a Raytheon Technologies, a helyükre pedig a Salesforce.com, az Amgen és a Honeywell International került be. Az Apple-részvényeket négyfelé vágták, amit a menedzsment azzal indokolt, hogy elérhetőbbé akarja tenni a részvényeket a kisbefektetőknek. A technológiai óriásvállalat 2 százalékos pluszban, 127,39 dolláros árfolyamon indította a kereskedést. 

A nagyobb európai tőzsdék azonban mínuszban zárták a hétfői napot. Mármint amelyek nyitva voltak, a londoni FTSE ugyanis zárva tartott. A párizsi CAC több mint 1 százalékot esett, míg a frankfurti DAX 0,7 százalékot.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Budapest ezúttal felfelé lógott ki a sorból, a BUX, ha leheletnyivel, 0,03 százalékkal, de még erősödni is tudott. Pedig a blue chipek közül az OTP Bank részvénye másfél százalékos bukóban fejezte be a napot. Ezt azonban ellensúlyozta a Magyar Telekom 2,2, a Richter 1 és a Mol 0,4 százalékos emelkedése.

Drágult az olaj

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség egyaránt drágult. Az északi-tengeri Brent hordója közel 46, míg a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate-ét (WTI) 43 dollár felett cserélt gazdát nem sokkal 6 óra előtt.

Idehaza azonban még a korábbi napok olajárcsökkenése volt a mérvadó. A holtankoljak.hu közlése szerintszeptember 2-ától, szerdától a benzin literje átlagban bruttó 3, míg a gázolajé 5 forinttal kerül kevesebbe. Ezzel a két üzemanyag-fajta ára csaknem azonos lesz: a benziné 374, a gázolajé 373 forint.

Erősödött az arany és az ezüst is

A nemesfémeknek is jó kora estéjük volt. Az arany unciája (1 uncia=31,1035 gramm) ha mindössze 0,05 százalékkal, de pluszban pompázott, 1975 dollár felett. Az ezüst viszont már egyértelműen tarolt: 2 százalékot meghaladó növekedéssel megközelítette a 28,4 dollárt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1934 dollárt adtak, 0,29 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz. A jenhez képest azonban 0,67 százalékkal erősödött a zöldhasú, 106,05 jenen forgott.

Matolcsy írt, a forint esett

Az euróval szemben 354 alatt állt a forint, amikor megjelent Matolcsy György cikke, amelyben egyebek mellett arról értekezett, hogy átmenetileg, 2022-ig el lehet engedni a költségvetési hiányt és az államadósságot. Ezt a befektetők nem fogadták jól, alig két órán belül az uniós pénzzel szemben csaknem 2,5 egységet gyengült a hazai fizetőeszköz, árfolyama a 356-os szint felett is járt, mielőtt enyhén korrigált.

Kiváló eredmény az Alteotól

Az első három hónap impozáns növekedését követően a második negyedévben is megőrizte eredménytermelő képességének látványos dinamikáját az ALTEO csoport. A konszolidált árbevétel 33, az EBITDA 48 százalékos bővülést mutatott 2019 azonos időszakához képest, főként arra visszavezethetően, hogy a cégcsoport profitjának zöme a vírushelyzetre kevéssé érzékeny üzletágakból származik, amely így nem tudta megakasztani a dinamikus bővülést. Az első félév adatai is arra engednek következtetni, hogy a COVID-19 okozta gazdasági visszaesés jóval kevesebb problémával járhat az újgenerációs energiaszolgáltatónál, mint a prociklikusabb ágazatokban aktív vállalatoknál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél