TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pozitív adatok érkeztek hajnalban Ázsiából, ami felfele mozdította az ottani tőzsdeindexeket. Az európai börzék és a magyar piac is pluszban nyitott.

Pénteken újabb rekordot döntött az S&P 500 index az USA-ban, míg a Nasdaq mutatója hajszálnyival elmaradt az eddigi rekordjától. A Dow Jones is erősödött, de a számos iparvállalatot tömörítő index továbbra sem tudta elérni a februárban felállított rekordját. Hétfőn reggel Ázsiában is pozitív volt az összkép, hiszen a tokiói tőzsde irányadó mutatója, a Nikkei 1,20 százalékkal, 23 157 pontra emelkedett. Kisebb mértékben, fél százalék körül erősödött a sanghaji börze, hongkongi tőzsde és a szöuli piac irányadó mutatója is.

Európában hétfőn Londonban szünnapot tartanak, a német DAX és a francia CAC40 is 1 százalék körüli mértékben ugrott meg. Hasonló a helyzet a pesti parketten is, a BUX is egy százalékkal erősödött az első órákban. A magyar blue chipek közül a Mol és az OTP 1,5 százalékkal erősödött, míg a Richter és a Telekom fél százalék közeli pluszban állt.

Számos olyan információ látott napvilágot, ami hatással lehet a befektetőkre, lássuk melyek a legfontosabbak.

1. Koronavírus: van, ahol még az első hullámmal küzdenek, máshol már a másodikkal

A vírus által leginkább sújtott országokban, az USA-ban, Brazíliában és Indiában némileg csökkentek az esetszámok. Nem lehet azonban hátradőlni, mert Európában úgy tűnik, megérkezett a második hullám. Franciaországban rosszabb a helyzet, mint tavasszal volt, de Németországban is jelentősen emelkedett a betegek száma.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

2. Kedvező adatok érkeztek Ázsiából

Az év első felében nőtt a kínai nemzeti deviza, a renminbi (RMB), elterjedtebb nevén a jüan használata a külkereskedelmi forgalmi fizetések lebonyolításában a kínai bankszövetség jelentése alapján. Januártól júniusig 12,67 ezer milliárd jüant (1,84 ezer milliárd dollár) tett ki a kínai devizában határokon keresztül bonyolított fizetési forgalom, 36,33 százalékkal haladva meg az előző év azonos időszakának a forgalmát.

Stabil maradt a kínai feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, miközben a szolgáltató szektor lendületes javulást mutatott a koronavírus-járvány visszaszorítása után fokozatosan helyreálló keresletnek köszönhetően. A hétfőn közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,0 pontra csökkent augusztusban. Elemzők 51,2 pontra számítottak a júliusi 51,1 pont után. A feldolgozóipari BMI augusztusban immár hatodik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött.

Japánban júliusban már a második egymást követő hónapban nőtt az ipari termelés, miközben csökkent a kiskereskedelmi forgalom a júniusi bővülést követően. A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium (METI) hétfőn azt közölte, hogy az ipari termelés 8 százalékkal nőtt júniushoz képest, amikor szerényebb, 1,9 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Elemzők kisebb, 5,8 százalékos ipari termelésnövekedéssel számoltak júliusra. A japán gazdaság komolyan megsínylette a koronavírust. Az ország GDP-je rekordmértékben, 27,8 százalékkal esett a második negyedévben a belső és külső kereslet zuhanására. Májusban 8,9 százalékkal, áprilisban 9,8 százalékkal esett a japán ipari termelés.

Ugyancsak hétfőn ismertette a minisztérium, hogy júliusban a kiskereskedelmi forgalom a szakértők által várt 1,7 százalékos csökkenésnél nagyobb mértékben, 2,8 százalékkal esett éves összevetésben. A kiskereskedelmi forgalom májusban 12,3 százalékkal, áprilisban pedig 13,7 százalékkal zuhant.

3. Allergia elleni szert gyártó céget vett a Nestlé

Felvásárlási ajánlatot tett a Aimmune Therapeutics kaliforniai biogyógyszergyártó cégre, amely azért lehet kifejezetten vonzó, mert bizonyos allergiás betegségekre sikeres szereket fejlesztettek.
A Nestlé egyébként már kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezett a társaságban, miután korábban 473 millió dollárt fektetett az Aimmune-ba. A most közzétett ajánlat szerint részvényenként 34,5 dollárt kínál a fennmaradó 74,4 százalék tulajdonrészért, így az Aimmune összértéke igen tekintélyes, 2,6 milliárd dolláros.

Warren Buffett Amerika helyett Japánban vásárolt be Warren Buffett Amerika helyett Japánban vásárolt be

4. Nagybevásárlást tartott Warren Buffett

A Berkshire Hathaway több mint öt százalékos részesedést vásárolt öt japán cégben, miután Warren Buffett az Egyesült Államokon kívüli befektetési lehetőségek után kutat, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A vasárnapi bejelentés alapján a Berkshire az Itochu, a Marubeni, a Mitsubishi, Mitsui & Co és a Sumitomo vállalataiba szerzett tulajdonrészt. Buffett hozzátette, hogy hosszú távú befektetésként tekint ezekre a japán cégekre és a későbbiekben akár 10 százalék közelébe is emelheti a bennük lévő részesedését a Berkshire. Buffett összesen több mint 6,2 milliárd dollárt költött az akvizícióra. Az említett vásárlások sok szempontból is tipikus Buffett-féle befektetésnek tűnnek. A vállalatok közül négyet jelentősen a könyv szerinti értékük alatt kereskedtek, valamint több cég jelentős készpénzállománnyal rendelkezik. A hír hatására mind az öt cég árfolyama nagymértékben emelkedett a hétfői kereskedésben.

5. Ikonikus cégeket dobnak ki a Dow Jones Industrial Average indexből

Az általában csak Dow Jones vagy Dow 30-as indexként emlegetett tőzsdei mutató óriási változások elé néz. Régen történt már annyi csere, mint amennyit most végrehajtanak a mutatóban szereplő vállalatoknál. Emellett az Apple részvényfelosztása miatt a technológiai óriás súlya is csökkeni fog. Igaz, a változás nem lesz drasztikus ugyanis 1 dollár részvényár változás a korábbi 6,8 pont helyett 6, 579 pont változást jelent majd.
A Dowból olyan ikonikus vállaltokat tesznek most ki, mint az Exxon Mobil, a Pfizer, de elbúcsúznak a hadiipari Raytheon Technologiestól is. A helyükre többek között egy informatikai nagyágyú, a Salesforce.com kerül. A gyógyszeripart az Amgen képviseli, és a Honeywell révén egy ipari vállalat is bekerül a mutatóba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél