TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pozitív adatok érkeztek hajnalban Ázsiából, ami felfele mozdította az ottani tőzsdeindexeket. Az európai börzék és a magyar piac is pluszban nyitott.

Pénteken újabb rekordot döntött az S&P 500 index az USA-ban, míg a Nasdaq mutatója hajszálnyival elmaradt az eddigi rekordjától. A Dow Jones is erősödött, de a számos iparvállalatot tömörítő index továbbra sem tudta elérni a februárban felállított rekordját. Hétfőn reggel Ázsiában is pozitív volt az összkép, hiszen a tokiói tőzsde irányadó mutatója, a Nikkei 1,20 százalékkal, 23 157 pontra emelkedett. Kisebb mértékben, fél százalék körül erősödött a sanghaji börze, hongkongi tőzsde és a szöuli piac irányadó mutatója is.

Európában hétfőn Londonban szünnapot tartanak, a német DAX és a francia CAC40 is 1 százalék körüli mértékben ugrott meg. Hasonló a helyzet a pesti parketten is, a BUX is egy százalékkal erősödött az első órákban. A magyar blue chipek közül a Mol és az OTP 1,5 százalékkal erősödött, míg a Richter és a Telekom fél százalék közeli pluszban állt.

Számos olyan információ látott napvilágot, ami hatással lehet a befektetőkre, lássuk melyek a legfontosabbak.

1. Koronavírus: van, ahol még az első hullámmal küzdenek, máshol már a másodikkal

A vírus által leginkább sújtott országokban, az USA-ban, Brazíliában és Indiában némileg csökkentek az esetszámok. Nem lehet azonban hátradőlni, mert Európában úgy tűnik, megérkezett a második hullám. Franciaországban rosszabb a helyzet, mint tavasszal volt, de Németországban is jelentősen emelkedett a betegek száma.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

2. Kedvező adatok érkeztek Ázsiából

Az év első felében nőtt a kínai nemzeti deviza, a renminbi (RMB), elterjedtebb nevén a jüan használata a külkereskedelmi forgalmi fizetések lebonyolításában a kínai bankszövetség jelentése alapján. Januártól júniusig 12,67 ezer milliárd jüant (1,84 ezer milliárd dollár) tett ki a kínai devizában határokon keresztül bonyolított fizetési forgalom, 36,33 százalékkal haladva meg az előző év azonos időszakának a forgalmát.

Stabil maradt a kínai feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, miközben a szolgáltató szektor lendületes javulást mutatott a koronavírus-járvány visszaszorítása után fokozatosan helyreálló keresletnek köszönhetően. A hétfőn közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,0 pontra csökkent augusztusban. Elemzők 51,2 pontra számítottak a júliusi 51,1 pont után. A feldolgozóipari BMI augusztusban immár hatodik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött.

Japánban júliusban már a második egymást követő hónapban nőtt az ipari termelés, miközben csökkent a kiskereskedelmi forgalom a júniusi bővülést követően. A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium (METI) hétfőn azt közölte, hogy az ipari termelés 8 százalékkal nőtt júniushoz képest, amikor szerényebb, 1,9 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Elemzők kisebb, 5,8 százalékos ipari termelésnövekedéssel számoltak júliusra. A japán gazdaság komolyan megsínylette a koronavírust. Az ország GDP-je rekordmértékben, 27,8 százalékkal esett a második negyedévben a belső és külső kereslet zuhanására. Májusban 8,9 százalékkal, áprilisban 9,8 százalékkal esett a japán ipari termelés.

Ugyancsak hétfőn ismertette a minisztérium, hogy júliusban a kiskereskedelmi forgalom a szakértők által várt 1,7 százalékos csökkenésnél nagyobb mértékben, 2,8 százalékkal esett éves összevetésben. A kiskereskedelmi forgalom májusban 12,3 százalékkal, áprilisban pedig 13,7 százalékkal zuhant.

3. Allergia elleni szert gyártó céget vett a Nestlé

Felvásárlási ajánlatot tett a Aimmune Therapeutics kaliforniai biogyógyszergyártó cégre, amely azért lehet kifejezetten vonzó, mert bizonyos allergiás betegségekre sikeres szereket fejlesztettek.
A Nestlé egyébként már kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezett a társaságban, miután korábban 473 millió dollárt fektetett az Aimmune-ba. A most közzétett ajánlat szerint részvényenként 34,5 dollárt kínál a fennmaradó 74,4 százalék tulajdonrészért, így az Aimmune összértéke igen tekintélyes, 2,6 milliárd dolláros.

Warren Buffett Amerika helyett Japánban vásárolt be Warren Buffett Amerika helyett Japánban vásárolt be

4. Nagybevásárlást tartott Warren Buffett

A Berkshire Hathaway több mint öt százalékos részesedést vásárolt öt japán cégben, miután Warren Buffett az Egyesült Államokon kívüli befektetési lehetőségek után kutat, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A vasárnapi bejelentés alapján a Berkshire az Itochu, a Marubeni, a Mitsubishi, Mitsui & Co és a Sumitomo vállalataiba szerzett tulajdonrészt. Buffett hozzátette, hogy hosszú távú befektetésként tekint ezekre a japán cégekre és a későbbiekben akár 10 százalék közelébe is emelheti a bennük lévő részesedését a Berkshire. Buffett összesen több mint 6,2 milliárd dollárt költött az akvizícióra. Az említett vásárlások sok szempontból is tipikus Buffett-féle befektetésnek tűnnek. A vállalatok közül négyet jelentősen a könyv szerinti értékük alatt kereskedtek, valamint több cég jelentős készpénzállománnyal rendelkezik. A hír hatására mind az öt cég árfolyama nagymértékben emelkedett a hétfői kereskedésben.

5. Ikonikus cégeket dobnak ki a Dow Jones Industrial Average indexből

Az általában csak Dow Jones vagy Dow 30-as indexként emlegetett tőzsdei mutató óriási változások elé néz. Régen történt már annyi csere, mint amennyit most végrehajtanak a mutatóban szereplő vállalatoknál. Emellett az Apple részvényfelosztása miatt a technológiai óriás súlya is csökkeni fog. Igaz, a változás nem lesz drasztikus ugyanis 1 dollár részvényár változás a korábbi 6,8 pont helyett 6, 579 pont változást jelent majd.
A Dowból olyan ikonikus vállaltokat tesznek most ki, mint az Exxon Mobil, a Pfizer, de elbúcsúznak a hadiipari Raytheon Technologiestól is. A helyükre többek között egy informatikai nagyágyú, a Salesforce.com kerül. A gyógyszeripart az Amgen képviseli, és a Honeywell révén egy ipari vállalat is bekerül a mutatóba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél