7p

A magyar részvények az utóbbi tíz évben éves szinten két számjegyű hozamot értek el a BUX index tanúsága szerint. Vajon hogyan viszonyul a teljesítményük más tőzsdeindexekhez? Utolérte-e a pénzromlást, jó inflációkövető befektetés volt-e a BUX?

November közepén, nem sokkal a fontosabb magyar gyorsjelentések közzététele után majdnem elérte a szeptemberben beállított történelmi csúcsát a BUX index. A főbb nyugat-európai és észak-amerikai tőzsdeindexek is viszonylag jól állnak, általában pár százalékra vannak a korábbi rekordjaiktól, a német DAX pedig a hét végén átlépte a 16 ezer pontos határt.

De nem közelítették meg annyira az eddig csak egyszer látott szintjüket, mint a magyar BUX. Hogyan néz ki hosszú távon, mennyire van indexünk valóban csúcsformában? Kiugró teljesítményt tud felmutatni? Brókercégek szerint

a hazai piacon összességében erős jelentési szezonon vagyunk túl.

12 éve volt a nagy BUX-zuhanás

Alighogy kiheverte a 2008-2009-es Lehman-válságot (a nagy pénzügyi krízist), a BUX index 2011-ben újabb kifejezetten rossz időszakon ment keresztül. Több mint 30 százalékos mélyrepülést mutatott be rövid idő alatt, miközben egyébként a forint is nagyot gyengült és az állampapírhozamok is alaposan felmentek. Ennek akkor az lehetett az elsődleges oka, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikájáról kiderült, nem éppen piacbarát.

A BUX index, 2011-2016. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index, 2011-2016. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Például nagy mértékben támaszkodik az úgynevezett különadókra, amelyek a tőzsdei cégeket különösen erősen sújtották. Ekkor volt az, amikor “kipaterolták az IMF-et” és a magánynyugdíjpénztárakat államosították. Az utóbbi egyben egy fontos vételi erőt is megszüntetett a magyar értékpapírpiacon.

Új fellendülés 2015-től

Ezt követően a BUX közel öt évig stagnálásszerű állapotban vegetált, de 2015 elejétől ismét jelentős emelkedés bontakozott ki. Ezt azután a 2020 tavaszi Covid-válság akasztotta meg újra. Majd az újabb emelkedést 2021 végétől elsősorban a kamatlábak meglódulása, az inflációs és kamatemelési félelmek, valamint az orosz invázió vetették vissza.

A BUX index tíz éve, 2013-2023. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index tíz éve, 2013-2023. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mára azonban mindezt mintha újra kiheverte volna a piac, és a hosszú távú görbe egyértelműen ismét emelkedő trendet mutat. Ha az utóbbi tíz évet egyben vizsgáljuk, igen szép, 202 százalékos emelkedés látható az indexünknél.

Forintban oké, de euróban, dollárban?

Vagyis háromszorozódott annak a pénznek az értéke, amit tíz évvel ezelőtt magyar részvényekbe fektettünk. (Az osztalékkifizetések hozamnövelő hatását is figyelembe véve.) Ez évente 11,69 százalékos hozamnak felel meg, ami hosszú távon egészen jól hangzik. Bár a mostani magas inflációs környezetben alacsonynak tűnhet, voltak közben enyhébb inflációjú, minimális kamatkörnyezet mellett eltelt évek is.

A BUX index forintban, euróban és dollárban, 2013-2023. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index forintban, euróban és dollárban, 2013-2023. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

De mindjárt szerényebb a teljesítmény, ha euróban vizsgáljuk meg, hiszen a forint alapvetően gyengülő pályán mozog sok éve (sőt évtizedek óta). Így nem túl nagy meglepetés, hogy euróban csak 8,94 százalék az éves hozama, dollárban pedig még sokkal alacsonyabb, 6,44 százalék volt tíz év alatt.

Árfolyamok és grafikonok

Versenyben más indexekkel

Mi a helyzet, ha más mutatókkal vetjük össze a BUX indexet? A németekhez képest felülteljesítő, az amerikaiakhoz képest lemaradó. Hiszen a DAX index csak 5,31, az S&P 500 pedig az amerikai Egyesült Államokban 11,51 százalékkal emelkedett éves szinten (a saját devizájában).

A BUX index euróban és a DAX 50 német index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index euróban és a DAX 50 német index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Vagyis az látszik, hogy a BUX szépen túlteljesítette a német tőzsdeindexet, hasonló mértékben lemaradt azonban az amerikaitól. Amely dollárban is majdnem ugyanazt hozta, mint a BUX forintban, csak hát ehhez ugye hozzájön még a forint gyengülése és a dollár erősödése is. (Lásd a két ábrát feljebb és lejjebb.)

A BUX index dollárban és az amerikai S&P 500 (total return változat). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index dollárban és az amerikai S&P 500 (total return változat). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Lengyel barátaink?

Külön nem vizsgáltuk, de a lengyel tőzsdeindex az utóbbi években különösen rosszul teljesített, lényegében stagnált, így mindegyik említett tőzsdemutatótól alaposan lemaradt. Bár a nemrég rendezett választások óta némi élénkülés figyelhető meg a lengyel értékpapírpiacon. A lengyel indexet itt ábrázoltuk:

Mennyibe fájt az infláció?

A forint inflációja viszont ezen tíz év alatt éves szinten 10,1 százalék volt, aminél 1,59 százalékponttal magasabb volt a BUX évesített hozama. Vagyis bő másfél százalékpontos reálhozamot lehetett elérni a részvényekkel az inflációhoz képest, ami eléggé pozitívvá teszi az összképet. (Hiszen mi magyarok elsősorban forintban kellene, hogy számoljunk, bár vannak, akik szerint az euró lassan bevezeti önmagát az országban.)

Összefoglaló: indexek tíz éve

  • A BUX forintban: 11,69 százalékos éves hozam.
  • A BUX euróban: 8,94 százalékos éves hozam.
  • A BUX dollárban: 6,44 százalékos éves hozam.
  • A DAX 50 euróban (Németország): 5,31 százalékos éves hozam.
  • Az S&P 500 dollárban: 11,51 százalékos éves hozam (total return változat, osztalékokkal).
  • A forint inflációja: 10,1 százalék éves szinten (2013. november-2023. október). (Ez összesen 161 százalékos áremelkedés, azaz átlagosan durván közel triplázódtak az árak.)

Ez a reálhozam sokkal jobb, mint a mostani inflációs kötvények (PMÁP) 0,25 százalékos kamatprémiuma. Sőt a napokon belül helyébe lépő újabb kötvények 0,5, illetve 1,0 százalékos megemelt kamatprémiumát is meghaladja. Korábban ugyanakkor voltak olyan államkötvények, amelyek kamatprémiuma ennél is magasabb volt. (Vagy majdnem elérte ezt a szintet.)

(A tankönyvek szerint egyébként hosszabb távon érdemes egy gazdaságban 1-2 százalékos reálkamatot fenntartani, mert ha nem, akkor az emberek inkább elköltik a pénzüket. Nem takarítanak meg, ha a megtakarításuk veszíteni fog az értékéből.)

Mi van a kisebb papírokkal?

Bár a nagy cégek hagyományosan dominálják a magyar részvénypiacot, egyes időszakokban a kisebbek is nagyon jól tudnak teljesíteni. A grafikon alapján úgy néz ki, most is egy ilyen időszakban vagyunk. A közepes és kisebb kapitalizációjú részvények BUMIX indexe az utóbbi időben feltűnően nagyot ugrott, felülteljesítve a BUX-ot is.

A BUX és a BUMIX indexek tíz éve, 2013-2023. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX és a BUMIX indexek tíz éve, 2013-2023. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mit nekünk a mesterséges intelligencia?

Az egyes országok tőzsdeindexeinek viselkedésében sokszor meghatározó szerepe van azoknak a szektoroknak, amelyeknek nagy a súlya bennük. Nem mindegy, hogy mennyi az energiatársaságok, high-tech és online cégek vagy például bankok aránya bennük, egyes időszakokban különösen nem.

A BUX például annak ellenére teljesített jól, hogy a informatika, az online világ, a mesterséges intelligencia ágazatai alig képviseltetik magukat benne. A mesterségesintelligencia-őrületből a Budapesti Értéktőzsdére nem sok jutott, nagyobb cégeink hagyományos üzletágakban tevékenykednek. Az USA-ban azonban ez volt a fő befektetési sztori az idén és tavaly, az év legvégén.

Mesterséges intelligencia által kreált képek arra a keresésre, hogy “Egy ember csodálkozva figyeli a képernyőn, ahogy a magyar tőzsdei árfolyamok magasra emelkednek”. Forrás: Bing.com
Mesterséges intelligencia által kreált képek arra a keresésre, hogy “Egy ember csodálkozva figyeli a képernyőn, ahogy a magyar tőzsdei árfolyamok magasra emelkednek”. Forrás: Bing.com

A BUX lehet adómentes is

Fontos hozzátenni, mivel egyes részvények életében igen nagy szerepe van az osztaléknak, mint például a Magyar Telekomnál, de a Mol-nál és az OTP-nél sem elhanyagolható. Az osztalékfizetések hozamnövelő hatását a BUX index tartalmazza, hosszú távon beépíti az index értékébe. A számításnál úgy veszik, mintha a kifizetett osztalékot újra visszaforgatnák az adott részvénybe, következésképpen a BUX értéke hűen tükrözi a befektetők (adólevonások nélküli) megtérülését.

A tartós befektetési számlák segítségével pedig de facto ténylegesen adómentes befektetést lehet elérni magyar részvényekkel.

Hogyan lehet a BUX-ot követni?

A BUX követéséhez elég lehet megvenni a négy-öt legnagyobb hazai részvényt, ezek ugyanis az index túlnyomó részét már lefedik. Vagy lehet OTP BUX ETF-et – tőzsdén kereskedett alapot – vásárolni. A bátrabbak és hozzáértőbbek pedig BUX certifikátokat vehetnek, de akár határidős üzleteket is megkockáztathatnak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17410 17225 17445 +0,84% 17410 17420 3 568 311 885 HUF 2024-02-29 15:36:48
MOL 2900 2898 2930 0,00% 2900 2904 427 776 094 HUF 2024-02-29 15:36:26
MTELEKOM 830 825 838 -1,07% 829 830 234 417 722 HUF 2024-02-29 15:35:30
RICHTER 9665 9610 9965 -1,58% 9650 9665 1 688 592 720 HUF 2024-02-29 15:36:57
OPUS 419 415 423 +1,67% 445 428 166 360 043 HUF 2024-02-29 09:59:59
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
Részvény / Deviza / Áru Földre vitték a forintot Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 18:19
Délután óta csak gyengül a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Minden adott volt, mégis pocsék nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 17:59
Nem alakult jól a kereskedés, a vezető papírok közül csak a Magyar Telekom tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Így várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2024. február 27. 12:44
A forint enyhe erősödéssel várja a kamatdöntést, a BUX index kissé süllyed, korrigált a földgáz. Már megint baj van a Teslákkal, ezúttal Németországban. A bitcoin 56 ezer dollár fölé ért, és az 57 ezer sincs messze.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG