5p

A tőzsdék teljesítménye szerény, több fontos makroadat és más esemény előtt kivárás tapasztalható. A BUX hirtelen megtáltosodott, a három nagy papírunk kéz a kézben emelkedik. A forint kissé gyengült, de nem tud elszakadni a 380 forintos szinttől az euró. Megszületett minden idők leggyorsabban növekvő blokklánca.

A német DAX index az ország vad költségvetési vitái közepette csak 0,1, a francia mutató 0,4, a brit pedig 0,5 százalékkal esett kedden délelőtt. Az amerikai határidős indexek is kisebb mértékben süllyednek. A vevők óvatosságának oka lehet, hogy kulcsfontosságú inflációs adatokat tesznek közzé a héten és bőven lesz más esemény is. 

Sűrű hét következik

Az USA-ban a Fed által figyelt PCE (személyes fogyasztási kiadások) inflációs index jön csütörtökön és aznap esedékes a novemberi európai uniós infláció első becslése is. Az inflációt a várható kamatpálya miatt kiemelt figyelem övezi, így a hét első felében visszafogott maradhat a tőzsdei aktivitás.

Kínai beszerzésimenedzser-index is esedékes, novemberről. Gyorsjelentése nyomán emelkedik az EasyJet. Az OPEC+ is ülésezik a héten, megállapodhatnak a folyamatban lévő termeléscsökkentés hosszabbításáról vagy mélyítéséről.

Nem tud elszakadni a 380-tól az euró

Itthon a BUX index a nap elején stagnált, majd késő délelőtt megemberelte magát, és 0,9 százalékos pluszba tört fel. Az emelkedés általános, a Mol 1,1 százalékos drágulásától nem sokkal marad el az OTP és a Richter sem, 0,8-0,8 százalékkal mennek.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint jelenleg éppen 380,0, ami 70 filléres emelkedés hétfő estéhez képest, de végső soron már napok óta e határ körül mozog. (Két hete viszont volt 376 alatt is járt az árfolyam.) A földgáz négy százalékkal süllyed kontinensünkön, a kőolaj egy százalékkal esik.

Az OTP árfolyama és a BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az OTP árfolyama és a BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Magas OTP-célár érkezett

A HSBC követni kezdte az OTP papírjait – írta az Equilor Befektetési Zrt. Az ajánlás vétel, a célárfolyam pedig 23 150 forint részvényenként. Ez számottevően magasabb a Bloomberg elemzői konszenzusánál, ami 18 ezer forint körül található jelenleg részvényenként.

Emelkednek-e a részvények jövőre?

Hétfőn a Deutsche Bank a nagy wall streeti befektetési bankok közül a legmagasabb 2024-es célértéket adta ki az S&P 500 indexre (5100 pontot), de nem mindenki ilyen optimista. A Wells Fargo nem is vár komolyabb emelkedést jövőre az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 náluk 4625 ponton zárhatja 2024-et.

Részvénystratégájuk arra számít, hogy ha nem fékeződik jelentősen a gazdaság, akkor a Fed nem fog kamatot vágni – ismerteti az Erste Befektetési Zrt. Ha nagyobb mértékben visszaesik a növekedés, akkor csökkenteni fog, de az sem túlzottan kedvező forgatókönyv a részvényeknek.

Ezzel szemben a Citi amerikai részvénystratégája szerint a részvénypiaci rally 2024-ben kiszélesedhet, a legnagyobb vállalatok után a piac más területeire is átterjedhet. Az S&P 500 az év közepére eléri az 5000 pontot, ami közel tíz százalékkal magasabb, mint a hétfői zárószint.

Mégis jól alakult az amerikai szuperhétvége?

A hosszú hétvégi, a hálaadást követő amerikai kiskereskedelmi eladásokról először rossz hírek érkeztek, de a második olvasat már jobb. A szezon nagyszerű eredményeket hozott az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

  • A fekete pénteken az online eladások új rekordot értek el, 9,8 milliárd dollárral, ami 7,5 százalékos növekedés az előző évhez képest.
  • A fekete péntek és a kiberhétfő (Cyber Monday) közötti időszakban az online eladások 7,7 százalékkal 10,3 milliárd dollárra emelkedtek.
  • A Cyber Monday bevételei pedig 12,4 milliárd dollárt értek el, ez az év legnagyobb amerikai online vásárlási napjává teszi.

Ennek ellenére számos gazdasági mutató utal arra, hogy az amerikai fogyasztók pénzügyileg nyomás alá kerültek. Például gyakran választották a késleltetett fizetési lehetőséget, mint az Affirm, a Klarna és az Afterpay.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Veszélyes az új kriptós őrület?

A kriptovaluta-befektetők legújabb fellángoló szerelme a Blast nevű rendszer, amely egy Ethereum-kompatibilis (L2) blokklánc. Az L2-k gyors, olcsó és egyszerű tranzakciókat tesznek lehetővé, ez azonban annyival többet ígér, hogy alapszolgáltatásként kínál majd hozamot (kamatot) az etherre és a stabilérmékre. A felhasználók pénzt helyeznek el a Blaston, és cserébe hozamot kapnak. (A Lido és a MakerDAO szolgáltatásokon keresztül.)

Ethereum-logó egy háromszögben. Piramisjátékot építenek köré? Fotó: Tengr.ai
Ethereum-logó egy háromszögben. Piramisjátékot építenek köré? Fotó: Tengr.ai

Állítólag ez minden idők leggyorsabban növekvő blokklánca, ahol öt nap alatt 500 millió dollárt helyeztek el. A kritikusok azonban rámutatnak, hogy a Blastnak van néhány felettébb nyugtalanító tulajdonsága (“red flag”):

  • Még nincs is működő terméke, a hálózat hivatalosan csak jövőre indul.
  • A felhasználók 2024 februárjáig nem vehetik ki a pénzüket.
  • A projekt pénzeszközeit öt eddig ismeretlen, több személyes aláírással elérhető pénztárcával kezelik.
  • A projekt azt írta, hogy “kockázatmentes hozamot” kínál, ami a kriptovilágban irreális állítás.
  • Van egy piramisjáték-szerű jutalmazási rendszer, ahol a felhasználók pontokat kapnak, ha másokat is meghívnak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17515 17410 17645 +0,52% 0 0 6 443 758 460 HUF 2024-03-04 17:05:54
MOL 2918 2910 2940 -0,27% 0 0 537 067 172 HUF 2024-03-04 17:05:17
MTELEKOM 848 833 848 +0,59% 0 0 543 597 849 HUF 2024-03-04 17:05:14
RICHTER 9605 9605 9750 -0,21% 0 0 1 300 867 675 HUF 2024-03-04 17:05:31
OPUS 416 410 417 +0,24% 0 0 226 511 106 HUF 2024-03-04 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A szívéhez kap, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 18:52
Közel egyéves mélypontjára zuhant a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rá se hederített Csányi Sándor bankja a forint tragédiájára
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:52
Miközben a hazai fizetőeszköz hétfőn közel egyéves mélypontra zuhant, az OTP Bank részvénye erősödött, aminek köszönhetően a BUX is pluszban zárt.
Részvény / Deviza / Áru Jön az OTP jelentése, akkumulátorgyár készül a tőzsdére
Eidenpenz József | 2024. március 4. 12:29
A BUX ismét pluszban, főleg az OTP húzza, amelynek jelentését a héten ismerhetjük meg. A forint gyengécske, de stabil, megugrott viszont a török infláció. A bitcoin új két éves csúcsa 65 400 dollár körül van, már csak 5-6 százalékra áll a 2021-es rekordtól. Újabb tőzsdei bevezetést fontolgat a VW.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot sóhajthat, aki megnézi a forint hétfő reggeli árfolyamát
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:41
Meglátjuk, hogyan alakul a hét ebből a szempontból, a kezdés nem túl biztató.
Részvény / Deviza / Áru Megfejtették az európai tőzsdék emelkedésének titkát
Eidenpenz József | 2024. március 4. 05:44
Nemcsak az USA-ban van Csodálatos Hetes, amely a részvényindexek emelkedésének zöméért felelős, hanem Európában is számon tartanak egy csapat kiemelkedő óriást. Ezek még előnyöket is kínálnak az amerikai részvénycsoporthoz képest, miközben függetlenedni tudnak a stagnáló európai gazdaságtól. Önmagát erősítő spirál lesz? A nagyok egyre nagyobbak lesznek?
Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG